featured

Pegasus Havayolları Filo Stratejisinde All-Airbus’a (Tümden Airbus) Doğru Gidiyor

Düşük maliyetli taşıyıcı Pegasus Havayolları, otuz yıllık varlığı boyunca Türkiye genelinde önemli bir varlık oluşturmuştur. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki ana merkezi ve ülke genelindeki diğer üsleri ile Pegasus, Airbus ve Boeing’den oluşan dar gövdeli genç bir filoya sahiptir. Bu filo yapısı önümüzdeki yıllarda nasıl değişebilir?

Simple Flying, Dünya Havacılık Festivali kapsamında konuya ışık tutan Pegasus Ticaret Genel Müdürü (CCO-Chief Commercial Officer) Güliz Öztürk ile konuşma fırsatı buldu.

Pegasus Havayolları’nın mevcut filosu

Ch-aviation.com’dan alınan verilere göre, Türkiye’nin düşük maliyetli taşıyıcısının şu anda filosunda 78’i aktif olmak üzere 88 uçağı bulunuyor. Bu, yaklaşık %89’luk güçlü bir kullanım oranını temsil etmektedir.

Pegasus Havayolları’nın filosu oldukça genç ve ortalama yaşı sadece 5,1 yaşında.

Airbus A320-200 – 11 adet (9’u aktif). Ortalama 7.5 yaşında.
Airbus A320neo – 44 adet (43’ü aktif). Ortalama 3.1 yaşında.
Airbus A321neo – 8 adet (tamamı aktif). Ortalama 1.5 yaşında.
Boeing 737-800 – 25 adet (18’i aktif). Ortalama 8,7 yaşında.

Boeing 737’nin aşamalı olarak filodan çıkarılması

Tarihsel olarak Pegasus, 55 adet 737-800’ün yanı sıra Boeing 737-400 ve 737-500 varyantları da işletmiştir. 737-800 aynı zamanda ortalama yaşa göre taşıyıcının en eski uçak tipi olduğundan, gelecek planlarında daha az rol oynayacağını varsaymak mantıksız olmaz.

Öztürk, bunu şu sözlerle doğruladı: “2021’in sonuna kadar Airbus A320neo ailesinden yedi yeni uçak almış olacağız ve filodan toplam dokuz Boeing 737-800 uçağı çıkmış olacak.”

Bu, Pegasus Havayolları’nın “tek tip filo işletmek” stratejisi ile uyumludur. Önümüzdeki yıl bu hedefe doğru önemli ilerleme kaydedecek gibi görünüyor.

Öztürk’ün açıklaması şöyle: “Mevcut planlarımıza göre 2022’de 20 yeni A321neo uçağı teslim alacağız, yani gelecek yılın sonuna kadar filomuzun dörtte üçü A320neo ailesinden uçaklardan oluşacak.”

On yılın ortasında All-Airbus

Pegasus Hava Yolları’nın tüm Boeing uçaklarını ne zaman devre dışı bırakacağı konusunda, içinde bulunduğumuz on yılın ortasını bir hedef olarak belirledi. Bu şekilde, B737’leri yeni Airbus dar gövdeli olanlarla değiştirecek.

Öztürk konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Mevcut 737-800 uçajkarımızın 2025 yılına kadar aşamalı olarak kullanımdan kaldırılacağını ve bundan sonra sadece Airbus uçaklarını işletmeyi planlıyoruz. 2025 yılı sonuna kadar filomuza Airbus A320neo ailesinden 50’den fazla yeni uçak eklemeyi planlıyoruz.”

Tabii son iki yılın bize öğrettiği bir şey varsa o da havayolu sektörünün dış küresel faktörlerin etkisiyle değişken ve öngörülemeyen bir pazar olabileceğidir. Pegasus Hava Yolları’nın filo stratejisi de bu doğrultuda piyasa koşullarında ve kapasite gereksinimlerinde ortaya çıkabilecek gelişmelere göre değişiklik gösterebilir”.

Airbus A320neo siparişleri

Aralık 2012’de Pegasus Havayolları, “o dönemde Türk sivil havacılık tarihinin en büyük tek uçak siparişini verdiğinde” manşetlere çıkmıştı. Öztürk’ün açıkladığı gibi, bu şunları içeriyordu:

57 adet Airbus A320neo.
43 adet Airbus A320neo.

Genel olarak, 100 uçaklık sipariş, toplam 12 milyar dolarlık bir liste fiyatına denk geldi. Pegasus Havayolları, bu Ekim ayında, teslimatların 2024’te başlayacağı 6 adet A321neo siparişi verdi.
Pegasus Havayolları, yeni A321neo’lara ek olarak, A320neo siparişlerinin bir kısmını uzatılmış gövde seçeneğine de dönüştürdü.

Öztürk, şunları söyledi: “2020’nin ikinci ve üçüncü çeyreğinde 2021 ve 2022’de teslim edilmesi planlanan 15 yeni A320neo uçağı, 2022, 2023 ve 2025’te teslim edilecek yeni A321neo uçağına yükseltildi.”

Neden A320neo ailesi?

Pegasus Havayolları’nın Airbus A320neo ailesine güçlü bir bağlılığı olduğu açık. Bu nedenle Boeing 737-800’lerini yeni 737 MAX ile değiştirme planı yok. Öztürk’ün açıkladığı gibi, Airbus’ın yeni nesil dar gövdeleri Pegasus Havayolları için mükemmel bir seçimdir: “Bu uçaklar, uçuş ağımızı ve filo kapasitemizi genişletmeye devam ederken, büyümemizin bir sonraki aşamasını uygulamamıza da olanak tanıyor” dedi.

Öztürk şunları ekliyor : “Yeni A320neo uçağımız, uçuş konforu, sorunsuzluk, maliyet verimliliği ve tüm filomuzda kolaylık açısından yeni bir ölçüt belirledi ve koltuk başına yakıt maliyetini 15 oranında azaltarak daha çevre dostu uçuş için yeni bir çağ başlattı. Muadillerine kıyasla % mertebesinde emisyonları azaltarak ve daha sessiz uçuş sağlayarak daha yeşil bir yönde adımlar atmamızı sağlıyor.”

A321XLR sipariş planlanmıyor

Açıkça görüldüğü gibi, Airbus A320neo serisi önümüzdeki yıllarda Pegasus Havayolları’nda çok büyük bir rol oynayacak. Siparişler, özellikle uzatılmış gövdeli A321neo varyantını tercih edeceğini gösteriyor. Acaba bu, daha uzun menzilli A321XLR gibi varyantlarla ilgilenebileceği anlamına mı geliyor?
Öztürk, Simple Flying’e durumun böyle olmayacağını doğrulayarak şunları söyledi: “Şu anda filomuza bir A321XLR eklemek gibi bir planımız yok. Ancak, gelecekte filo stratejimize uygunsa, bu seçenekleri de değerlendiririz. Mevcut planlarımıza göre 2021’den sonra teslim edilecek tüm yeni uçaklarımız A321neo tipinde.”

NOT : Bu yazı, <simplefliying.com> sitesinde yayınlanan gazeteci Jake Hardiman makalesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. 2 sene önce

    Nasıl bir kuyruk acınız var yazabilir misiniz!!!!

    Cevapla
  2. 2 sene önce

    Umarım daha ileri gidersiniz diğerlerini batırdılar Allah size kuvvet versin inş

    Cevapla
  3. 2 sene önce

    Rahmi boş yapma devam et

    Cevapla
  4. 2 sene önce

    Türk sivil havaciligini ayaklar altina alan Pegasus yeni ucak alsan ne yazar hic bir konfor ve güven olmadiktan sonra havacilik tüccarlik degildir önce kirmizi listeden cikin sonra filo h akkinda görüslerinizi bildirirseniz daha mantikli olur.

    Cevapla
  5. Umarım döviz artışı şirketleri zor durumda bırakmaz yoksa bu gidişle şirket kalmayacak.

    Cevapla