vergi

Mısır ülkeye gelen turistlerden vergi alınacak

Mısır’da hükümet bütçe açığını kapatma arayışı kapsamında ülkeye gelen turistlerden vergi alınacak.

Meclise görüşülerek onaylanan yasaya göre Mısır’a gelen turistlerin ülkeyi terk ederken 100 Mısır lirası ödemesi öngörülüyor. Yasaya göre ayrıca turistler ülkelerine geri dönüşlerinde havaalanlarında free shoplardan yapacağı alışverişler için de vergi ödeyecek.

Konu 1984’te çıkarılmış ancak uzun süredir uygulanmayan yasanın güncellenmesi ile yeniden yürürlüğe sokulacak.

Yasaya göre Mısır’ın beş bölgesine gelen; Kızıldeniz, Güney Sina, Luksor, Asvan ve Marsa Matruh’a gelen yabancı turistler ülkeden ayrılırken 50 Mısır Poun’u (yaklaşık 1.5 dolar) çıkış vergisi ödeyecek. Bu miktar Kahire’de 100 Mısır Pound’u  (Yaklaşık 3 dolar) olarak uygulanacak. Bu vergileri uçak bileti fiyatı içinde olacağı için turist farkında olmayacak.

Yasada yabancı turistlerin gümrüksüz satış mağazalarından (Free shop) alınacak bir litre alkollü içecek için yüzde 3 (yaklaşık 1,5 dolar) ek vergi alınacak. Bir litrenin üzerindeki alkollü içkiler ise fiyatın yüzde 10’u oranında vergilendirilecek.

Bu kapsamda ayrıca somon balığı, karides, yengeç, havyar, taze ve kuru meyveler, çikolata, kavrulmuş kahve çekirdekleri, elektrikli mikserler, tıraş aksesuarları, saç kurutma makineleri gibi bir ürünlere de yüzde 10 vergi uygulanacak.

Hükümet bu vergi ve harçlardan hazineye 5 milyar Mısır lirası gelir elde etmeyi hedefliyor.

Onaylanan değişikliklerin ne zaman yürürlüğe gireceği henüz belli değil.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir