featured

FAA, B737 Classic serilerinde yeni bir AD ile inceleme yapılmasını istiyor

Federal Havacılık İdaresi (FAA), 737 Classic serisi ABD operatörlerinin uçaklarını olası kablo arızalarına karşı incelemesini gerektiren bir uçuşa elverişlilik direktifi (AD) yayınladı. Geçen hafta sonlarında yayınlanan bu AD, Ocak 2021’de meydana gelen Sriwijaya Hava kazasının soruşturmasının bir sonucu olarak geldi.

FAA, ABD’deki uçakları olası kablo arızalarına karşı 1984 ile 2000 yılları arasında üretilen 737 Classic serisi, 737-300, -400 ve -500 modellerini içerir. Bu nesil, 737’nin ilk 737’lerin geliştirilmesinden sonraki ikinci nesildi.

Bu AD, Endonezya’da Ocak ayında Sriwijaya Air’in  26 yaşındaki 737-500’ün Java Denizi’ne düşmesiyle ilgili kza araştırması bulgularına dayanmaktadır . Olayda toplam 62 kişi olmak üzere tüm yolcu ve mürettebat ölmüştü. Soruşturmanın çoğu, uçağın ölümcül kazasından önce sorunları olan uçağın otomatik gaz sistemine (Auto Throttle) odaklandı.

Boeing; “ Uçaklarımızn güvenli olmasını sağlamak ve tüm gereksinimlerini karşılamak için çalışıyoruz. Müşterilerimiz ve FAA ile sürekli iletişim halindeyiz ve filo genelinde güvenlik ve performans iyileştirmeleri sağlamak için süregelen çabalar içindeyiz. Bugünün uçuşa elverişlilik direktifi, Boeing’in Mart ayında filoya sağladığı Service Bulletin’i zorunlu hale getiriyor”

Otomatik gaz sistemine bağlı kablo

FAA, operatörlerden uçağın otomatik gaz sisteminin çalıştırılmasında rolü olan Flap Senkro Kablosunun güvenlik sensörüne (Safety Sensor) güvenli bir şekilde bağlandığının doğrulamasını talep ediyor. Bu kablo hatası, otomatik gaz  sistembilgisayarı tarafından algılanmayabilir ve etkilenen uçaklarda bir güvenlik riski oluşturabilir.

FAA, kazada flap senkro kablosu ile ilgili sorunların kazada henüz kesin bir kanıt olmadığını kabul ediyor. Bununla birlikte, sağlıksız bir bağlantı olasılığı bir güvenlik riski oluşturacak ve bu nedenle önlem alınmasını gerektirmektedir.

FAA, başka bir arıza nedeniyle uçağın motorları farklı itme ayarlarında çalışıyorsa, hatalı bir bağlantının, otomatik gaz sisteminin uçağın flaplarının konumunu tespit etme yeteneğinde başarısızlıkla sonuçlanabileceğini not eder.

30 Mart’ta Boeing, operatörleri, kablonun 250 uçuş saati içinde doğru bağlandığını doğrulamak için otomatik gaz sistem bilgisayarının elektronik kontrollerini gerçekleştirmeye yönlendirdi. FAA, ilk testi AD tarihinden itibaren hangisi önce gelirse, 2 ay içinde veya 250 uçuş saati içinde uygulanmasını istemektedir.

İlk denetimlerden sonra, FAA  bu AD’nin her 2.000 uçuş saatinde bir müteakip tekraralı kontroller istiyor.

Dünya çapında 1.000’den fazla uçak etkilendi

FAA, ABD’de AD’den etkilenen 143 adet 737 Classic serisi uçak bulunduğunu belirtiyor. Dünya çapında etkilenebilecek toplam 1.041 uçak var. Bununla birlikte, devam eden küresel sağlık krizi nedeniyle bunlardan bazıları hareketsiz veya uzun süreli stokajlanmış olabilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir