featured

Drone var mı yok mu? İngiltere'yi felce uğratan 'drone' muamması

İngiltere’nin ikinci, Avrupa’nın sekizinci en işlek havaalanı olan Gatwick geçtiğimiz hafta insansız hava araçlarının aprona yakın uçuş yaptığı ihbarları üzerine 36 saat süreyle felce uğradı. Havaalanının 19-21 Aralık tarihleri arasında saatlerce ve defalarca kapatılması sonucu Türk Hava Yolları’nın bazı seferleri de aralarında olmak üzere yaklaşık bin uçak yolculuğu aksadı. İptal, erteleme ya da başka bir havaalanına yönlendirme 140 binden fazla yolcuyu etkiledi, havaalanı işletmesi milyonlarca sterlin zarara uğradı.
Olayın hala çözüme kavuşturulamaması ve hatta kaosun sebebi olan insansız hava aracının gerçekte varolup olmadığına dair tartışmalar ise ülke kamuoyunda tedirginlik yarattı.

Gözaltına alınan çift serbest bırakıldı

Olayla ilgili olarak önce iki kişi gözaltına alındı, ancak 36 saat süren kapsamlı sorgulamanın ardından bu kişiler olayla bağlantısının olmadığı belirtilerek serbest bırakıldı. Ancak ülkeyi saran ‘drone’ kabusunu bir an önce sonlandırma çabası içine düşen bazı basın kuruluşlarının gözaltına alınan kişilerin suçla bağlantısı kesinleşmeden isimleri ve fotoğraflarıyla deşifre etmesi kaosa yeni bir boyut kazandırdı. Mail on Sunday gazetesinin gözaltına alınan çiftin fotoğrafını paylaşarak “Bu moronlar mı Noelimizi mahvetti?” manşetiyle sunduğu haberi yoğun şekilde eleştiriye uğradı.
Ülkenin tanınmış sunucularından Piers Morgan da “palyaço” olarak tanımladığı ve “terörist” olduklarını ima ettiği bu kişilere özür borçlu olduğunu duyurdu.
Avukatlar olayla ilgisinin bulunmadığı anlaşılarak serbest bırakılan çiftin haklarında çıkan bu yorumlarla ilgili tazminat hakkının doğduğunu belirtti. Ayrıca her bir yorum için 75 bin ile 125 bin sterlin arasında değişen manevi tazminat alabilecekleri hatırlatıldı. Bütün bu konular tartışılırken olayın sorumluları hala bulunabilmiş değil

‘Drone’ var mı, yok mu?

Kaosun sona ermesinin ardından kamuoyu konuyla ilgili somut gelişmeler beklerken yapılan bir başka açıklama belirsizliği ve şaşkınlığı körükledi.
Ulusal basında çıkan haberlere göre Ulaştırma Bakanı’nın başkanlığında gerçekleştirilen bakanlar arası toplantıda 67 meşru insansız hava aracı görüldüğü üzerinde görüş birliği bulunuyordu. Ancak toplantının sonrasında üst düzey bir polis memurunun gerçekte hiç ‘drone’ olmama olasılığına dair açıklaması akıllarda soru işaretleri yarattı. Bu açıklamanın tepki çekmesi üzerine ifadesini değiştiren memur olayla ilgili polis teşkilatı içinde bir iletişim eksikliği yaşanmış olabileceğini kaydetti.
Yetkililerin elinde aprona çok yaklaştığı iddia edilen insansız hava araçlarına dair hiç bir görüntü bulunmuyor. Ayrıca araştırmada polisin kullandığı insansız hava araçlarıyla olayın sebebi olduğu sanılan araçların karıştırılmış olabileceğine dikkat çekiliyor.
Havaalanının bulunduğu Sussex idari bölgesinin emniyet müdürü bugün yaptığı bir açıklamada birbiriyle çelişen açıklamaların kaosu daha da körüklediğini kabul etti. Ayrıca olaya neden olan insansız hava araçlarının varlığından “kesinlikle” emin olduklarını belirtti. Emniyet müdürü gözaltına alınıp serbest bırakılan çiftten de sebep oldukları sıkıntılar için özür diledi.
Havaalanı çevresinde ele geçirilen iki adet hasarlı insansız hava aracının olayla ilgili olabileceğine dair beklentiler ise boşa çıktı. Kanıtların yağmurla silinmiş olabileceği endişeleri arasında yürütülen incelemeler kapsamında her iki aracın da olayla bağlantısının bulunmadığı açıklandı.

“Terör ve yabancı ülke bağlantısı yok”

İnsansız hava araçları ya da yaygın şekilde bilinen ismiyle ‘drone’lar ticari ya da hobi amaçlı olarak gündelik hayatın içinde kendine hızla yer edindi. İnternet üzerinden perakende satış yapan birçok şirket ürün teslimi için bu araçlardan yararlanmaya başladı. Avustralya köpekbalığı saldırılarıyla mücadele stratejisinin bir parçası olarak yine bu araçlardan faydalanıyor. Farklı kabiliyet, büyüklük ve ağırlığa sahip araçlar hobi amaçlı olarak da büyük ilgi çekiyor. Ancak çok ucuza ve kolayca satın alınabilen bu tür araçların kullanımı güvenlik endişelerini de beraberinde getiriyor.
Gatwick Havalanını’nda yaşanan olayda herhangi bir terör ya da yabancı ülke bağlantısının olmadığı bugüne kadar açıklanan en kesin bilgi. Ancak kaosun sebebi olan insansız hava aracının kaç tane ve nerede olduğu, kimler tarafından ve ne amaçla uçurulduğu, hatta yeniden kullanılıp kullanılmayacağı belirsizliğini korumayı sürdürüyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 6 sene önce

    havalimaninin %51 hissesi fransizlara satildi bunun uzerine

    Cevapla