Ukrayna’dan Yeni Savunma Hamlesi: An-28, Shahed-136 İHA’yı Havada Vurdu

Ukrayna’dan Yeni Savunma Hamlesi: An-28, Shahed-136 İHA’yı Havada Vurdu

Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait bir An-28 nakliye uçağı, Rusya tarafından kullanılan Shahed-136 tipi kamikaze insansız hava aracını (İHA) havada etkisiz hale getirdi. Lazer hedefleme sistemiyle gerçekleştirilen müdahale anı uçak kamerasına saniye saniye yansıdı.

Olay, Ukrayna’nın artan İHA saldırılarına karşı geliştirdiği düşük maliyetli savunma konseptinin yeni bir örneği olarak değerlendiriliyor.

Lazer Hedefleme ile Havada İmha

Ukrayna Hava Kuvvetleri envanterinde nakliye göreviyle kullanılan Antonov An-28’in özel olarak modernize edildiği bildirildi. Uçağa entegre edilen lazer hedefleme sistemi sayesinde düşük irtifada seyreden Shahed-136 tipi İHA tespit edilerek havada vuruldu.

Kamuoyuna yansıyan görüntülerde, İHA’nın lazerle işaretlenmesinin ardından kısa sürede imha edildiği görülüyor.

Jetlere Alternatif: Düşük Maliyetli Savunma Modeli

Askeri uzmanlara göre yavaş uçan nakliye uçakları, benzer hız profiline sahip kamikaze İHA’ları takip etmekte savaş jetlerine kıyasla daha avantajlı olabiliyor. Bu yöntemle yüksek maliyetli hava savunma füzeleri yerine daha ekonomik mühimmat ve platformlar kullanılıyor.

Uzun süreli çatışma ortamında savunma maliyetlerini azaltmayı hedefleyen bu strateji, Ukrayna’nın Rus İHA saldırılarına karşı geliştirdiği alternatif hava savunma yaklaşımının parçası olarak görülüyor.

Shahed-136 Tehdidine Karşı Yeni Platformlar

Son dönemde altyapı ve askeri hedeflere yönelik saldırılarda sıkça kullanılan Shahed-136 tipi İHA’lara karşı farklı platformların devreye alınması, hava savunma konseptinde esnekliğin arttığını gösteriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir