featured

United Airlines, 15 jet anlaşmasıyla süpersonik seyahati geri getirmek istiyor

United Airlines Perşembe günü yaptığı açıklamada, Boom Supersonic’ten 15 süpersonik, sıfır emisyonlu jet uçağı satın almak için 3 milyar dolar harcayacağını söyledi.

Jet üreticisi, “Overture” model jetlerinin, New York’tan Londra’ya 3.5 saatte ve San Francisco’dan Tokyo’ya altı saatte 88 yolcu taşıyarak günümüzün en hızlı uçaklarının iki katı hızda uçacağını söylüyor. Uçaklar yalnızca organik maddeden üretilen jet yakıtı kullanacak ve bu da onları net sıfır karbon emisyonlu dünyanın ilk büyük ticari uçağı yapacak.

Overture, Concorde’un 1970’lerden 2003’e kadar uçtuğundan bu yana uçuşa geçen ilk ticari sesten hızlı jet olacaktı. Concorde’lar, 11 Eylül’den sonra hava yolculuğuna olan talebin azalmasının yanı sıra yolcuların gürültü, yetersizlik konusundaki şikayetleri nedeniyle emekli oldu.

Scholl, Post’a, şirketinin Concorde’u rahatsız eden sorunları ele almayı planladığını ve fazladan oturma odası ve büyük pencereler eklemeyi planladığını söyledi. Overtürü çalıştırmanın maliyeti de Concorde’dan yüzde 75 daha düşük olacak ve bu da müşteriler için daha düşük bilet fiyatları anlamına gelecek.

Boom Supersonic CEO’su Blake Scholl, The Post’a “Bu, Concorde’dan çok daha büyük ve daha rahat bir deneyim” dedi. Ancak Scholl’un şirketinin, transatlantik uçuş pazarını ele geçirmek şöyle dursun, United’ın siparişini yerine getirebilmesi için kat etmesi gereken uzun bir yol var. Scholl’a göre, şirket henüz herhangi bir uçağı test etmedi ve tek kişilik bir uçağın test uçuşunu bu yıl içinde veya 2022’nin başlarında yapmayı planlıyor.

Denver merkezli Boom, 2022’de yılda 66 jet üretebilen bir Overture fabrikasının temelini atmayı, 2026’da ilk tam boyutlu test uçuşlarını gerçekleştirmeyi ve 2029’da United ve diğer havayolları üzerinden yolcu uçuşları sunmayı planladığını söyledi.

Ancak, şirketin programı tutarsızdı. Scholl, 2019’da endüstri sitesi AirlineRatings’e şirketin ilk test jetinin 2020’de havalanacağını söyledi.

Gecikmeler hakkında sorulan Scholl, Post’a şirketin bir “nefes odası programı” ile çalıştığını söyledi ve “Güvenlik bir numaradır, bu nedenle basınçlı bir program oluşturmak istemezsiniz” dedi.

Scholl, United siparişinin iade edilmeyen bir depozito ve havayolunun ilk partiyi beğenirse 7 milyar dolara 35 jet daha satın alma seçeneği içerdiğini söyledi.

Anlaşma, Boom’un ilk iade edilmeyen anlaşmasını temsil ediyor. Şirket daha önce Virgin Airlines’dan iade edilebilir bir ön sipariş aldı ve ABD Hava Kuvvetleri ile “hükümet yürütme uçuşu için bir Overture konfigürasyonu keşfetmek” için bir sözleşme imzaladı. Ayrıca 2017’de Japan Airlines’tan 10 milyon dolar topladı.

Chicago merkezli taşıyıcı, Boom düzenleyici onayı alamazsa veya United’ın güvenlik, işletim ve sürdürülebilirlik gereksinimlerini karşılayamazsa United, iade edilmeyen depozitosunu kaybederken anlaşmadan çekilebilir.

Scholl, şirketin “süper iyi finanse edildiğini” ancak gelecekte daha fazla para toplamayı planladığını söyledi.

United Airlines için anlaşma, havayolunun koronavirüs pandemisi sırasında yolcu talebi ortadan kalktığı için varoluşsal bir krizle karşı karşıya kalmasından sonra iyimser bir çizgiyi temsil ediyor. Şirket 2020’de 7,7 milyar dolar zarar açıkladı , ancak uçuş talebi geri dönmeye başladı.

United CEO’su Scott Kirby, “Boom’un ticari havacılığın geleceğine yönelik vizyonu, endüstrinin dünyadaki en güçlü rota ağıyla birleştiğinde, iş ve tatil amaçlı seyahat edenlere mükemmel bir uçuş deneyimine erişim sağlayacak” dedi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 3 sene önce

    Asrın lideri önderliğinde,büyük uçak mühendisi temel ve saz ekibi Boom’dan daha iyisini hem çok ucuza hem de yerli ve milli olarak yapar dünya bir kere daha hayran kalır,kıskanır,gıpta eder o yüzden bizden alın…

    Cevapla