featured

TEKNİK DESTEK-TAŞERON-ADİL OLMAK-BUNLAR SİZİN ESİRİNİZ Mİ? 

 

Değerli Okurlarım;

40 küsür yıllık çalışma hayatında hatasız ve kusursuz bir çalışma yapabilmek için İnsan Faktörünün dikkate alınmasının ne kadar önemli olduğunu ve bu nedenle zincirin en önemli halkası olduğunu defalarca kez gördüm. Havacılık sektörü, asla hata kabul etmeyen, en ufak ihmal ve hatanın bedelini kan ve yüzlerce milyon dolarlık zararla ödenmek zorunda kalınmasının yanı sıra yolcularınızın güvenini kaybettiğinizde ticari hayatınızın sonlanmasına, hatta şirketinizin batmasına bile neden olabilecek bir sektördür. Bu nedenle, çalışanların ve yöneticilerin bu bilinçle kararlar alıp hareket etmesi gerekir. 

Bu sektörde, dikkat, özen ve kurallara uymak çoğu zaman yeterli olamayabiliyor. Bu sektörde özel hayatınızın, ya da iş yükünüzün yarattığı bir stres bile telafisi olmayan hatalara neden olabilir. Hal böyleyken yöneticiler, havada trafiğin arttığı bu aylarda yerdeki operasyonların yetişmesi için çalışanlara orantısız baskı yapmamalıdır. Sürekli yenilik ve süreç geliştirme bahanesiyle çalışanlar çok yıpratılmamalıdır. Bana ulaşan bilgilere göre, iş yükünün giderek arttığı bu dönemlerde ara kademe yöneticilerin kabul edilemeyecek baskı ile yarattıkları gerginlikler, çalışanların en çok şikâyetçi oldukları bir konu… Bildiğiniz üzere, Havacılık emniyet, tedbir ve iş disiplini gibi kurallara uymak kadar İnsan Faktörlerine uymamanın yarattığı hata riskinin de en minimuma indirilmesi gereken bir meslektir. Bir iş yerinde İnsan Faktörleri dikkate alınmıyorsa, orada yüksek performans ve uçuş emniyeti sağlanamaz.

Hangarlardaki iklimlendirilmiş odalarınızdan yaptığınız baskı, Allah korusun bir gün hangarlarda veya sefer anında bir patlarsa, o zaman ne odanız kalır ne koltuğunuz. Bu nedenle İnsan Faktörü odaklı bir iş planlaması yapmanızı tavsiye ederim. Sefer geç kalıyor diye telaş içinde baskı yaptığınızda, telafisi mümkün olmayan bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. 1 uçak daha sefere vereceğim diye telaş içinde baskı yaparken, elinizdeki bombanın hassas bir pimi olduğunu unutmayın… Makamlarınızda bir gün fazladan kalabilmek ve üst yönetiminizin gözüne girebilmek için, çalışan İnsanların en doğal halleri olan mazeretleri veya hastalıkları önemsenmeden mobing yapılması böylesine modern ve büyük bir kuruma kesinlikle yakışmıyor. 

Ayrıca; 

Teknik destek personeli bazı arkadaşların çalıştıkları birimlere göre görev unvanlarının değiştirildiği haberini aldım. Bay Hamdi döneminin “az yemle çok süt” niyetli tüccar kafasıyla teknik, ucuz ırgat kadrosuna dönüştürüldü. İlk zamanlar geri hizmet ve taşeron hizmetlerinin sağlanması maksadıyla kurulmuş gibi yansıtılsa da zamanla bu arkadaşlar, ana işin ana aktörleri haline getirildi. Düşük ücretle her yerde 2 bine yakın bu personel gurubuyla gerçekten çok büyük operasyonlar yürütülüyor. Sadece işe alım imtihanlarından baraj puanını biraz düşürerek teknisyenle aynı kriterlerde teknik destek personeli almak benim asla hazmedemediğim bir konu. O zaman bu arkadaşlar, uçağa elini değdirmeyecek yahut uçak üstünde icra edilen hiçbir faaliyete dâhil edilmeyecek.

Yazık kardeşim gerçekten çok yazık. Böylesi büyük bir kuruma bu ilkel anlayış hiç yakışmıyor. Ofiste, hangarda, takım hanede, atölyede derken hemen hemen her yerde bu arkadaşları daha düşük ücretle çalıştırıp bir de önlerini kapatmanız çok insafsızca.  

Şimdi sağdan soldan toplayıp verdiğiniz birimlere göre DEPO PERSONELİ, TAKIMHANE PERSONELİ, TESELLÜM PERSONELİ, BÜRO DESTEK PERSONELİ diye tabelasını değiştirip ücretini ve tarifesini teknik destek gurubu içinde tuttuğunuz bu personele bu mu çözümünüz? BUNLAR SİZİN ESİRİNİZ Mİ?  “Sen büro personelisin, ne lisans alabilirsin, ne tecrübe kaydı açabilirsin” diye gerekçe mi yaratıyorsunuz. Takımhane, tesellüm ve depo için de aynı şey geçerli. Bu adamlara tüm kapıları kapatıp bu ücret ve bu kariyer yoluna mahkûmusunuz unvanın karşılığımı bu mu? Hepsi ya üniversite veya yüksek eğitim kurumlarından mezun bu gençlere yönelik bu tür bir personel yönetimi adil olamaz

İşe girerken neyin ne olduğunu bilmeden, THY logosuna bakıp kapıdan içeri dalan acemi gençler, böyle tuzaklarla istihdam edilmemeli. Bir an önce, ofisteyse memur, hangarda ve atölyelerdeyse teknisyen olma hakkı vermelisiniz.  Türk eğitim sisteminde mesleki ve teknik eğitim veren liselerden mezun olanlara TEKNİSYEN unvanı verilirken, bu arkadaşlara teknisyenliği çok görmek, sen destek işçisinin demek, hiç adil ve motive edici bir tutum değil. 

Bu uygulamayı, muhakkak suretle sendika ve derneklerin gündeme alması, bu konudaki haksızlıkların giderilmesi lazım. Uyuyan ya da sözleşmeden sözleşmeye iş yerine gelen sendikacıların halini gördünüz? Umarım dersinizi alır ödevlerinize iyi çalışırsınız. Dernekler zaten boş tabelalardan ibaret bir hale geldi, o yüzden bu durumdakileri arkadaşların işi zor.  Hele ki bir de, aynı işlere koşturulan taşeronları artık tekrarlamaya utanıyorum. Taşeron çöplüğüne döndü memleket. Her yıl bir çantacı firmayı zengin edip portföyünü dolduracağınıza, dilinize doladığınız sosyal adalet için, hak hukuk için şu taşeronluğu ortadan kaldırın da görelim..

Ayrıca Ahmet Bolat beyin “Teknik AŞ’nin, THY A.O’nun gerisinde bırakıldığı birçok hususun düzeltilmesi için talimat verdiği” dedikoduları dolaşıyor teknisyenlerin ağızlarında… 

Umarım teknik çalışanlarında her şeye rağmen yaratılan bu olumlu iklimi bu tarz girişimlerle beslenir, çalışanını koruyan, onları değerli hissettiren, sorunlarını dikkate alan bir yönetim anlayışı sergilenir.

Değerli Okurlarım; 

Sendikalar işte bu sorunlar için var. Bu sorunları çözemeyen sendika bence sandukadan farksızdır. Bildiğiniz veya bilmeniz ve almanız gereken birçok hakkı 20 sene başkanlığını sürdürdüğüm UTED’deki mesai arkadaşlarımla birlikte alarak 2006 yılında derneği, genel kurulun verdiği oylarla Onursal başkan sıfatı ile bıraktım.
  10 Liralık aylık aidatla, Bakırköy İstanbul caddesinde ki dernek mülkümüzü almanın yanı sıra her sene yaptığımız iftar yemekleri ve kutlama geceleri harcamalarının dışında kasada TL olarak kalan 520.000 TL ile de (2006 yılı döviz kuru ile 391.000 Dolar) dernek yönetiminden çekildik. 

Şimdikiler değil para biriktirmek şube başkanlarına bürolar tutup altlarına araba almakla kalmayıp, aylık 30.000 TL maaş veriyorlar. 

Ben ve ekibim sendikacı olmadan teknik departmana %148 zam aldırmanın yanı sıra uçuş tazminatlarından alınan vergiyi ortadan kaldırması, devletin uçuş tazminatlarından vergi alınmaması gerekirken, kesilen vergileri yani,  beş sene geriye dönük net uçuş tazminatlarını almalarını sağlattık. Birde şimdikilere bakın ne yapmışlar? 

BİZ BURADAYIZ BİLESİNİZ… HADİ BAKALIM KOLAY GELE…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

29 Yorum

  1. 2 sene önce

    Sefa abi sendikayla alakalı bayağı haber yapıyorsun fakat sendikadan istifa edenlere neler oluyor dayanışma aidatı nedir herkes sendikadan çıkarsam işten atilirmiyim aceba korkusunu yaşıyor bununla alakalı bir bilgi versen bize ben her ay bu adamlara para vermektense başka yerlere 1000-1500 lira verir hayır yaparim ama bizi aydinlat lütfen

    Cevapla
    • Yönetici 2 sene önce

      Sevgili arkadaşım; Sendikadan istifa ettiğinde toplu iş sözleşmesinde alınacak haklardan istifa edemezsin. Sendikadan istifa ettin diye seni kimse atmaz ama işverene söyler ve sana mobing uygulatabilirler.

      Cevapla
  2. 2 sene önce

    Sinyorite ne oldu Sinyorite kaptanın evcil hayvanı benden önce biniyor uçağa nolcak bu yer personelinin hayatı ??

    Cevapla
  3. 2 sene önce

    Abi hani sinyorite kalkıyordu ? Hani sicil sırasına göre binecektik uçaklara? Nerde verilen sözler nerde tutulmayan sözler ? Bugün pas sırasında beklerken biköpek pas sırasın da önüme geçti doğru duymadınız kaptanın evcil hayvanı ced sıralamasında bendem önce uçağabindi bu verdiğimiz onca çaba bunun içinmiydi? Bir diğer konumuz ise 6-7 aydır beklediğimi

    Cevapla
  4. 2 sene önce

    Hangardaki yemeklerin porsiyonları ve kalitesi sizce nasıl? Bence son zamanlarda düşüş var. Bu konuya da el atılmalı.

    Cevapla
  5. 2 sene önce

    Biz zammımızı resmi rakamlara göre Tüik Türkiye enflasyonuna göre alıyoruz. Temmuz ayı itibariyle yıllık enflasyon yüzde 79 çıkarken İTO resmi enflasyon rakamına göre İstanbul enflasyonu yüzde 99 çıkmıştır.Yani,resmi rakamlara göre İstanbul enflasyonu Türkiye enflasyonundan 20 puan daha fazla.THY çalışanlarının çok büyük bir kısmı İstanbulda çalışıyor olmasına rağmen Türkiye enflasyonuna göre zam almaktayız. Yani 1 yıl içerisinde yüzde 20 zammımız çalınmıştır

    Cevapla
  6. 2 sene önce

    Çalışanlar òrgütlü ve birlik olarak işverenlere, sendika yöneticilerine, 20 yılda 5 milyondan fazla sendikalı çalışan sayısını 1 milyon civarına düşüren, havacılık sektöründe ve genelde yaratılan korku imparatorluğu ile grevi yasaklayan veya engelleyen iktidara adam gibi tepki vermedikçe, hesap sormadıkça, şark kurnazlığıyla taşın altına elini sokmayıp hep başkalarından medet umdukça, şunu da yaz bunu da çiz Sefa abi dedikçe hiçbir şey düzelmez, sömürü, işsizlikle tehdit, torpil, mobbing, hemşehricilik, yandaşçılık, nepotizm, liyakatsizlik, adam kayırma, haksızlık sürer gider. Kimse geçim derdinden, işsizlikten falan bahsetmesin yok bahsederiz derseniz de burada veya başka mecralarda şikayet de etmesin. Sorunları, onları yaratanlarla, söylemeyip söylenmekle, tepki vermeyip yorum yazmakla çözemezsiniz…

    Cevapla
  7. maaşı beğenmeyen varsa şirketten gitsin yerinize adam bulunur

    Cevapla
  8. 2 sene önce

    Ben taşeron olarak ofisimiz yeni gelen TK personele işi öğrettim ve hergün kaç iş verirsem onu yapıyor. Ve onun 3 de biri maaş alıyorum. Şu an maaşım 5390 vergi kesintisiyle 5100 alıyorum. Bu ay maaşımı kim verecek ne kadar verecek belli değil. İki ihale yapıldı açıklama yok. Saolun Sefa Bey, iyi insansınız.

    Cevapla
  9. Adam teknik tasarön demiş teknik tasaden hariç herkes cevap vermiş sefa bey çok teşkkürler sıkıntımız dile getirdiğiniz için biz Ahmet bey den çok ümitli idik ama o da çok direndi tasarone çözemedi onun da gücü bir yere kadarmış saf şirketi nasıl yaptıysa kaldı adamlar çok küvetli kimse başa çıkamıyor keşke sizin gibi insalar hep bu konuları dile getirse

    Cevapla
  10. 2 sene önce

    ahmet bey lütfen bize el attın ciddi zor durumdayız hepimiz borç batağındayiz 4 aydır 2 defa ihale yapılıyor hakkimiz yeniliyor hala ses yok insan yerine koyup haber verilmiyor

    Cevapla
  11. Sefa bey merhaba, uçak teknolojisi, 4 yıllık işletme ve ardından uçak gövde motor mezunu oldum. Uçak teknolojisi ile mezun olup işe girdim ama hala tdp yim. Hak mı bu? Benden 2 sene önce işe giren lise mezunu arkadaşlar teknisyen olarak girdiler bu işe. Ben de ofise geçtim memur olmak için onu da olamıyorum. lütfen bir sonraki yk toplantısında bunu belirtin. Destek personeli denilen şu saçma şeyi kaldırtmaya çalışın. Bizde herkes birbirinin kuyusunu kazıyor. Tdp ile teknisyen aynı işi yapmasın o zaman. Ben teknisyenden daha fazla çalışıyordum uçakta iken. Adam b1, ne trax biliyor ne İngilizce. Ben yds 80-90 küsürle geliyorum, her şeyi deli gibi öğreniyorum. Hak mı bu? Benim verecek 2500 eurom yok dışarıdan easa almak için. Şirket içinden de sınavların hepsini veremiyorum çünkü bazılarını geçemedim ve para istiyorlar. Ben evde eşime ve çocuğuma bakıyorum. Kiradayım. Eşim daha yeni mezun oldu iş bulamıyor. Nasıl yapacağım bu pahalılıkta?

    Cevapla
  12. 2 sene önce

    Dili olan ve bunu YDS ile taclandirmis aynı zamanda QM olup kalifiye teknisyen sertifikası ile çalışan teknik destek bir iş arkadaşınız olarak. Açılacak C/S sınavına giremiyorum sadece teknisyen kadrosunda mülakata alım yapıyorlar. Ne teknisyenlige geçiş sınavı açılıyor ne kimseler bir şey yapıyor. Size söylüyorum ben atölye de çalışan biri olarak nasıl teknisyen kadrosuna geçeceğim???

    Cevapla
  13. 2 sene önce

    bizde İstanbul havalimanında temizlik teyiz yemek firması değişti taşeron nezaman kalkar bizede ikramiye verilir mi işletme bizi bünyesine alırmı bide katar ortak olcak diyorlar doğrumu insanca yaşamak herkesin hakkı zamlar ülkesi türkiye

    Cevapla
  14. 2 sene önce

    Bu nedir ya böle vallahi billahi bıktık bukadar mi olur maaşlara ne zam geldi onu bilmiyoz 2 sefer ihale oldu daha sonuç yok ortada kaldımi gittimi tazminatları vereceklermi belli değil bukadar da olmaz olmamalı ekonomik krizden okadar etkilendik ki kartlar krediler patladık harranlimiyiz biz kadroluya 15 20 bin maaş taşerona gelince 3 un 1 i Adamlar tatil planı yapiyo alıyorlar satıyorlar para var bizde evden kafamızı çıkaramıyoz cep delik çünkü hükumet adaletsiz olursa böle şirketler de ezer çalışanını yazsam sayfa sayfa olur ama yine değişen bisey olmayacak onuda biliyoz.

    Cevapla
  15. 2 sene önce

    Sefa bey rica etsek bir kez daha Cankut bey ile temasa geçip şirket hakkında bir bilgi edine bilirmisiniz.

    Cevapla
  16. 40 yaş altı 2023 te gereken cevabı verecek sayın editör. Sabır…

    Cevapla
  17. 2 sene önce

    Konuyla hiç alakan yok belli neden yorum yapıyorsun. 4 yıllık bakım mezunları direk teknisyen başlıyor. Aynı işi yaptıkları halde senden az maaş almalarımı hoşuna gidiyor. Derdin ne ?

    Cevapla
  18. 2 sene önce

    Ulan ziya belli hiç alakan yok niye yorum yapıyorsun. 4 yıllık bakım mezunu arkadaşlar zaten teknisyen başlıyor. Amacın ne !!!Seninle aynı işi yaptıkları halde aynı parayı alamamalarımı hoşuna gidiyor. Adamsan git İK ya deki benide sınava alın geçemezsem TDP yapın. Ha delikanlı . İşine bak vidi vidi yapma .

    Cevapla
  19. 2 sene önce

    Ya adamlar daha karma sınava zor diyor. Hiç bir beklentim olmayan biri (4yıllık uçak bakım mezunu) karma sınava girdi ve ben biliyorum hiç çalışmadı. Uçak bilgisi de yok. Geçti. Demekki neymiş zor değilmiş. Atanlar tutanlar oluyor. Şöyle zor böyle zor diye. Soruyorum temel seviye bilgiler. O sınavı geçemiyorsanız teknisyen olmayın zaten

    Cevapla
  20. 2 sene önce

    Uçuş emniyeti karlılıktan, yolcu memnuniyetinden, dünyanın en çok noktasına uçmaktan, yöneticelerin kariyerlerinden vs çok daha elzemdir. Uçuş emniyeti ne kadar zayıf ise şirketin geleceği de o denli pamuk ipliğine bağlıdır. Teknik ve uçuş işletme uçuş emniyetini doğrudan etkileyen birimlerdir ve sürekli kalite açısından denetlenmelidir. Ancak teknik kısımda ki çalışan profili, uygunusuz yollarla lisans alanlara yetki verilmesi, özellikle alt yönetici kadroların uçuş emniyetini bir kenara atan işlerin kısa yoldan yapılması için baskı kuran kişilerden oluşturulması vs bunlar şirketin dibine döşenen dinamitlerdir. Şirket kalite/ uçuş emniyeti açısından bir reforma gitmek zorunda. Görmek isteyen bu dinamitlerin emarelerini çok rahatlıkla fark edecektir.

    Cevapla
  21. ONUR AİR İN DURUMU İLE İLGİLİ YAZI YAZABİLİRMİSİNİZ.

    Cevapla
  22. 2 sene önce

    Nedir kardeşim bu saftan çektiğimiz yeter kanımızı emdiniz gidin artık başkalarıda emsin

    Cevapla
  23. Yeni Papua Ginede Su topuna bile sponsor olan şirket söz konusu taşeronların tazminatina gelince kırk takla atıyor. Şaka gibi

    Cevapla
  24. where is the adalet ?

    Cevapla
  25. 2 sene önce

    40 yaşındayım bana yapılan yanlışları bu dünyada affedebilirim, benim yanlış yaptıklarım da beni affetsin, mahşer meydanına da bu düşünceyle gidecem, ancaakkk o gün mahşer meydanında CANKUT BAGANA VE BİZE BUNU YAPANLARA ACIMAYACAĞIM!!! AĞLATA AĞLATA, KUSTURA KUSTURA bize yaptıklarının hesabını alacağım,.

    Cevapla
  26. 2 sene önce

    Abi yanlis bilgi veriliyor sana bence, habom ile baslanan dusuk nitelikli personel alma furyasinin devami teknik destek personeli arkadaslarin cogu. Sirket istese 10dk da sana kanitlayabilecegi bir durum, tdp arkadaslarin egitimlerini, diploma notlarini, ingilizce sinav sonuclarini arastir anlasilir. Ucakta calistiklari icin de haliyle ben teknisyenim diyor adamlar. Maalesef en basta herkes herseye razı iken, sonradan basliyor öyle böyle demeler.. Habom ile baslanan ucak lisesi, universitesi yerine alakasiz bolumlerden mezun eleman alma gelenegi maalesef daha da geriye goturuyor kaliteyi. Nitelige degil nicelige önem veriliyor. Mail imzasina teknisyen yazan tdp arkadaslarin sucu degil maalesef bu durum.. Ha bu teknisyen olarak calisan herkes mukemmel demek degil. Zamaninda onlarca kez sinavina girip gecemeyen adamlari Mng gecisinde sorgusuz sualsiz aldı, oto bakim kapandi adamlari ucak bakima aldi, habom kuruldu kimi buldularsa aldikar.. zamaninda easa lisansinin nasil alindigini duymayan yok sanirim dunyada. Tdp arkadaslarin cogu hala kisayoldan bu isleri halletme pesinde kosuyor euro lari basip.. Duzelmez, duzelmeyecek..

    Cevapla
  27. 2 sene önce

    Teknik destek mevcut bilgi birikim ve imajı ile o kadroya bile layık değil. Sivri burun ayakkabı ile uçağa mı çıkılır?

    Cevapla
  28. 2 sene önce

    Cankut Bagana çalışanların parasini vermedi yandı tazminatlar ,ne olucak bu onur air zedelerin hali Sefa Bey

    Cevapla