featured

İngiltere Sivil Havacılık Otoritesi, BELAVIA’nın İngiltere uçuş iznini askıya aldı

İngiltere Sivil Havacılık Otoritesi (UK CAA) Belarus’un bayrak uçurucu havayolu BELAVIA’’nın İngiltere uçuş iznini askıya aldı

Belarus’taki Ryanair uçağının zorla Mins’e indirilmrsine yanıt olarak, İngiliz Sivil Havacılık Otoritesi (UK CAA), Belarus’un bayrak taşıyıcı havayolu olan Belavia’nın faaliyet iznini askıya aldı. Buna ek olarak, CAA, Birleşik Krallık’taki tüm havayollarından Beyaz Rusya hava sahasını güvenlik önlemi olarak kullanmaktan kaçınmalarını istedi.

İngiliz Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, airBaltic’in uçuşlarının Beyaz Rusya üzerinden geçmeyeceğini  bildiren ilk havayolu olmasından sadece saatler sonra Twitter’de kararı doğruladı. Karar, Pazar günü Beyaz Rusya’ya inmek zorunda kalan Ryanair olayına doğrudan bir yanıt.

Beyaz Rusya’daki yetkililer, uçakta bir bomba ihbarı olduğunu iddia ediyor, ancak bu, uçakta bir muhalif gazeteciyi tutuklamak için kasıtlı bir müdahale gibi görünüyor. Pazar gününden bu yana, zorla yönlendirmeye karşı uluslararası bir tepki var.

Shapps tarafından yapılan açıklamanın ardından, Birleşik Krallık CAA kendi bildirimini yayınlayarak Belarus havayolları tarafından sahip olunan tüm havayolu taşıma izinlerini bir sonraki duyuruya kadar askıya aldığını belirtti.

Beyaz Rusya havayollarından sadece Belavia Birleşik Krallık’a uçtuğundan, bunun diğer yolcu havayollarını etkilemesi olası değildir. Yakın gelecekte Birleşik Krallık, Beyaz Rusya’mım iki ana kargo havayolu şirketi olan TransAVIAexport Airlines ve Rubystar’ı potansiyel olarak etkileyebilir.

Gelecek daha fazla eylem

Litvanya’nın airBaltic havayolu, Belarus’tan uzak duracağını resmen ilan eden ilk havayolu oldu. Kıbrıs merkezli Avia Solutions da onu hızla takip etti. İngiltere, Belarus’un havayoluna karşı yasak kararı alan ilk ülke oldu. Fransız hükümeti, Uluslararası Sivil Havacılık Otoritesinden (ICAO) Belarus hava sahası üzerindeki tüm uluslararası uçuşları askıya almasını talep etti.

Litvanya ulaştırma bakanı Marius Skuodis, LOT ve Wizzair’in de Belarus hava sahasından uzak duracağını doğruladı. Avusturya Havayolları’nın Viyana’dan Moskova’ya uçuşu da Belarus hava sahasından  geçmek yerine etrafından dolaştı.

Buna ek olarak, Litvanya’ya giden herhangi bir uçuş, nereden çıkmış olursa olsun, bu gece GMT gece yarısından itibaren Belarus hava sahasından kaçınmalıdır. Diğer ülkeler muhtemelen davayı takip edecek ve Belarus’un ulusal taşıyıcısını askıya alacak. Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte de Litvanyalı turistlere Belarus’tan ayrılmalarını söyledi.

Ryanair CEO’su Michael O’Leary, olayı “devlet destekli kaçırma, devlet destekli hava korsanlığı ” olarak kınadı.

İngiltere’nin Belavia’yı bloke etme hareketi açık bir mesaj olsa da, uçuşların hava sahası etrafından yönlendirilmesi, diğer ülkelerden gelen havayollarına zaman ve paraya mal olur. Ulusal taşıyıcıyı askıya almak, Belarus’a karşı çok daha büyük bir adımdır.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ UK CAA BELARUS DECISION

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir