featured

Havayolları Uçak İçi Eğlence Sistemiyle Casusluk Yapıyor mu?

Çoğu insanın gizlilik yönünde kaygıları vardır. Bu kaygılar zamanla da oluşabilmektedir. Günümüzde teknolojinin süratle ilerlemesi ile de bu kaygı ne yazık ki tavan yapmış durumda. Kimi insan cep telefonunun dinlendiği , kimi insanın takip edildiği gibi şüphelerle hareketlerini kısıtlarlar.
Peki Uçak İçinde biri bizi kamera ile izleyebilir mi?
Teknolojinin getirdiği son yeniliklerde uçak içi eğlence sistemlerinde kameralarda mevcut. Bu kameralar sayesinde kabin memuru ile görüntülü konuşma şansınız da oluyor . Peki kabin memuru bu sistemi sizin haberiniz olmadan açabilir mi?

Özellikle Airbus 380 ve 350 lerde ve Boeing 777 Max ta sıklıkla karşımıza çıkan bu kameralar için geçtiğimiz gün Singapore havayollarından bir açıklama yapılarak tüm kameralarının devre dışı olduğunu duyurdu.
Ancak görsel olarak kameraların varlığı bir çok kişiyi kaygılandırıyor. Uçak üreticilerinin de bu kameraları yolcuların hizmetine sunmak istemeleri pek tabi ki yadırganamaz . Ayrıca bazı şirketlerin de üretici firmaya siparişlerinde kameralara vurgu yaptığı bilinmekte. Olası bir hırsızlık veya olağanüstü durumlar için bu kameralar kullanılmalıdır. Ancak bulunduğunuz yerden izlenmek pek tabi özel hayatı ihlal etmek olur .

Sorumuzun cevabına gelecek olursak; EVET KAMERALAR İLE İZLENEBİLİRSİNİZ.
Hatta bu kameralar ile yerden bile izlenebilirsiniz . Güvenlik açığı oluşturduğu gerekçesiyle bir çok firma bu kameraları devre dışı bıraksa da bu sistem yeniden açılabilir. Dolayısıyla donanımsal bir değişim yapılması şart.
(Serdar BAŞAĞAOĞLU)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir