featured

FAA, Boeing’in 737 sorunları ile ilgili kararını açıkladı

FAA, bazı Boeing 737 uçaklarıyla ilgili iki sorun nedeniyle Boeing’e 17 milyon dolar ceza kesti. Bu, ilk önerilen 19,7 milyon dolar ve 5,4 milyon dolarlık cezalardan daha düşük olsa da, FAA, sorunların belirli bir zaman çerçevesinde çözülmemesi durumunda 10,1 milyon dolara kadar ek para cezası verme hakkını saklı tuttu.

FAA bugün Boeing’in 737 ailesi ile ilgili iki sorunla ilgili kararını açıkladı. Boeing, toplamda 17 milyon dolar ceza ödeyecek ve sorunları belirli bir zaman dilimi içinde düzeltmesi gerekiyor. Düzeltilmemesi durumunda 10,1 milyon dolara kadar daha fazla para cezası kesilecek.

Cezalara ek olarak Boeing, FAA’nın gelecekte üretim hızı hazırlığını denetleyebilmesi için üretim sürecini de değiştirmelidir. Bu, Boeing’in tedarik zinciri gözetimi ve risk yönetimi için gereken bir dizi değişikliğe neden olacaktır.

Birinci sorun, 791 uçakta kurulu Rockwell Collins Head-up Guidance Systems ile ilgili : 618 adet B737NG ve 173 adet B737 MAX. FAA, bu sistemlerde kullanılan sensörlerin test edilmediğini veya kullanılmak üzere onaylanmadığını söyledi.

Ancak Boeing, onayının olmamasına rağmen bu sensörlerin uçuşa uygun olduğunu onayladı. FAA ilk önce 19,68 milyon dolarlık bir para cezası teklif etti, ancak daha sonra düşük bir miktar için karar verdi.

İkinci sorun, yüzlerce Boeing 737 MAX üzerine uygun olmayan slat kızaklarının (Slat Tracks) uçaklara monte edilmesi. FAA, Boeing’in 178 adet MAX’leri, potansiyel olarak hatalı olduklarını bilmelerine rağmen, uçuşa elverişli olarak onayladığını iddia etti.

FAA, tedarikçilerini denetlemediği ve kalite kontrolünü sağlayamadığı için Boeing’e 5,4 milyon dolarlık bir ceza teklif etti. Boeing uçaklarının yüzlerce parçasının dış kaynaklı olduğu düşünüldüğünde, buralarda kalite kontrolü kritik önem taşıyor.

Sorunlar devam ediyor

Geçen Kasım ayında 737 MAX’ın yeniden uçuşuna onay verilmiş olmasına rağmen Boeing, FAA’nın sıkı denetimi altında kalmaya devam ediyor. Havacılık devi, son iki yılda 737 MAX için 2,5 milyar dolarlık para cezası da dahil olmak üzere milyarlarca para cezası ödedi. Bununla birlikte, özellikle en yeni 737’ler ve 787’lerde yeni sorunlar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Bununla birlikte, bazı iyi haberler de var. Şirket, jetlerdeki elektrik kablolarının düzeltilmesinin ardından 109 adet MAX 8 ve 9’ları yerde kalmaktan kurtardı. Şimdilik havacılık devi, ortaya çıkan sayısız sorunu hızla çözmeye çalışıyor. Tüm bunlar, Boeing’in bir zamanlar sahip oldukları güvenlik itibarını geri kazanması için çok önemli olacak.

©AirlineHaber

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir