featured

AB, Ermenistan, Tunus ve Ukrayna ile açık semaları onayladı

AB bakanlarının bir araya geldiği Avrupa Birliği Konseyi, Ermenistan, Tunus ve Ukrayna ile komşuluk anlaşmaları ve Katar ile bir hava taşımacılığı anlaşması da dahil olmak üzere dört açık gökyüzü anlaşmasının imzalanmasını onayladı.

Anlaşmalar, ilke olarak, AB ve ilgili dört ülke arasındaki hava taşımacılığı pazarını tamamen serbestleştirecek ve taşıyıcıların uçuş sayısı, kapasite veya varış noktaları üzerinde herhangi bir kısıtlama olmaksızın yeni rotalar eklemesine izin verecek. Anlaşmalar tüm AB’yi tek bir pazar olarak ele aldığından, pratikte tüm AB taşıyıcılarına herhangi bir AB ülkesinden dört ülkeye özgürlük hakkı verecek. AB üyesi olmayan dört taraf, AB güvenlik standartlarını uygulamayı kabul etti.

Buna karşılık, Katar ile yapılan anlaşma standartları “yükseltiyor” ancak Körfez ülkesine AB kurallarını dayatmıyor. Bu, AB ile bir Körfez ülkesi arasında imzalanan ilk ikili hava hizmetleri anlaşmasıdır.

Ukrayna, Ermenistan ve Katar’a ilişkin kararlar, anlaşmanın tam olarak yürürlüğe girmesi için gerekli prosedürlerin tamamlanmasına kadar geçici olarak uygulanmasına olanak sağlıyor. Tunus ile yapılan anlaşma şartlı değil. Dört anlaşmanın tümü, AB’nin 27 üyesinin tamamı ve AB dışı partilerin parlamentoları tarafından henüz onaylanmadı.

Onaylanan anlaşmaların nihai imzalanmasının 2021 sonbaharında gerçekleşmesi bekleniyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir