featured

60 uçak Türk tesciline geçiyor. Rus havayolu şirketleri Türkiye’de yeni şirketler kuracak

 

Türk orijinli ve sahipli Rus havayolu şirketlerine ait 60’a yakın uçağın Türkiye’de kurulacak yeni şirketlerlerle Türk tesciline geçirilerek yaptırımlardan etkilenmemesi önerisi kabul gördü.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik olarak başlattığı askeri operasyon nedeniyle Avrupa Birliği ve Amerika’nın bu ülkeye hava sahalarını yasaklaması ve kiralık uçakların geri alınması gibi yaptırımlar başta Aeroflot olmak üzere Rus havayolu şirketlerini zor durumda bıraktı.

Bu durumdan etkilenen Türk orijinli ve sahipli Rus havayolu şirketlerine ait 60’a yakın uçağın Türkiye’de kurulacak yeni şirketlerlerle Türk tesciline geçirilerek yaptırımlardan etkilenmemesi önerisi kabul gördü.

Rusya’da faaliyette olan 980 yolcu uçağının 777’sinin başta İrlanda olmak üzere bazı Avrupa ülkelerindeki lessörlerden (uçak kiralayan) “leasing” yoluyla kiralandığı ve mal sahiplerinin yaptırımları delmemek için uçaklarını her an geri çağırmaları bekleniyor.

Uzun dönem uçak kiralama alanında dünyanın en büyük lessör şirketlerinden olan AerCap’in Rusya ve Ukrayna’da 150’yi aşkın kiralık uçağı bulunuyor.

Rusya’da tur operatörü olarak faaliyet gösteren ve sahipleri Türk olan Coral Travel’in Royal Flight (20 uçak), Anex’in Azur Airlines (35 uçak), Pegas Touristic şirketinin Nordwind (63 uçak), Pegas Fly (2 uçak) adlı şirketleri özellikle Türkiye pazarına yönelik olarak önemli bir yolcu potansiyelini karşılıyor.

Rusya’nın en büyük turizm şirketleri arasında yer alan ve havayolu şirketi de işleten tur operatörleri çok zor durumda kaldıklarını ve bu ambargolardan Türk turizminin de bu çok büyük zarar göreceğini belirterek Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir görüşme yaptılar. Görüşmede bu şirketlere ait 60’a yakın uçağın acilen Rus tescilinden düşürülüp Türkiye’de kurulacak yeni şirketlerle TC tesciline geçirilmesi kararı alındı.

Lessörlerin bu konuya nasıl yaklaşacakları henüz belli değilken Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden bu konuda görüş sorulduğu ve kurulacak yeni şirketlere kolaylık gösterilmesinin istendiği gelen bilgiler arasında.

Rusya’nın Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülke olduğu ve uçakların elden çıkmasıyla bu pazarın büyük kayıp yaşayacağını öne süren turizmciler uçak filosunun kaybedilmemesini gerektiğini belirtiyorlar.

Öte yandan Amerikan uçak üreticisi Boeing de Rus şirketlerine bakım ve yedek parça konusunda yaptırım uygulama karar aldı. Bu durum Rus şirketlerini daha zor duruma sokacak. Avrupalı uçak üreticisi Airbus, Rus havayollarına teknik desteği ve yedek parça tedarikini askıya aldığını duyurdu. Airbus, yaptırımlar doğrultusunda Rusya’daki mühendislik merkezinin tüm operasyonlarını askıya aldı.

Rus Tur Operatörleri Birliği ATOR, Rus havayolu şirketlerinin 4 büyük sorunla karşı karşıya olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Birincisi, uçakları kiraya verenlerin iade talepleri nedeniyle havayolu şirketlerinin fiziki olarak uçak filosuz kalma tehdidi. İkincisi, yaptırımlar sebebiyle uçaklar için yedek parça temin edilememesi. Üçüncüsü, Rusya’daki uçakların uçuşa elverişliliğinin (bakımının) imkansız hale gelmesi. Dördüncüsü ise sigorta sorunu. İptal edilen sigorta ile yurt dışı veya yurt içi tek bir uçuş gerçekleştirilemez.”

Musa ALİOĞLU / YENİBİRLİK ÖZEL

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

23 Yorum

  1. ya bunu lessorler, sigortacılar ve ambarago uygulayanlar düşünemiyor mu?:)

    Cevapla
  2. 2 sene önce

    Hülle denilen şey böyle bir şey. Paranın yüzü sıcaktır. Yepyeni Rus pilotlarımız da olacak demek ki. SHGM gereken kolaylığı gösterecektir. Artık umudumuz bitti, meteorun kafamıza düşmesini bekliyoruz.

    Cevapla
  3. 2 sene önce

    Eğer türk personel uçurmazsa bu uçakları, her türlü yabancı kurumlara şikayet edeceğim, ambargoyu deliyolar diye.

    Cevapla
  4. Sakın bunu denemeyin. THY’ye bile yaptırım gelir. Zaten herkesin gözü bizim üzerimideyken bu siyasi ve ticari intahar olur. THY, SXS, PGS sefer arttırsın. Bunun bile bir yaptırımı olacaktır.

    Cevapla
  5. 2 sene önce

    1)Bu şirketler Türk sermayeli ve Türk sahipli şirketler.2) savaşa karşı yada tarafsız olan bir Rus vatandaşın seyahat imkanı insan haklarındandır.3)destinasyon çoğunlukla Türkiye ve Mısır olacağı için ambargo ile çok ilişkili deyil bu yüzdende ambargo koyanlar için makul karşılanacaktır.4) TEK VE EN ÖNEMLİ KONU ÖNCELİKLE TÜRK VATANDAŞI İSTİHDAMI.Eğer sadece Ruslar çalışırsa işte buna itiraz edilir …

    Cevapla
  6. 2 sene önce

    Bizide alın ?????şunlara bak biri şikayey ederiz biri Türk çalıştırın. La gevşekler savaş var sizin derdiniz me

    Cevapla
  7. Parayı basıp pilot olan zengin cocukları çoğu üzülüyoruz vallahi sizin 100 bin tl maasla calısıp egolu egolu gezememenize cok üzülüyoruz emin olun yazl

    Cevapla
  8. 2 sene önce

    Uçakların Türk tesciline geçmesi binlerce havacıya iş imkanı ve Rus turistini getirmenin tek yoludur. Kanunlarımıza göre pilotlar hariç personel Türk olmak zorunda. Uçakların sahiplerinin bunları dünyanın başka bir yerinde uçurmaları imkanı yok. Çöle heba olmaya gideceklerine Türkiye de uçarlar. Onun için bu geçiş uçak sahiplerinin de işine gelir. Bu iş olmazsa otelcilerimiz birkaç yıl tesislerini açamaz.

    Cevapla
  9. 2 sene önce

    Zaten bermuda tescilli değil mi bu uçaklar?

    Cevapla
  10. 2 sene önce

    Gezerim de havamida atarim. Aglayarak gunlugune yazarsin :)

    Cevapla
  11. 2 sene önce

    1)Savaş derdimiz ,Savaş içinde düşmanım dahi olmasın.2)gevşek senin kuş kadar beynin .3)savaş ortamında devletlere uygulanan ambargo sivillere zarar verir.Rus ve Ukrayna içinde birbirinden haber alamayan kaç aile var tahmin edebilirmisin.4)uçaklar Türk bayrağı ile uçsun ve önce Türkler çalışsın benim dedemin kanıyla savunulan topraklarda önce Türkler çalışsın demek kadar doğal birşeye itiraz eden gevşek.5) Suriyeli insanlara senin gibi gevşekler deyil bizim gibi Osmanlı torunları kucak açtı.SAVAŞA HAYIR .nefsi müdafaa zorunda kalanlara da savaş da güç kuvvet için dua ederim hatta mazlum çocuklar için gider savaşırım …

    Cevapla
  12. 2 sene önce

    Beyler, bu gerçek olursa türkiye ambargoyu delmiş olur, İkinci zarrap vakası yaşamayalım sonra bize de ambargo gelirse ozaman patlarız.

    Cevapla
  13. 2 sene önce

    Yukarıda belirtilen havayolları filolarını ve filolarındaki uçakların tescilini henüz tek tek incelemedim. Ancak genel konuşayım: şirket Rus şirketi (havayolu). Uçaklar: Boeing ve Airbus. Kiralayan (Lessor): İrlanda tescilli şirketler (ancak hepsinin ana şirketleri Amerikan, ABD). Tesciller: hemen tamamı Bermuda! (çok az sayıda Airbus veya Boeing uçağı Rus tesciline geçirilmiş…). Dolayısı ile lessor’lardan “kurtarılmak” istenen uçakları uçuran havayolu şirketlerinin öncelikle Türkiye’de havayolu kurmaları (ki SHGM onayına bağlı bir durum), sonra bu uçakların Bermuda tescilinden çıkartılıp T.C. tesciline geçirilmesi ve tercihan da Türkiye’de base edilmeleri gerekiyor. Bu uçaklar tarifesiz (charter) seferlerde kullanılacaksa havada daha rahat dolaşabilirler. Örneğin yolculu veya yolcusuz İstanbul’dan kalkıp Moskova’ya, oradan kalkıp Antalya’ya, oradan kalkıp Kahire^ye, oradan kalkıp Moskova’ya uçabilirler ama tarifeli seferlerle bunu yapamazlar.

    Cevapla
  14. 2 sene önce

    Havacilikta olan gelismeleri euro kontrol,faa,easa takip ediyorlar ve bu tuzaga dusmemizi bekliyorlar,bizim easa yekilerimiz elimizden alinabilir ve hepimiz guvensiz duruma dusebiliriz,bir firsat olarak gorunen bu gecici cozum belki de bizim elimizdekileri kaybetmemize neden olabilir,ulkemizin verecegi karar el-emin ayarinda olmali bize yakışan budur,zaten karli cikacak Turkiye daha cok basimizi belaya sokmadan ne sis yansin ne kebap tarzinda bir karar verilmeli.Bu sabah seyrettigim rus komisti perincekin laflarina bakilirsa rusya sosyal gucunu kullanarak bize aba altindan sopa gosteriyor,lavuk kibris ercani rusyaya acalim,rus ucaklarini tc olarak ucsun,ekonomi duzelsin,rusya kibrisi tanisin,yok tersi olursa 12 adalarda abd silahlandi bekliyor rusyasiz ne yapicaksiniz diye konustu,durum ciddi olmali bosuna beyaz tv ekrana cikartmaz,ulkemiz yonetimi v akil heyeti El-Emini hatirlamali ve ona gore kurnazca dumen tutmali,degnegin her iki ucu da pis gorunuyor.

    Cevapla
  15. Arkadaşlar dünya bu savaşlardan fırsata dönüştürme peşinde, bizim de halimiz belli, eğer uçaklarına TC tescilli olacaksa, bizi hava yollarına da ucuz uçak benzini versin. Özel hava yolu rekabetide getirir. Amma bizim özel hava yolları şirketlerini de batıracak duruma getirmesiner.Kaş yapalım derken, göz çıkarmayalım her zamanki gibi, geniş perspektiften bakmak lazım olaylara.

    Cevapla
  16. 2 sene önce

    Aslında iyi fikir, Rusya ile sahtekâr nato ve ikiyüzlü batı yüzünden ilişkileri bozmamak milli menfaatlerimize uygun olacaktır. Bu savaş da yakında biter elbet.

    Cevapla
  17. Onur Air tesciline gecirsinler,belki şirketi kurtarirlar.?

    Cevapla
  18. 2 sene önce

    Lessorler ve sigortacılar da yer bunu!

    Cevapla
  19. Uçakların hepsi kiralık zaten. Mal sahibi bunu onaylamaz.Bu uçakları Türkiye Rusya arası turist taşımada kullanmak istiyor şirketler aynı şuan olduğu gibi. İç hat ya da dış hat tarifeli gibi değil. Bu sene turist felan imkansız. Kim bu karmaşada Rusya’dan Türkiye’ye gelir. Millet can derdinde, Ruble yerlerde. Bu yaptırımlar orta sınıfı vurur. Alt gelir grupları zaten gelemez. Ancak çok zenginler gelir. Onlar da yetmez. Avrupa ile arayı yapması lazım , özellikle Almanya İngiltere.

    Cevapla
  20. 2 sene önce

    Kara listeye girmezmişiz acaba.rus uçakları için.

    Cevapla
  21. 2 sene önce

    Gaza getirip tüm imkanlarımızı sıfırlayacaklar.çok iyi düşünüp karar verilsin.bir süsü emekli diplomat var sorup bilgi alsınlar.ben halktan biriyim.vergi ödemekten biktim amk.

    Cevapla
  22. 2 sene önce

    İrlanda ve ABD alsın, başlarına çalsın.

    Cevapla
  23. ben ufa gidip geşiyorum daha önce biletler 1 bin tl civarıydı rus şirkeler aktamalı gidiliyor en düşük bilet 10 bin tl civarı zaten bizimkiler fırsatcçı fiyatları hemen bindirirler zaten bindirmişler fiyatları aman kardeşim kimse gelmesin gitmesin amk yıllardır turıst murıst derken iç anadoluda fiyatlar ucuyor adam bodrum da 1 tane küçük lahmacunu 100 tl yemiş ayaranı kolası salta harıiç şimdi buradaki adam orda 100 tl yiyor ama 10 tl çok diyor buradakı adamda 50 tl olsun dior lahmacuna adam haklı kardeşim

    Cevapla