featured

25 adet B737 MAX9 da yakıt sızdırmazlık maddesi uygulanmadan teslim edilmiş

Çalışma talimatlarıyla (Work Instructions) ilgili bir sorun, Nisan 2018 ile Şubat 2019 arasında 25 adet Boeing 737 MAX 9 uçağın sahiplerine yakıt sızdırmazlık maddesi (fuel sealant) uygulanmadan teslim edilmesine neden oldu. FAA, ilgili operatörlerin uçaklarını incelemesini zorunlu hale getirecek bir AD (uçuşa elverişlilik yönergesi) yayınladı. Sorunun giderilmemesi halinde, büyük yer yangınlarına neden olabileceği belirtiliyor.

737 MAX’ler, aşamalı bir geri dönüş yaparken, modelin bazı belirli uçaklarındaki sıkıntılar tam olarak bitmiş değil. 19 Ocak’ta yayınlanan AD’ye göre, Federal Havacılık İdaresi (FAA), Boeing’in geçen yıl Nisan ayında yayınladığı bir Servis Bülten’e uygun olarak 25 adet Boeing 737 MAX-9’un kontrol edilmesini istiyor.

FAA, uçakların üretimi sırasında yakıt sızdırmazlık maddesinin uygulanmadığını belirlediğini açıkladı. Anılan sızdırmazlık maddesinin yangınları önlemek için, blow-out doorlarda yakıt bariyeri görevi görmesi bekleniyor.

Üretici, filolarında etkilenen uçakların bulunduğu havayollarının bu sorunu 12 ay içinde çözmeleri gerektiğini söylüyor. Bu arada, gerçek uygulama zamanı FAA AD’si tarafından belirlenecek. Eksik sızdırmazlık maddesi ile ilgili sorun, sonradan güncellenen çalışma talimatlarından kaynaklanıyordu.

25 uçağın 14’ü United Airlines’da, diğerlerinin ise dünya çapında diğer havayollarına dağılmış durumda olduğu öğrenildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir