featured

Yeni Amazon Prime Air Drone Tanıtıldı!

Dünyanın en büyük e-ticaret şirketi Amazon, yıllardır drone ile teslimat konusunda çalışmalar gerçekleştiriyor.

Şirket son olarak “Prime Air” hizmeti çerçevesinde yeni drone modelini tanıttı. Şirketin şehir içi teslimatlarında kullanılacak yeni drone modeli “MK30’u tanıttı.

İşte Amazon Prime Air MK30 drone özellikleri!

E-ticaret devi “Amazon”, “drone” ile teslimat hizmetleri konusundaki ısrarını sürdürüyor. Şirket, bu alanda uzun yıllardır çalışmalarını sürdürüyor.

Altyapı çalışmalarına ağırlık veren Amazon, “Prime Air” hizmetini en kısa sürede faaliyete geçirmeyi hedefliyor. Bu çerçevede de şirket “insansız hava aracı teslimat hizmeti” için önemli bir aşama kaydetti.

Amazon tarafından insansız hava aracıyla teslimat hizmeti için “MK27 Drone” modeli geliştirildi. Şirketin bu alandaki çalışmalarından önemli bilgilerde geldi.

Gelen son bilgilere göre Amazon, “Prime Air” hizmetini “MK27” modeliyle yapmaya başlayacak. Şirketin 2023 yılında “MK27” ile ABD’de şehir içi teslimata başlayacağı belirtildi.

Ancak hizmetin tüm ABD’de değil, daha önceden belirlenen bazı bölgelerde başlayacağı belirtildi.

Bu bölgeler;

  • College
  • Station
  • Texas Locferd
  • California

Şeklinde açıklandı.

Amazon Prime Air MK27 Özellikleri

Amazon’un insansız hava aracıyla teslimat hizmetinde kullanacağı MK27 drone özellikleri de belli oldu. Yapılan açıklamalara göre Prime Air drone’u tam 80 kilogram ağırlığa sahip olacak.

Aracın taşıyacağı yük kapasitesinin ise 5 kilogram olacağı belirtildi. İnsansız hava aracının hız kapasitesi ise “80.37 km/s” olacağı belirtildi.

Drone yaklaşık “122 metre” yükseklik sınırlamasına sahip olacak. Amazon’un araçla iletişim “LTE Mobil Ağ” teknolojisiyle yapacağı açıklandı. Ayrıca şirketin “bulut tabanlı” bağlantı teknolojilerini de kullanabileceği belirtildi.

Amazon Prime Air MK27 Teknik Özellikleri

  • Ağırlık 80 kg
  • Taşıma Kapasitesi 5 kg
  • Hız 80.37 km/s
  • Bağlantı LTE Mobil Ağ
  • Yükseklik Sınırı 122 metre

Yeni Model Daha Küçük ve Daha Çevik

Şirketin 2023 yılında “MK27” ile başlayacağı “Prime Air” hizmeti, 2024’te yeni modelle devam edecek. Gelen bilgilere göre Amazon, “Prime Air” için geliştirilen yeni modeli 2024 yılında kullanmaya başlayacak.

Yeni model “MK30” olarak isimlendirildi. Tanıtımı gerçekleştirilen yeni insansız hava teslimat aracı çok daha gelişmiş özelliklere sahip olacak.

Örneğin MK30 modeli, MK27 modeline göre çok daha uzun “uçuş mesafesi” kapasitesine sahip olacak.

Ayrıca önceki modeline göre kötü hava koşullarına karşı daha dayanıklı olacak.

Drone teknolojisindeki en büyük problemlerden birisi olan kuş ve evcil hayvanlar içinde güvenlik sistemi bulunacak.

Bunun için araçta “algıla / kaçın” güvenlik sistemine sahip olacağı belirtildi. MK30 modelinin boyutlarının, önceki versiyona göre daha küçük olacağı belirtildi.

Ayrıca 80 kg olan MK27’ye göre çok daha hafif olacak. Yeni modelin öncekine göre çok daha düşük pervane ses seviyesine sahip olacağı belirtildi.

Söz konusu pervane gürültüsünde %25 oranında bir düşüş sağlandı. 2024 yılında hizmete girecek M30 drone ile Prime Air hizmeti daha geniş kapsamı bünyesine alacak.

Amazon, MK30 modeliyle birlikte “Boston”, “Atlanta” ve “Seattle” gibi nüfusu yoğun bölgelerde hizmet verebilecek.

Amazon’un Hedefi 30 Dakika

Amazon, drone ile teslimat hizmeti konusunda oldukça ısrarlı. Özellikle bu konuda rakiplerine göre hedeflerini çok daha yüksek seviyede tutuyor.

Zira Amazon, 2030’a kadar drone ile teslimatta yıllık 500 Milyon’u aşkın paket teslimatı gerçekleştirmek istiyor.

Şirketin bir diğer hedefi ise kullanıcının Amazon’da vereceği siparişi en geç “1 saat” içinde teslim etmek. Hatta bunun zaman içerisinde siparişlerin teslimat süresinin “30 dakika” gibi etkileyici bir seviyeye indirmeyi hedefliyor.

Drone Teslimatında Aksaklıklar Yaşadı

Amazon, drone ile teslimat hizmeti alanında en güçlü rakibinin gerisinde kaldı. En güçlü takibi “Walmart” tarafından “DroneUp” dağıtım hizmeti oldukça ilerleme kaydetti.

Amazon’un önünde yaşadığı teknik sorunların dışında bürokratik sorunlarda bulunuyor. Dünya genelinde şehirlerde drone ile teslimat konusunda henüz yolun çok başında bulunuluyor.

Özellikle “Amerika Federal Havacılık İdaresi” ve diğer ülkelerin hava kurumlarının düzenlemelerine ihtiyaç bulunuyor. Yetkili kurumların drone ile teslimat hizmetlerinin kullanılabilmesi için bazı düzenlemeler gerçekleştirmesi gerekli.

Aynı zamanda da drone kazalarının önüne geçebilmek için “trafik yönetimi teknolojisi” alanında da çalışmaların tamamlanması gerekiyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir