featured

Türkiye’yi F-35 programından çıkaran ABD, tekrar dahil edebilir

 

Türkiye’yi Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi ve Rahip Brunson krizi sebebiyle F-35 programından çıkaran ABD’nin, Rusya-Ukrayna savaşındaki konumu nedeniyle F-35 programına Türkiye’yi tekrar dahil etmeyi düşündüğü belirtiliyor.

Türkiye’de bulunan ve ismini vermek istemeyen bir üst düzey askeri yetkili, ABD’nin F-35 kararını tekrar değerlendirdiğini ve F-35 programına Türkiye’yi dahil etmeyi düşündüğünü açıkladı. Askeri yetkili, ABD senatosunda bulunan çok sayıda senatörün de Türkiye’ye F-35 programına dahil edilmesi ve savaş uçaklarının verilmesi için senato ile başkan Biden’a baskı yaptığını ifade etti.

F-35 SAVAŞ UÇAKLARININ KONUŞLANACAĞI ÜSLER

Askeri yetkili, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye verilmesi halinde uçakların konuşlandırılacağı adreslerin dahi belirlendiğini söyledi. F-35 savaş uçakları, Adana, Diyarbakır ve Balıkesir üslerinde konuşlandırılacağını ifade eden askeri yetkili, F-35 sürecinin tamamıyla değişeceğini ifade etti.

YUNANİSTAN’A F-35 VERİLMEMESİNİN NEDENİ TÜRKİYE

Türkiye’nin başta Doğu Akdeniz’de olmak üzere son yıllarda sağladığı bölgesel üstünlüğü, Yunanistan’ı harekete geçirmişti. Türkiye’ye karşı yoğun silahlanma telaşına giren Yunanistan, Fransa’dan aldığı Rafale savaş uçaklarının yanı sıra ABD’ye F-35 siparişi vermişti. ABD, F-35 siparişlerinde Almanya ve Finlandiya’ya öncelik vererek Yunanistan’ın taleplerini erteledi. Bu kararın alınmasındaki en büyük nedenlerden birinin Türkiye’nin hassasiyeti olduğunu açıklayan askeri yetkili, ABD’li yetkililerin Türkiye’yi bu süreçte kızdırmanın kendi çıkarları açısından yanlış olduğunu düşündükleri için F-35 siparişlerini veto ettiğini söyledi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 2 sene önce

    Eğer Türkiye F-35 programından çıkartılmasaydı, F-35’lerin konuşlanacağı ilk üs Malatya Erhaç olacaktı (müteakiben de Eskişehir…). Malatya Erhaç’ta bu üslenme için çeşitli tesislerin de yapılanmasına başlanmıştı. Şimdi F-35’ler alınabilse bile haberde verilen üslerde F-35’lerin konuşlanması tamamen mantık dışı olur. Bu haberin doğruluğuna bu nedenle fazlaca prim veremiyorum.

    Cevapla
  2. 2 sene önce

    Haber sanki 1 nisan şakası gibi.

    Cevapla
  3. 2 sene önce

    ABD ne karşılığında yapacak bunu ?Ukrayna ,Rusya savaşına,dolaylı olarak Türkiye yide dahil ederekmi?Bu coniler bilmediği eşşeğe ot vermez

    Cevapla
  4. Mmu bunları panikletti ?

    Cevapla