featured

THY NEDEN PRATT WHITNEY MOTORLARINI SEÇTİ? İŞTE GERÇEKLER…


Medyada okuduğunuz üzere THY 92 adetlik A321 uçakları için Pratt & Whitney marka motorda karar kıldı. Peki Neden?
THY’nin bu uçaklar için seçtiği PurePower PW1100G motorlarının ne özelliği var? Bu motorlar medyada yer aldığı gibi A321 ler için değil A320 ler için üretilmiş bir motor ama A321 lerde de kullanılıyor.
THY’nin bu uçaklar için iki motor seçeneği vardı. Bunlardan biri CFMI diğeri ise Pratt Whitney’in yeni motoru olan PW1100G idi. Pratt Whitney in yeni motorunun seçilmesinin iki nedeni var.
Bu motor tipinin seçilmesindeki birinci neden: ,PW1100G nin son harfi “G” de saklı. “G” HARFİ Gear Box ı (dişli kutusu) ifade ediyor. Pratt Whitney bu yeni sistemle fan devrini düşük tutarak,fana bağlı türbünün devrini yükseltebiliyor. Bu sistem motorun yaktığı sarfiyatı %10 daha azaltmasının yanı sıra motorun ağırlığını da düşürüyor. Bilhassa yakıttaki tasarruf müthiş boyutta.
THY’nin bu motorda karar vermesinin ikinci nedeni ise; Pratt Whitney ile Türkiye’deki tesislerindeki ortaklık. Bu seçim yapılmasa idi Pratt Whitney Türkiye’yi terk edecekti.
THY’nin şu anda kullandığı V-2500 motorlarının %80 üretim hattı Pratt Whitney e ait ama ismi IAE motoru olarak geçiyor. Kısaca THY’nin motor seçimini bir teknik adam olarak doğru ve akıllıca buluyorum.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. 9 sene önce

    Yasiklar ossun, gosgoca sirketi ne hale dusurduler, GILOBALI FORS!

    Cevapla
  2. 9 sene önce

    A330 larada 3 ayrı motor tipi var. A320 serisinde de 3 ayrı motor oldu. Tam bir çorba…

    Cevapla
    • 9 sene önce

      320 neolarda CFM yada PW seçeneği olacak 2 motor IAE neolarda yok

      Cevapla
    • 5 sene önce

      THY nin filosunda sadece lAE V2500 vardı şimdi PW1100G eklenecek . Karışıklık çıkmaz

      Cevapla