featured

SHYO LULAR MUTLAKA İZLESİN


AirportTV nin ilk yayına başladığı yılda benim ilk KARA KUTU konuğum THY/Teknik A.Ş genel müdürü Doc.Dr İsmail Demir idi. İsmail Demir bey şu anda Türkiye Cumhuriyeti devletinin ulusal savunma endüstrisini güçlendirme, aynı zamanda da askeri sistem ve teknolojilerin tedarik süreçlerini yönetme amacıyla kurulan sivil bir devlet yapılanması olan Savunma Sanayii müsteşarı olarak görevde bulunmakta.
Hatırladığım üzere 2008 yıllarında da SHYO ların sorunları vardı.Ben bu programda bilhassa 9 ile 23. dakikalar arasında SHYO mezunlarına yapılan yanlışları ve neden teknisyen alımlarında tercih edilmemelerini sorgulamıştım. Sorularıma ve verilen cevaba baktığınızda, şimdiki yapının da bu görüş doğrultusunda hala devam etmekte olduğunu görebiliyoruz. Kısaca; Aradan geçen 7 yıla rağmen hala aynı problemler ve sorunlar artarak devam ediyor ve SHYO mezunları havacılık sektöründe iş bulamayıp farklı iş arayışlarına girmek zorunda kalıyorlar. Problem bu kadarla kalmıyor. Mevcut durumda devletin imkanları ile kurulan 4+1 sene müfredatlı,Eskişehir,Kocaeli,Kayseri 2 yıllık müfredatlı bir dolu okul var. Kimi SHY 147 li kimi ise tanınmış okul statüsünde.
Sektöre bol,bol teknisyen pompalanıyor ama iş yok. Neymiş efendim? Havacılığımız ilerliyormuş. Üç kuruş fazla vereceksiniz diye tüm 4+1 müfredatlı SHYO lar “tu-kaka” oldu.
NOT/Yorumlarınızı aşağıdaki yorum hanesine atın lütfen.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. Ucak bakimini 5 yil okumayi gerektirmeyecek kadar basit goren ve okul mezunlarina bu bakis acisiyla yaklasan yoneticilere ne denebilir ki ?!! Okul mezunu insan sorgulayan isin niteligini cabuk kavrayan kisi oldugu icin istenmiyor. Onlara duz mantik bakan kendileriyle bilgi olarak oturup konusamayan, islerine comak sokmayan, masasinda oturup cay icen muhendisi sorgulamayan insan gucu gerekiyor. Tebrik ediyorum bayrak tasiyiciligiyla ovundugumuz sirketimiz ne guzel yonetiliyor!! Ucak bakim muhendisi unvanini vermekten korkanlar haklilar cunku sorun yasiyorlar. Ama soylendigi gibi iş begenmeme degil, sorgulama ve isleri hadi hadiye getirmedikleri icin okul mezunlari olarak bizler kusura bakmasinlar sorunluyuz. .

    Cevapla
  2. 9 sene önce

    Uçak teknisyeni olabilmek için 18 yaş + modüller +tc vatandaşı olmak yetiyor bilindiği gibi.
    shyo + lise + myo lar bunu karşılamaya yetmez mi ? Yeter. Siz bunu şirketler tarafından desteklersiniz gayet de nitelikli eleman yetişir.
    TYP demek ise bi şirkete pat diye düz lise mezunu veya elektrik öğretmeni adamı uçak teknisyeni olarak alırsanız dikkat çeker. Her ne kadar sektörde çok söz sahibi olsanız da başınız ağrır. TYP sayesinde torpilli olup shyo okuyamamış , teknik öğretmenliğe puanı yetmiş nebileyim 2 yıllık myo okuyup kendi sektörüyle ilgili bi iş bulalamış kişilere istihadam sağlamaktır.
    Ama typ li kardeşlerimiz biz onlara devşirme havacılar diyoruz , onların da suçu yok onlar birileri tarafından kullanılıyolar . Kimseye kızmamak lazım. Sorun typli kardeşlerimizle değil. Bu saçma uygulamayı yapanlarda.sistemde.
    Düzelticeksin diyeceksin ki . Bu okullar dışında okuyanlar en fazla A lisansı alabilirler. O zaman görürüm sizi. Ama malesef göremem çünkü burası türkiye
    Hiç kimse ağlamasın ‘ yahu bu okullar yetmez ki ‘ diye. Madem yetmiyo. Kaliteyi artırın aynı zamanda sayıyı da artırın. Bakın o zaman nasıl yetiyor.

    Cevapla
  3. 9 sene önce

    açılmıyorki başka yere yükleseniz youtube gibi

    Cevapla
  4. 9 sene önce

    Ucuz işçi ucuz insan hayatı. Türkiye yeni çin olacak diyorlardı. Teknik aş de bunu amaçlıyor sanırım.

    Cevapla
  5. 9 sene önce

    Uçak fabrikasında mandatory logbook doldurup lisans almak şu anki mevzuatla imkansıza yakın :(

    Cevapla
  6. 9 sene önce

    memleket hayrına bir iş yapsalar artık…uçaküretim fabrikasını açabilselerde yeni bir istihdam alanı açılsa…

    Cevapla