SHGM bazı hatalarından dönerek geri adım attı. Belge alan teknisyenlerin hakları gasp ediliyor

SHGM bazı hatalarından dönerek geri adım attı. Belge alan teknisyenlerin hakları gasp ediliyor

Değerli Okurlar,

Pegasus Havayolları’nın da bünyesinde yer aldığı Esas Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve eşi Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı’ya geçirdikleri talihsiz kazadan dolayı acil şifalar diliyorum. Sağlık durumlarının iyiye gittiğini öğrenmemizle birlikte umarız ki en kısa sürede sağlıklarına kavuşurlar temennimizle yazıma başlamak istedim.

Haftalık yazılarımda sıklıkla yer verdiğim Teknik A.Ş.’yi de çalışan sayısının 10.000’e ulaşmasından dolayı kutluyorum. Umarım çalışan sayısı her geçen yıl daha da artar ve Teknik A.Ş. daha da güçlü ve büyük bir aile haline gelir.

Geçtiğimiz şubat ayında SHGM depremin ardından Bakım Personeli Lisans Dönüşümü ve Yetkilendirme Yönetmeliğinde değişikliğe gitmiş ve birtakım kısıtlamalar getirerek sektörü tıkanma noktasına getirmişti. Konuyu etraflıca birkaç yazıyla gündeme taşımış ve tüm yönleriyle siz değerli okurlarımıza köşemizden duyurmuştuk.

Temel sıkıntının yurtdışındaki otoritelerden alınan lisanslar ile ilgili ortaya atılan spekülasyonlar ve önceki UTED yönetimindeki ağırlıklı sivil havacılık okulu mezunlarının bu konudaki serzenişleri ve tartışmaları ile başlamıştı. Sivil havacılık okulu mezunlarının zaten modül muafiyetleri ve aldıkları eğitimlerinden kaynaklı avantajları nedeniyle SHGM lisansı almaları kolay olsa da farklı teknik eğitim mezunlarının bu konuda hayli dezavantajları vardı. Bu nedenle yurtdışındaki kuruluşlardan eğitim ve sınavlara yönelmişlerdi. Buralarda bazı usulsüzlüklerin olduğu iddiaları ortaya atılmış ve EASA lisanslı teknisyenler SHGM hedefine konmuştu.

Tabii ki usulüne uygun ve tüm gerekleri hakkıyla sağlayarak mesleğini icra eden teknisyenler de bu yaptırımlardan çok olumsuz etkilenmişlerdi. En büyük sorun bence sektörün ihtiyacını sağlayan bir teorik ve pratik eğitim ilişkisinin sağlanamayıp, mesleki yeterliğine dayanan reel bir ölçme ve değerlendirme modelinin ortaya konamamasından kaynaklanıyor.

Yani bu işi uluslararası kriterlere uygun yapan yıllardır başarı ile icra eden herkesi kendi iç yönetmeliklerimizle cezalandırmak çok büyük haksızlık olurdu. Ömrünü mesleğine adamış birini yeniden yetkilendirmek için sınava tabii tutmak hali hazırdaki iş gücünü ve tecrübeyi sistemde yarattığımız kaosla cezalandırmak sektöre de büyük bir ihanete dönerdi.

Burada okulculuk kavgalarından çok mesleki nitelik ve sektörün geleceği düşünülerek adımlar atılmalı. Yoksa kendi geçmişinizle çelişir kendinizi ve yaptığınız işleri yeniden sorgulatırsınız. Bu mantık dışı uygulamaların bir kısmının geçtiğimiz hafta revize edildiğini ve SHGM’nin bazı hatalarından dönerek geri adım attığını öğrendim.

Bu değişikliğe başta göreve geldiği ilk günden beri her platformda tepkisini koyan ve yaratacağı sorunları gündeme getirerek yetkililerle görüşmeler gerçekleştiren Ömür Caninsan başkanlığındaki yeni UTED Yönetimi çok etkili oldu. Ayrıca aldığım duyumlara göre THY Teknik Genel Müdürü Mikail Akbulut konuyu çözmek için ciddi mesai harcamış. Bu sürece katkı sunarak çözüm arayışı içinde olan sendika ve diğer havacılık şirket yöneticilerinin de kuşkusuz desteği ve etkisi çok büyük oldu. Bizlerde birkaç hafta bu konuyu derinlemesine yazarak tüm yönleriyle gündemde tuttuk. Yapılan hatadan dönülmesini ve yaratacağı hasarları dile getirdik. Sizlerden gelen tüm tepkilere yüksek bir ses ve ayna olmaya çalıştık.

Özellikle de rahmetli babamın yadigarı olarak gördüğüm teknisyen meslektaşlarına karşı vefa borcumla her daim destek olmaya ve sıkıntılarını gündemde tutmaya da devam edeceğim. Sizlerle olan sıcak bağımıza sürekli arayıp dertleştiğimiz tüm sorunlarınıza duyarlı bir anlayışla kapımız size sonuna kadar açık olacak.

Bu yeni revizyonla ;

Yetkilendirme Modül Sınav Gerekliliği (Karma Sınav) Madde 15 yürürlükten kaldırıldı.

1 Eylül 2023 tarihinden önce yetkilenmiş personelin yetkilerinin aynı şekilde devam etmesine karar verildi.

Part-145 Kuruluşlarında yetkilendirilecek personelin 1 Eylül 2023 tarihinden sonra yetkilenmesi için EASA Part 66 lisansını SHY-66 lisansına dönüştürmesi gerekiyor. Şirketlerin yeterli SHY-66 lisansına sahip personele istihdam edememesi durumunda ise 1 kereye mahsus sadece 1 yıl geçerli Yetkilendirme yapmasına imkân tanındı. Burada yeni yetkilenecek kişilerde sorun çözülmedi sadece ötelenerek aslında şirketler korunmaya çalışıldı.

EASA Part 66 Lisansını, SHY-66 lisansına dönüştürmek isteyen teknisyenler FORM-19Z şartlarını karşılayarak dönüşüm yapabilecekler. Ayrıca Lisansında temdit süreleri 31/12/2023 olan SHY-66 lisansları için süre uzatımı yapılarak sorun ortadan kaldırılacak.

Maalesef 9 Şubat öncesinde SHGM’nin onay verdiği şirketlerde sınava girerek belge alan teknisyenlerin hakları gasp edilmeye devam ediyor. Bu konuda UTED’in yeni bir girişimde olduğu haberini aldım umarım SHGM ile bu konuyu da en hızlı şekilde çözebilirler.

Dil Yeterliliği için Yetkili Onaylayıcı Personel B1/B2 C/S,S/S dil yeterlilik puanı 100 tam puan üzerinden 70 puan olacak şekilde revize edildi. Yani 80 puandan 70‘e düşülmüş oldu.

Yetkili Komponent Onaylayıcı Personel , Form-1 üretemeyenler için dil yeterlilik puanı 100 puan üzerinden 60 puan olacak şekilde revize edildi. Burada da 70’ten 60 puana düşüldü.

Teorik/Pratik/OJT Eğitmeni dil yeterliliği 100 puan üzerinden 75 puan olacak şekilde revize edildi.

Dil Yeterlilik puanı 100 puan üzerinden 95 puan ömür boyu muafiyet sağlanması kaldırıldı. Ama burada da en azından geçmişte bu hakkı elde edenlerin kazanımının korunması gerekiyordu. Eski dil puanları 1 Eylül 2023 tarihinden sonra yeni yetki alacaklar için geçerli olmayacak yeni dil puanları istenecek.

Dil sınavları Eylül itibarı ile SHGM merkezli bir sistem üzerinden yapılacak. Hali hazırdaki sınav yapan şirketler SHGM’nin koşullarını karşılamaları durumunda SHGM adına yetkili sınav merkezi olabilecekler.

Eskiden geçerli olan YDS sınavının sektöre hitap etmediğine kanaat edildiğinden geçerli sınav listesinden çıkartılmış oldu.

SHGM’yi de tüm eleştirileri dikkate alarak gösterdiği girişimden dolayı tebrik ediyorum…

Hepinize sağlıklı ve başarılı bir hafta dilerim,

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 8 ay önce

    Senin baban sinav basi bilmem kac euro verilip parayla alinan modül sinavlarinin en buyuk karşıtıydı evladim.
    Bizim lisanslarimiza kisitlama geldiginde modul sinavlarini verecek yerimiz yoktu easa veren kurulustan gerdik gectik.
    25 sene olmus meslege baslayali shgm nin istedigi yerde sinava da girerim mulakata da.
    Ben lise mezunuyum modul sinavindan mi korkayim ? Alayi gelsin. Ben veririm de adini soyadini yazamayan adamin para verip aldigi modul sinavi mi hak ? Bu isin okulla ne alakasi var

  2. 8 ay önce

    Tolga Merhaba,
    Şu veya bu yabancı dil seviye tespit sınavı bizim sektöre hitap etmiyor demek kadar saçma bir şey olamaz, onun işi herhangi bir sektöre hitap etmek değil, yabancı dil seviyesini uluslararası bir yöntemle tespit etmek. SHGM yeni bir yanlış yapmadan eski yanlışları düzeltmeyi bir türlü öğrenemedi.

  3. 8 ay önce

    Yazı için teşekkürler. Detaylıca açıklanmış ama dernek ve şirkete de sorulmuş olmasına rağmen hâlen net bir cevap alınamayan durum mevcut;
    Hali hazırda EASA lisansı olan bir CS’in güncel durumda yetkisi devam edecek mi? Dönüşüm yapabilecek mi? İlla ki SHGM lisansı alacak mı?

41 Yorum

  1. 7 ay önce

    Boş lisans ne işe yarar tip işli olmadıkca?
    Şirketimiz mühür vereceği kişiyi iyi seciyor emin olun lufthansada C/s olarak çalışmış adamı yetkilenmesi için bir dizi sınava sokuyor o yüzden yok modül sınavı falan biraz boş lakırdı zaten boş adam karma sınavdan patlayıp tipe gidemiyor eski zamanda gidenler ise aman tipi yakıp geliyordu. Karmayı geçen zaten mödül 7-10-11-13-15 sınavı geçebilirse tipe gidebiliyor he gene kavunsa zaten tip eğitiminde zortlayıp geri geliyor kimsenin korkması gerekecek bir durum yok kanımca
    Odaklanmamız gereken insanlarımız neden bunlara tevessül ediyor. Bunları çözmek lazım.

    Cevapla
  2. 8 ay önce

    Surada da gördüğünüz gibi teknisyenin düşmanı yine teknisyendir. Hepinize yazık çok yazık. 2009-2012 yillari arasında ahl de 3.katinda teknik te sınav soruları ortalıkta cirit atardı herkesin elinde sorular vardı giren tek te 4 5 modül birden geçerdi kimse de demezdi bu soruları nasıl buluyorlar diye.Simdi bu arkadaşlar shy66 aldı diye hakkıyla mi aldı da easa hile hurda oldu ? yada 2008 den sonra okuldan lisanslı çıkan arkadaş hayatinda sınav modül görmemiş burda ahkam kesiyo yok easa su yok easa bu diye gerçekten bravo size… herkes çıkarı için konusuyo birlik beraberlik yok kuyu kazma peşinde. Bencil insan topluluğu olmuşuz farkında değilsiniz.

  3. 8 ay önce

    Ben de 3.000 euro verip easa b1 modulu satin almistim. Simdi benimkileri kabul etmiyorlar. 2 tane de tip satin aldim 1250 eurodan. Benim 5.500 euro mu kim karsilayacak ? Sknti olmuyor dediler gittik iki oturumda aldik geldik. Benim emegime yazik degil mi arkadaslar ? Nerdesin uted.

    Cevapla
    • 8 ay önce

      Ayak yapma

    • 7 ay önce

      Kurum harici alınan tip eğitimlerini Teknik Aş kabul edip yetkilendirmiyor şöyle ki lufthansa technic’ten alınan eğitime bile ekstra sınavlara tabi tutuyor bilgin yok fikrin var maşallah

      Cevapla
  4. 8 ay önce

    Öncelikle Mikail bey sonra Ömür beye teşekkürler. Shgmnin isteği olsaydı yukarı hızla yükselen havacılığımız sekteye uğrayacaktı.

  5. 8 ay önce

    bir yanlış anlaşılma var.mevcut easa lisansı olan csler modül sınavlarına girmeyecek.

    Cevapla
    • 8 ay önce

      Evet cok haklisin . Yunan macar alman ve bulgardan easa si olanlar girmeyecek sinavlara . Sinava girmeden cqm olarak istihdam edilecekler

      Cevapla
    • 8 ay önce

      Yok dostum 2025 sonuna kadar lisansını dönüştürmesi gerekiyor easalıların.bunun için shy66 modül sertifikaları lazım.yani modüllere girecekler.diğer arkadaş insan gibi cvp vermemiş maalesef.

      Cevapla
  6. 8 ay önce

    Polat otelden, floryadan vb. Yerlerden 2-3 bin euroya modül alanlar kazandı yani öyle mi? Bunu mu savunuyoruz? Hilecilere hurdacılara, hak yiyenlere yardımcı olmuş uted.

    Yazıklar olsun. Kimse bizim gibi şirketten alamıyor hakkıyla. Yds 50 bile alamayan adamlar, erenden merenden modül hallediyorlar.

  7. 8 ay önce

    01.09.2023 tarihinden sonra yetkilenecek veya lisans alacak personel için aşağıdaki kriterlere dikkat etmek gereklidir.

    ilk kez HBL-66 hava aracı bakım personeli lisansı almak isteyen personel, Bakım kuruluşlarınca onaylayıcı veya destek personeli olarak yetkilendirilecek personel, 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almış olmalıdır:

    · Modül Sınav Gerekliliği ( Karma Sınav ) kaldırılmıştır .

    · EASA lisansına sahip personel 1.9.2023 den sonra SHGM yetkisi alamayacak.

    · SHGM ‘nin güncellediği revizyon ile birlikte YDS kapsam dışına alındığından 1 Eylül itibari ile yetkilendirme süreçlerinde kullanılamayacaktır.

    · Personellerinizin, YDS yerine yine otorite tarafından belirtilen kurumlardan yeterli puan almaları beklenecektir.

    · Mevcut EASA lisansına sahip O/P D/P personelin Mevcut SHD-T-35 ve SHT-66U Lisanslarının, 31/12/2025 tarihine kadar HBL-66 lisansına dönüştürmesi gerekir.

  8. 8 ay önce

    Gunde 4-5 modul sinavi veren teknisyen kardeslerimiz neyden korkmaktadir ?
    Girersiniz tekrardan çatir çatir NAMUSUNUZLA verirsiniz

  9. 8 ay önce

    Yahu ben namusumla lisans aldim, her turlu mulakat sinava hazirim.
    Benim emegimi yiyenlere kim dur diyecek ? Uted mi ?
    Ben de ucak teknisyeniyim benim mucadelemi kim savunacak ?

    Cevapla
  10. 8 ay önce

    2-3 bin dolar verip sefakoyde, besyolda, Arel de lisansı halledenler yüzünden gerçekten emek veren, alın teri döken insanların hakkını yediler yine. Yine uckagit yapan, kisayoldan iş cevirenler kazandı, emek verenler dogrucular kolaya kacmayarak kaybetti.. taserondaki şoför 2bin öroya teknisyen oldu bu ülkede . Aynı sistem hala devam ediyor bu arada , değişen hiçbir şey yok, hala tek soruya cevap veremeyecek adamlar B1,B2 oluyor çatır çatır, emek harcayanlar da uğraşıp duruyor. Sadece easa lisansı alan ne kadar adam varsa istisnasız hepsi aynıdır, shy lisansı almak zor değildi, bunu bile yapamadıkları için para verip halletme yolunu seçtiler.. bu ülkede maalesef uyanıklık her zaman kazanır. Dernek parayla lisans alanların derdini çözmek yerine teknisyenliği gerçek değerini kazanmasını sağlamalı, sektörde hicbir şey gizli kalmıyor, herkes herşeyi biliyor. O yüzden teknisyen değersiz, teknisyen en altta, teknisyen sopanın ucunda…

    Cevapla
  11. 8 ay önce

    Yabancı dil sınavından 95 ve üzeri not alan birisi demek ki ingilizce’yi unutuyor. Onun için tekrar tekrar sınava girmesi doğrudur öylemi?

    Yuh size!

    SHGM’de ki sayın Prof sizde 5 yılda bir niçin prof’luğunuzu kanıtlamıyorsunuz?

    Zaten adam en yüksek dereceyi almış. Tekrar tekrar sınava girmesi, sınav cukkası hüplemek veya hüpletmekten başka amaç taşımadığı çok açık.

    Bu konu tekrar düşünülmeli. Böyle saçmalık olmaz!

  12. 8 ay önce

    Spekülasyon ne Allah aşkına yaaa? Usulsüzlüğü-duzenbazligi duymayan mi kaldı?
    Bütün modülleri İngilizce olarak veren birisi niye YDS den 55 alamasin Allah aşkına?
    Ben soylim. Çünkü YDS den 50 bile alamayacaklar, İngilizce bilmeyen arkadaşlar tutup Euro karşılığında sınavsız olarak lisans aldı.

  13. 8 ay önce

    Eurocular bastırdı. Şerefli namuslu insanlar baskıyı kaldıramadı. E. h. zengin etmeye devamkeeeee

    Cevapla
  14. 8 ay önce

    Yanlıştan dönülmesi güzel. Bir daha kazanılmış hakların gasp edilmemesi dileğiyle.

    Cevapla
  15. 8 ay önce

    uçak teknisyenliğinin kalitesini yükseltmek isteyenler kaybetti.
    Eğitimi düşük hile hurdayla modül sınavını veren , daha önceden bildiği essay ı ezberleyip yazabilenler kazandı.
    Cahil bir toplumu , başkasına gebe bir toplumu herkes kukla gibi yönetebilir.

  16. 8 ay önce

    Tolga Merhaba,
    Şu veya bu yabancı dil seviye tespit sınavı bizim sektöre hitap etmiyor demek kadar saçma bir şey olamaz, onun işi herhangi bir sektöre hitap etmek değil, yabancı dil seviyesini uluslararası bir yöntemle tespit etmek. SHGM yeni bir yanlış yapmadan eski yanlışları düzeltmeyi bir türlü öğrenemedi.

    • 8 ay önce

      ilkay abi herkes senin gibi toefldan 95 alsaydı teknisyen camiası arşa ulaşmış olurdu. Adamlar daha maymunların girip 60 aldığı sınavı geçemeyip ağlıyorlar.

      Cevapla
    • 8 ay önce

      O kadar haklı bir yorum ki. Her şeyim hazır YDS den puanım var. Önümüzdeki hafta SHGM ye yollacağım dosyaları hazırlarken bu haberi gördüm. Geçerli olan bir sınav neden geçerliliğini yitirir? Şimdi bir de sınav merkezleri açıklansın da sınava gireyim diye uğraşacağım.Bazıları zorlanmasın diye alınan kararlar diğerlerini zorluyor. Mevzuat yeni güncellenmiş ve ona göre hazırlanmışken neden sürekli bir şeyler güncellenerek önümüze engel koyuluyor?

      Cevapla
      • 8 ay önce

        Bu zarbolar icin cikan madde var ya kardesim , yeni sistemi saglamiyorsa eskiye gore yetkilendirebilirsin diye. Ordan siknti olmaz.
        Yoksa para karsiligi 80 veren yerler gardi. Ver onlara bir miktar.

        Cevapla
    • 8 ay önce

      Uted keşke parayla lisans, dil belgesi satışına karşı da bişeyler yapsa

  17. 8 ay önce

    Bu ülkede cahil, dolandirici yine kazandı, lisansımı parayla almadım hakkımı helal etmiyorum.

  18. 8 ay önce

    Yeni UTED yönetimi tüm ayrıştırmaları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Neticesinide alıyorlar tabiki ayrışmadan nemelanan bir grup var UTED e laf söyler herkese herşeye laf söyler zavallıdırlar bunlar sektöre insanlara bir kuruşluk faydaları yoktur anca laf ederler. Bu son talimat düzenlemesini UTED sektör hepbirlikte destekleyerek yaptılar sende baktın destek olanlar gördü destek olmayan her zamanki gbi ne yaptılarki dedi bi bitmediniz cahil adamlar bi bitmediniz.

  19. 8 ay önce

    Team sınavından 85 almışım buda sht a göre yapılan bir sınavdır alalım hakettigimiz paramızı hem dil bilmek zorundayım hemde ücrete tabii olmayacak böyle birşey olabilirmi

  20. 8 ay önce

    Mikail Bey ve Ömür Beyede çok teşekkürler.Her ikisinede saygılar ve sevgiler.

  21. 8 ay önce

    Senin baban sinav basi bilmem kac euro verilip parayla alinan modül sinavlarinin en buyuk karşıtıydı evladim.
    Bizim lisanslarimiza kisitlama geldiginde modul sinavlarini verecek yerimiz yoktu easa veren kurulustan gerdik gectik.
    25 sene olmus meslege baslayali shgm nin istedigi yerde sinava da girerim mulakata da.
    Ben lise mezunuyum modul sinavindan mi korkayim ? Alayi gelsin. Ben veririm de adini soyadini yazamayan adamin para verip aldigi modul sinavi mi hak ? Bu isin okulla ne alakasi var

  22. 8 ay önce

    Sefa Tolga Bey teşekkürler ilginize.

    Cevapla
  23. 8 ay önce

    Sefa inan büyük adamdı. Sektöre değer kattı fakat ne her şeye inşallah, amin diyip dilenci ağzıyla konuşan eski yönetim ne de devlete dilenci muamelesi yapan küçük insanlar kimseyi temsil edemez. UTED in başarısı değildir bu.Devlet istedi yaptı bu kadar.

    • 8 ay önce

      Uted başarısından dolayı tebrikler,, ayrıca airline haber tebrikler…
      Airport bitmiş artık yanlizlari oynuyor,

  24. 8 ay önce

    Selamlar. Form 19z der ki bütün modüllerini shy66 onaylı yerlerden ver lisans dönüşümü için. Bizim modül sınavlarımız o dönem zaten shy66 onaylıydı. Şimdi bunları tanımıyor. Bu kadar modülle uğraşacağımıza karma sınav daha mantıklıydı. Olimpik havayollarından modül alıp sınırlama kaldıranları kurtardılar. Diğerlerinin başına iş açtılar. Bir de şu an shgm lisans başvurularını reddetmeye başladı. Gerekçe sen kabinci koltukçu yapısalcısın. Bütün modüllerini verse bile bu insanlar shgm lisansına dönüşüm yapamayacak. Esas tehlike şimdi başladı. Yine de emekleri için utede teşekkürler.

    • 8 ay önce

      Evlat yunan bulgar easa lisansini temdit etmiyor. Macar a kaldik. O da etmezse qm mec olarak calisiriz artik. Ver şu sinavlari adam direk convert etcem diyor. Senin m.500 euro verip aldirdigin lisansi aklicaklar daha ne istiyon

  25. 8 ay önce

    Yazı için teşekkürler. Detaylıca açıklanmış ama dernek ve şirkete de sorulmuş olmasına rağmen hâlen net bir cevap alınamayan durum mevcut;
    Hali hazırda EASA lisansı olan bir CS’in güncel durumda yetkisi devam edecek mi? Dönüşüm yapabilecek mi? İlla ki SHGM lisansı alacak mı?