featured

‘ŞEHİT FEHMİ ERCAN’ ADINA DOKUNMAYIN!

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yayın yapan +392.com adlı haber sitesi 26 Kasım 2020 tarihinde yayınladığı haberde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Dr. Fazıl Küçük Vakfı ve Halkın Sesi Gazetesi’nin yöneticilerini kabul ettiğini yazıyordu.

 

Bu ziyarette vakfın ve gazetenin yönetim kadrosu, Cumhurbaşkanı Tatar’dan yeni yapılan(!) havalimanına “Dr. Fazıl Küçük Havalimanı” adının verilmesini istemiş, o da cevaben “Ben, bunu Başbakanlığım döneminde de değerlendirdim. Şimdi Cumhurbaşkanı olarak bu meseleyi değerlendirdikten sonra gerçekten yeni havalimanın isminin Doktor Fazıl Küçük Havalimanı olmasının fevkalade önemli ve yerinde bir karar olacağı düşüncesi içerisindeyim. Doktor Fazıl Küçük ismini ilelebet yaşatarak hem Türkiye’ye hem bütün dünyaya duyurmak bizlerin görevidir” diye konuşmuş.

 

Aradan bir yıl geçtikten sonra 4 Mayıs 2021’de KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Postası adlı gazetede yer alan bir haberde de şöyle demiş.

 

“Yeni inşa edilmekte olan havaalanına Dr. Fazıl Küçük’ün isminin verilmesiyle ilgili T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla istişarelerde bulunduk. Onlar da bu durumu memnuniyetle karşıladı.” Haberin devamında da ‘“Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şehit Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın isminin de Geçitkale Havalimanı’na verilmesinin düşünüldüğünü açıkladı’ deniliyordu.

 

Bir sonraki gün, yani 5 Mayıs 2021’de gazetelerde yer alan haberlerde ise,

 

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yaptığı açıklama yer alıyordu. Tatar açıklamasında bu öneriyi Dr. Fazıl Küçük Vakfı’nın yaptığını belirterek “Saygı duyuyorum ancak benim değişiklik kararı aldığım iddiaları doğru değil. Konu birinci dereceden Bakanlar Kurulunu ilgilendirir.” ifadesini kullandı.

 

“Dr. Fazıl Küçük’ün, 1930’lardan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na geçen sürede Kıbrıs Türk direnişinin en zor günlerinde liderlik yapmış bir isim olduğunu” söyleyen Tatar, “Dr. Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük başkanlığındaki Vakıf, Ercan Havalimanı yerine inşaatı bitme aşamasına gelen yeni havalimanına Dr. Fazıl Küçük isminin verilmesini iki yıldır talep etmektedir.” dedi.

Tatar, Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın isminin yaşatılmasına da büyük önem verdiğini vurgulayarak, Dr. Fazıl Küçük Vakfı yönetiminin konuyu yeniden gündeme getirdiğini aktardı.

 

Tatar, şunları kaydetti:

 

“İsim değişikliğinin, Ercan isminin bir diğer havalimanımız olan Geçitkale’ye verilmesi gibi bir formülle hayata geçebileceğini, ancak bu kararın Sivil Havacılık Dairesi gibi ilgili kesimlerin görüşleri alındıktan sonra Bakanlar Kurulu tarafından alınabileceğini dile getirdim. Benim isim değişikliği kararı almam söz konusu değildir. Maalesef bazı kesimler şehidimiz Fehmi Ercan ve liderimiz Dr. Fazıl Küçük isimleri üzerinden beni yıpratmaya çalışıyor. Nafile bir çaba içindeler, şehitlerimiz ve liderlerimize sahip çıkmayı bize kimse öğretemez.”

 

Tatar, böyle söylerken bu vakıf şimdi de Dr. Fazıl Küçük Uluslararası Havalimanı İnisiyatifi adıyla bir gurup oluşturuldu ve bir bildiri yayınladı. Bildiride derler ki:

 

“Saygıdeğer Halkımız;

 

Bugün dünyadaki ülkeler, ülkelerindeki en büyük yapıtlara yada eserlere o ülkenin en değerli kişilerin isimlerini vermektedir, bu isimler bir ölçüde bu ülkelerin dışa karşı tanıtım ve anlam taşıyan özel mesajları olmaktadır.(……)

 

Bu düşünceden hareket ederek, ‘YENİ’ yapılmakta olan, uluslararası standartlara sahip ve ileride dış ülkelere direkt uçuşlara açılacak olan ‘YENİ’ havalimanımıza, Kıbrıs Türk Halkının bu topraklar üzerinde özgür bir şekilde yaşayabilmesi için verilen mücadeleyi başlatan ve ömrünün sonuna kadar da onun liderliğini yapan Sayın Dr. Fazıl KÜÇÜK’ün isminin yakışacağını düşünüyor ve isminin ‘Dr. Fazıl Küçük Uluslararası Havalimanı’ olmasını talep ediyoruz.

 

Talebimiz mevcut olan havalimanının isminin değiştirilmesi değil, ‘YENİ’ havalimanımıza ‘YENİ’ bir isim koyulması yönünde olup, bu sebeple önerimiz, Kıbrıs Türk Halkının ortak talebi olduğuna inandığımız ‘Dr. FAZIL KÜÇÜK ULUSLARARASI HAVALİMANI’ ismidir.”

 

Böyle bir taleple ilgili olarak söylenecek çok şey var. Çünkü, bu sözler tartışılır.

 

Birincisi ve en önemlisi bu havalimanına adı verilen kahraman asker o toprakların kurtarılması uğruna canını vermiş ve de şehitlik mertebesine ulaşmış önemli bir vatan evladıdır. O gün onun adını oraya verenlerin iradesini hiçe sayarak, şehit subayımızı manevi hatırasını ve ailesini rencide edecek bir şekilde buradan silip, başka yere verelim demek diğer şehitleri de mezarlarında rahatsız edecek çok yanlış bir davranıştır biline.

 

İkincisi, orada yeni bir havalimanı falan yapılmıyor. Öyle olsa IATA VE ICAO kodu değişir. Öyle bir değişiklik olmadığına göre YENİ kelimesini özellikle büyük harfle yazarak bir algı oluşturulmaya gayret ediliyor. Orada aynı yerdeki havalimanının pist ve terminal binaları büyütülüyor. Bu algıya sığınarak Şehit Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın şerefli adını, verildiği yerden kaldırıp yerine Dr. Fazıl Küçük’ün adını vermek inanıyorum ki, o büyük devlet adamını da kabrinde rahatsız edecektir.

 

Dr. Küçük’ün adını bugüne kadar başka bir yere vermeyip, yıllar sonra bu konuyu gündeme getirmek Türk halkını bölmeye matuf bir girişim olmaya adaydır. Bu iş için ortaya çıkan gayretkeşler böyle bir çabayla Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı da zor durumda bıraktıklarını görmelidir.

 

Rahmetli Rauf Denktaş’ın da KKTC’nin kuruluşundaki kahramanlığını hiç kimse inkar edemez. Onu sevenler neden bu havalimanına onun adını verelim gibi bir talepte bulunmadı. O nedenle rahmetli Dr. Fazıl Küçük’ün adı başka bir yere veya Geçitkale Havalimanı’na niçin verilmiyor? Son söz olarak Türkiye ve Kıbrıs Türklerini karşı karşıya getirmek amacını güden bu anlamsız talebinizden vazgeçiniz. Şehidimizin adına dokunmak ne sizin ne de kimsenin haddi değildir.

 

Mutlu yarınlar Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.

Şehit Fehmi Ercan kimdir?

 

1935 yılında Balıkesir doğam Fehmi Ercan ilkokulu Demirci’de, ortaokulu Gönen’de ve liseyi Balıkesir’de bitirdikten sonra 1 Kasım 1957 tarihinde Hava Harp Okulu’na girmiştir.

 

30 Ağustos 1959 tarihinde 1959/56 sicil numarasıyla asteğmen olarak Türk Silahlı Kuvvetleri saflarına katılan Fehmi Ercan, 21 Şubat 1962 tarihinde uçuş eğitimini tamamladıktan sonra değişik hava birlik komutanlıklarında pilot olarak görev yapmıştır. Sırasıyla 28 Şubat 1960 tarihinde Teğmen, 30 Ağustos 1962 tarihinde Üsteğmen, 30 Ağustos 1967 tarihinde Yüzbaşı ve 30 Ağustos 1972 tarihinde de Binbaşı rütbesine yükselmiştir.

 

8 Ağustos 1973 tarihinde İzmir 2. Ana Jet Eğitimi Üs Komutanlığı emrine atanan Binbaşı Fehmi Ercan, daha sonra Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üs Komutanlığında 181. filo komutanı olarak görev yapmaktaydı.

 

Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle 6. Kolordu Komutanlığı nezdinde İleri Hava Kontrolörü (FAC) görevi yaparken harekatın birinci günü şehit olmuştur. Mezarı Girne’de bulunmaktadır. Şehit Fehmi Ercan’a ithafen Lefkoşa Havalimanı’na Ercan Havalimanı adı verilmiş ve yolcu salını girişindeki bir köşeye bir fotoğrafı konulmuştur. 

Doktor Fazıl Küçük kimdir?

 

14 Mart 1906 tarihinde Lefkoşe’de doğdu. İstanbul Darülfünun’da bir süre okuduktan sonra Fransa’ya ardından da İsviçre’ye giderek Lozan Üniversitesi’nde tıp eğitimi aldı. 1937’de Kıbrıs’a dönerek serbest hekimlik yaptı.

Bunun yanında Lefkoşa Belediyesi Meclis Üyesi olarak da görev yaptı.

14 Mart 1942’de Halkın Sesi Gazetesi’ni gazetesini kurdu ve yazarlık yaptı.

 

1943 yılında da Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu’nu (KATAK) kurdu. Buradan ayrılıp, 1944’de Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi’ne katıldı. 1955’te EOKA’ya karşı Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği (TMT) adlı teşkilatı hayata geçiren Küçük, Kıbrıs Türktür Partisi’ni de kurdu.

 

Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin dışişleri bakanları arasında yapılan konferansı izlemek için Londra’ya gitti. Ayrıca New York’ta gerçekleştirilen Kıbrıs görüşmelerinde de yer aldı.

 

1959’da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı yardımcısı oldu. Rauf Denktaş’tan önce Kıbrıs Türk Toplumu’nun liderliğini yaptı. 15 Ocak 1984’de 78 yaşında iken Londra’da öldü ve Lefkoşa’da toprağa verildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 2 sene önce

    Cankut abine selam söyle

    Cevapla