Rusya yaptırımları delerken Türk şirketlerden de ithalat yapıyor iddiası

Rusya yaptırımları delerken Türk şirketlerden de ithalat yapıyor iddiası

Reuters’ın haberine göre Rusya’nın en büyük hava yolu firmalarından bir tanesi olan Ural Havayolları, kendisine uygulanan dünyanın en ağır yaptırımlarına rağmen, ithalatı yasaklanan binlerce malı satın alarak ülkesine sokmaya devam ediyor. İçlerinde Türk şirketler de var.

Rusya’nın en büyük hava yolu firmalarından bir tanesi olan Ural Havayolları’na ait bir uçak, geçen yıl 14 Kasım’da Rusya’nın Yekaterinburg şehrine indi. Rus gümrük kayıtlarına göre, üç gün sonra, ABD şirketi Northrop Grumman tarafından üretilen ve değeri çeyrek milyon doların üzerinde olan, navigasyon sistemleri için çok önemli bir yedek parça, bu jet için geldi.

HAVAYOLLARI İÇİN İTHALATINI SÜRDÜRÜYOR

Gümrük verilerine göre, Rus taşıyıcıların Airbus ve Boeing jetleri için parça tedarik etmesini engellemek amacıyla tasarlanan Batı yaptırımlarına rağmen Ural Havayolları, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana ABD yapımı cihazların 20’sinden fazlasını ithal etti.

Reuters’in gümrük analizine göre, ABD ve Avrupa’nın Ukrayna üzerindeki ticaret kısıtlamaları ve ihracat yasaklarının çoğunun yürürlükte olduğu geçen yıl Mayıs ayından bu yılın Haziran ayı sonuna kadar en az 1,2 milyar dolar değerinde uçak parçası Rus havayollarına aktı.

Ekipmanlar, Northrop Grumman cihazları, kabin basınç valfleri, kokpit göstergeleri ve iniş takımları gibi bir jeti uçuşa elverişli tutmak için gereken temel öğelerden, kahve makineleri, uçuş görevlisi telefon ahizeleri gibi daha sıradan yedek parçalara kadar uzanıyordu.

YAPTIRIMI ONAYLAMAYAN ÜLKELER ARACILIĞIYLA GÖNDERİLİYOR

Gümrük kayıtları, parçaların Rusya’ya, hiçbiri Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarını onaylamayan Tacikistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye, Çin ve Kırgızistan gibi ülkelerdeki aracılar aracılığıyla gönderildiğini gösteriyor.

1,2 milyar dolarlık rakam, Reuters tarafından incelenen dönemde ithal edilen uçak parçalarının toplam değerini olduğundan düşük gösteriyor çünkü bu rakam, Rusya’daki diğer şirketlere gönderilen uçak parçalarını değil, yalnızca doğrudan Rus havayollarına veya bakım birimlerine gönderilen gönderileri içeriyor.

Gümrük kayıtları, cihazı Kasım ayında gönderen şirketin adını vermese de, Reuters tarafından incelenen 14 aylık dönemde yüksek teknolojili lazer jiroskoplarla donatılmış aynı önemli ABD parçalarından daha fazlasının Ural Havayolları’na nasıl ulaştığını gösteriyor.

KUYRUKTAN KUYRUĞA DESTEK

Gümrük kayıtlarına göre, Northrop Grumman parçalarının BAE üzerinden Ural Havayolları’na sevkiyatının bir kısmı Skyparts FZCO adlı bir şirket tarafından gerçekleştirildi. Haziran 2022’de kurulan ve Dubai’nin serbest ekonomik bölgelerinden birinde tek odalı bir ofise kayıtlı olan Skyparts, web sitesinde havacılık profesyonelleri tarafından kurulduğunu ve müşterilerine uçakları için “kuyruktan kuyruğa” destek sunduğunu söylüyor.

ANTALYA’DAKİ RAMSES TURİZM’İN ADI GEÇTİ

Sahibi Rus girişimci Karine Bukrey’e ait olan havayolu, kurumsal kayıtlara göre yüzlerce parçayı da Ramses Turizm’den ithal ediyordu. Merkezi Türkiye’nin tatil beldesi Antalya’da bulunan Ramses Turizm’in sahibi Ramazan Akpınar’a ait. Reuters’ın bu yıl 4 Nisan’da iletişime geçtiği Akpınar, Nordwind’e uçak parçası ihracatıyla ilgili soruları yanıtlamadı.

Rus kayıtları, Nordwind’in, Reuters’in sormasından üç gün sonra Ramses Turizm’den parça almayı bıraktığını gösteriyor. Ancak havayolu yine Antalya merkezli bir başka Türk firması olan Na Havacılık ve Teknik’ten parça ithalatına devam etti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir