featured

Rus Havayolu Şirketleri Çalışanları Zorunlu Askerlik Bildirimi Aldı

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘kısmi askeri seferberlik’ emrini takiben, birçok Rus havayolu ve hava limanı personeli zorunlu askerlik bildirimlerini almaya başladı.

Rusya’nın bayrak taşıyıcı havayolu Aeroflot da dahil olmak üzere en az 5 havayolunun ve 10 Rus havalimanının birçok çalışanına, Başkan Putin’in Rusya’nın askeri rezervlerinin kısmi seferber edilmesi talimatını vermesinin ardından zorunlu askerlik bildirimleri verildi.

Havayolu ve havacılık personelinin tebligatlarını seferberlik emrinin açıklanmasından sadece bir gün sonra aldığı bildirildi. Rusya’da, ticari havayollarında görev yapan pilotların çoğu, aynı zamanda, askeri uçuş okullarında eğitim almış yedek subaylar veya askerlik hizmetini er olarak tamamlamış kişilerdir.

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası da birçok hava trafik kontrolörünün bildirimlerini aldığını açıkladı. Sendika, muafiyet statüsü için Rusya Başbakanı Mihail Mişustin’e mektup yazdı.

Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 300.000 yedek askerin askere alınacağını ve bunların muharebe tecrübesine sahip uzmanlar olacağını açıkladı.

Çalışanların yarısından fazlası askere çağrılabilir

Rus gazetesi Kommersant’a göre, Aeroflot Group’tan bir kaynak, Pobeda Airlines ve Rossiya Airlines da dahil olmak üzere grubun üç havayolunun çalışanlarının yaklaşık yarısının askere alınabileceğini ortaya koydu.

Diğer üç havayolunun kaynakları, personelinin yaklaşık %50-80’inin askere alınabileceğini tahmin ediyor. Aeroflot çalışanların ve farklı uzmanlıklarının bir listesini derlemek için özel ekipler kurdu.

Bazı havayolları ve havaalanları, askerlikten muaf olacaklarına inandıkları çalışanların listelerini şimdiden derledi. Ancak, havayolu avukatları muafiyet listelerini nereye göndereceklerinden emin olmadıkları için süreçle ilgili önemli bir kafa karışıklığı var.

Şimdiye kadar, taşıyıcılar listelerini Ulaştırma Bakanlığı’na, Savunma Bakanlığı’na veya bölgesel yetkililere gönderdi. Havayolları farklı bölgelerden personel çalıştırdığından, hangi askerlik şube ve kayıt bürosuyla temasa geçileceği de belirsiz.

Aylarca süren ekonomik yaptırımların ardından Rus havacılığı zaten korkunç bir durumdayken, kilit personelin askere alınması havayollarını daha da tehdit edebilir. Havayollarının kritik personeline muafiyet statüsü verilmesi için Savunma Bakanlığı’na talepte bulunmaları bekleniyor.

Kommersant’a göre, “En büyük endişe, yalnızca ekiplerin değil, aynı zamanda teknik uzmanların, BT uzmanlarının ve ticari bölüm çalışanlarının da olası askere alınmaları”

Kommersant, belirli havayollarında birkaç kilit kişinin askere alınmaları bile operasyonları aksatabileceğini açıklayarak, “havacılık teknisyenleri ve BT uzmanları çok özel uzmanlık alanlarıdır. Bunlardan çok az sayıda var ve yaptırımların başlamasından bu yana her biri ağırlıkları altın değerindedir”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir