featured

RUS BAŞBAKAN FLYDUBAI KAZASI SONRASI KONUŞTU

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Rostov-na-Donu kentinde yaşanan uçak kazasının nedenlerinin incelenmesinin ardından uçakların teknik donanımlarında ve hava taşımacılığı kurallarında değişiklik yapabileceklerini söyledi.

‘FlyDubai uçağı ile ilgili soruşturma öncelikli tutuluyor’

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Rostov-na-Donu kentinde yaşanan uçak kazasının nedenlerinin incelenmesinin ardından uçakların teknik donanımlarında ve hava taşımacılığı kurallarında değişiklik yapabileceklerini söyledi.Hükümet üyeleriyle yaptığı toplantıda, kazanın muhtemel nedenlerinin konuşulduğunu ve şimdiye dek dile getirilen görüşlerin birbirine yakın olduğunu belirten Medvedev, çıkarımda bulunmak için henüz erken olduğunu vurguladı.

FZ981 sefer sayılı uçağın kara kutusu
© REUTERS/ RUSSİAN EMERGENCİES MİNİSTRY/HANDOUT
Rusya’da düşen uçağın iki kara kutusu da ciddi hasar almış

Medvedev, “Uçuş ekibinin niteliklerinin yanı sıra teknik anlamda çıkarımlar yapılması talep edilirse, kazanın nedenleri incelendikten sonra hükümete teknik donanımlar ve hava taşımacılığı kurallarında değişiklik yapılması için teklif sunulabilir” ifadelerini kullandı. FlyDubai Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipi uçak önceki gün Rostov-na-Donu’da havalimanına iniş yapmaya çalıştığı sırada yere çakılmış ve kazada 62 kişi hayatını kaybetmişti.

 BOEING firması, Rus kaza araştırma kuruluna NTSB ninde yardımcı olmak üzere kaza yerine gittiğini belirtti.
Yorumum: 
Bu kazada önemli olan uçağın pilotunun 2 saatten fazla hava koşullarının düzelmesi için bekleme yapmasında ısrarcı olması ve bir başka meydana divert etmemesi. Bunun yanı sıra videoda görüldüğü üzere 45 derecelik bir açı ile adeta bir mermi gibi inişe geçmesi (düşmesi) de ilginç. Bu nedenle hava şartlarının kötü olması ve kuvvetli rüzgar kaza için birer etken olarak görülüyorsa da bu 45 derecelik sür’atli inişin nedenini sanırım ancak DFDR’daki verilerden anlayabileceğiz.
Pilotların divert etmeyi düşünmeden ısrarcı yaklaşımı Türkiye’de de yaşanmış ve 8 Ocak 2003 de THY’nin  RJ-100 TC-THG isimli uçağı yolcu ve ekip toplam olarak 80 kişiden 75 inin hayatını kaybetmesine yol açmıştı. Daha eskiye doğru gittiğimizde yine aynı hata 29.12.1994 de yaşanmış ve THY’nin B737 TC-JES uçağı Van meydanına inişte 3 defa pas geçen ekip 4.defayı denerken dağa tekerleğini sürterek düşmüş ve  76 kişiden 57 si ölmüştü.
Bu nedenle bilhassa medyamızın zaman zaman pas geçmeleri önemli habermiş gibi vermesi ve zor koşullarda inenleri alkışlar mahiyette yorumlamaları bu tür kazalara davetiye çıkarttığı için son derece sakıncalıdır.
Pas geçmek veya bir başka meydana divert etmenin acemilikte veya korkaklıkla alakası olmayacağı gibi riske girmeme adına yapılması gereken olup yukarıdaki yaşanmış örnekler kuralların kanla yazıldığının canlı birer örneği niteliğindedir.
Sefa İnan

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir