Riyadh Air

Riyadh Air 72 adet Boeing 787-9 Dreamliner’dan oluşan ilk filo siparişini verdi

  • Riyadh Air ve Boeing Company arasındaki milyarlarca dolarlık anlaşma yapıldı.
  • Yapılan anlaşma 39 adet Boeing 787-9 Dreamliner ve 33 ilave uçak için opsiyon içeriyor.
  • ABD’de, anlaşmanın yaklaşık 100.000 doğrudan ve dolaylı istihdamı ve 145 ABD’li küçük işletme de dahil olmak üzere 38 eyaletten 300’den fazla tedarikçiyi desteklemesi bekleniyor.
  • Suudi Arabistan’da yeni havayolu şirketinin petrol dışı GSYİH büyümesine 20 milyar ABD doları katkı sağlaması ve 200.000’den fazla doğrudan ve dolaylı istihdam sağlayacak.

Kamu Yatırım Fonu (“PIF”) tarafından kurulan dünya standartlarındaki yeni havayolu şirketi Riyadh Air, bugün milyarlarca dolarlık bir anlaşmayla 72 adede kadar Boeing 787-9 Dreamliner uçak siparişi verdiğini duyurdu. Yeni bir havayolu şirketi için eşi benzeri görülmemiş bu sipariş 33 adet daha geniş gövdeli 787-9 Dreamliner uçağı satın alma opsiyonuyla birlikte 39 adet onaylanmış uçak  Suudi Arabistan’ın küresel bir havacılık merkezi olma niyetinde.

Bu anlaşma, Suudi Arabistan’ın ülkeyi küresel bir havacılık merkezine dönüştürmeye yönelik daha geniş kapsamlı stratejik planının bir parçası. Ulusal taşıyıcılar bugün toplamda 121 adede kadar 787 Dreamliner satın alma niyetlerini açıklayarak Boeing’in tarihindeki en büyük beşinci ticari siparişi vermiş oldu. Bu sipariş ülkenin 2030 yılına kadar 330 milyon yolcuya hizmet verme ve 100 milyon ziyaretçi çekme hedefini destekleyecek.

Ekonomik etki açısından, ABD’de anlaşmanın yaklaşık 100.000 doğrudan ve dolaylı istihdamı ve 145 ABD’li küçük işletme de dahil olmak üzere 38 eyaletten 300’den fazla tedarikçiyi desteklemesi beklenirken, Suudi Arabistan’da yeni havayolunun petrol dışı GSYİH büyümesine 20 milyar ABD doları eklemesi ve 200.000’den fazla doğrudan ve dolaylı istihdam yaratması bekleniyor.

Sipariş aynı zamanda, dünyanın en yeni ve en sürdürülebilir havayolu filolarından birini işletmeyi ve en katı gürültü düzenlemelerini karşılamayı amaçlayan Riyadh Air’in çevresel hedeflerinin önemini de vurguluyor.

Vizyon 2030 ile somutlaşan fütüristik bir vizyona sahip, tarih ve kültür açısından zengin, gelişen uluslararası bir metropol olan başkent Riyad’dan faaliyet gösteren Riyadh Air, başkentin dünyanın en iyi şehir ekonomilerinden birine dönüşmesine yardımcı olacak. Zengin bir tarihe sahip olan şehir, Kral Salman Uluslararası Havalimanı, Qiddiya, Spor Bulvarı, Kral Salman Parkı, Diriyah Kapısı ve Yeni Murabba Gelişimi gibi dünyanın en iddialı yeni projelerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Suudi Arabistan, Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan eşsiz bir stratejik coğrafi konuma sahip.

Dünya standartlarındaki yeni havayolu, The Boeing Company ile yapılan bu ortaklığın ardından 2030 yılına kadar milyonlarca tatil ve iş amaçlı seyahat eden kişiyi dünya çapında 100’den fazla noktaya bağlamayı hedefliyor. Riyadh Air, her misafir temas noktasında dijital inovasyonu mümkün kılan teknolojinin en ileri noktasında yer alacak ve kalbinde otantik, sıcak Suudi misafirperverliği ile olağanüstü bir misafir deneyimi sunacak.

Yasir Al-Rumayyan PIF Valisi ve Riyadh Air Yönetim Kurulu Başkanı açıklamasında: “Bu PIF ve Riyadh Air için çok önemli bir gün ve Suudi Arabistan’ın dünya ile bağlantısını önemli ölçüde genişletme kararlılığımızı vurguluyor. Dünya standartlarında bir havayolu şirketi yaratma taahhüdümüz doğrultusunda Boeing ile filo inşasında gerçekleştirdiğimiz bu ortaklık, Suudi Arabistan’ın küresel bir ulaşım merkezi olma hedefine ulaşmasında bir sonraki adımdır. Yeni havayolu şirketini dünyanın önde gelen taşıyıcılarından biri olacak şekilde şekillendirmeye devam ederken, daha geniş havacılık ekosistemi içinde güçlü stratejik ilişkiler geliştirmeyi dört gözle bekliyoruz.”

Boeing Ticari Uçaklar Başkanı ve CEO’su Stan Deal ise şunları söyledi: “Bu, Riyadh Air’in dünya standartlarında bir seyahat deneyimi sunma taahhüdünü destekleyecek ve aynı zamanda Boeing ve tedarik zincirimizdeki Amerikan havacılık ve uzay üretim işlerini destekleyecek önemli bir sipariş. Suudi Arabistan’ın havacılık sektöründe inovasyonu ve sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek için yaklaşık seksen yıldır sürdürdüğümüz ortaklıktan son derece gurur duyuyoruz. Anlaşmamız bu uzun soluklu ortaklığın üzerine inşa ediliyor ve onlarca yıl daha güvenli ve sürdürülebilir ticari hava yolculuğuna erişimi daha da genişletecek.”

Riyadh Air CEO’su Tony Douglas ise şunları söyledi: “Yeni havayolu, Suudi Arabistan’ın küresel hava yolculuğunun geleceğini şekillendirmenin merkezinde yer alma ve konuk deneyimi açısından gerçek bir ezber bozucu olma yönündeki iddialı vizyonunu yansıtıyor. Riyadh Air’in misafirlerine olan bağlılığı, kusursuz bir seyahat deneyimi sunmak için dijital inovasyon ve otantik Suudi misafirperverliğinin entegrasyonunu görecektir. Havayolunu hem küresel bir bağlayıcı hem de Suudi Arabistan’a turist ve iş seyahatlerini artıracak bir araç olarak konumlandırarak, yeni 787-9 uçaklarımız, daha geniş bir ağ oluştururken ve misafirlerimizi Suudi Arabistan’a ve dünyanın birçok noktasına bağlarken, dünya çapındaki operasyonlarımız için bir temel görevi görecek.”

Küresel bir lider olacak bir havayolu olarak Riyadh Air, uçaklarını yeni nesil dijital uçak içi eğlence sistemleri ve bağlantı çözümleri de dahil olmak üzere yenilikçi, sınıfının en iyisi kabin iç mekanları ve deneyimleri ile en gelişmiş, en son teknolojiye sahip özelliklerle donatacak. Geniş gövdeli uçakların ilk teslimatlarının 2025 yılı başlarında yapılması planlanıyor.

Riyadh Air, Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 kapsamındaki dönüştürücü projelerini yansıtan sürdürülebilirlik taahhüdüne sahip, dijital olarak yönetilen tam hizmetli bir havayolu olacaktır. Ülkenin net sıfır emisyona yönelik adımları doğrultusunda faaliyet gösterecektir. 787-9 Dreamliner modeli, CO2 emisyonları, yakıt verimliliği ve gürültü düzenlemeleri de dahil olmak üzere çevresel etki hususları göz önünde bulundurularak üretilmiştir.

Bu hafta başında resmi açılışı yapılan yeni havayolu, Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 hedeflerinin gerçekleştirilmesine yardımcı olacak bir kaldıraç görevi görecek.

Riyadh Air’in kuruluşu, PIF’in Suudi Arabistan ekonomisinin çeşitlendirilmesini sağlamak üzere kilit sektörlerin yeteneklerini yerel olarak ortaya çıkarma görevi ile uyumludur. Havayolu ayrıca Suudi Havacılık Stratejisi’nin daha geniş vizyonunu destekleyecek ve Suudi Arabistan’ın kültürel ve doğal cazibe merkezlerini uluslararası turistlere açarak ve yeni istihdam yaratarak Ulusal Turizm Stratejisi’ni mümkün kılacaktır.

©AirlineHaber.com

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir