featured

Qantas düşük ücret ödediği pilotların suçlaması ile yüz yüze

Eski bir Qantas uzun mesafe 747 kaptanı, geçen yıl işini kaybettikten sonra kendisine 68.000 ABD Doları’nın üzerinde az ödeme yapıldığını iddia ederek havayoluna dava açtı. Pilot Andrew Hewitt’in geçen hafta Avustralya Federal Mahkemesi’nde açtığı dava başladı.

Avustralya’da Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, Kaptan Hewitt, yıllık izin haklarından yaklaşık 33.500 ABD Doları ve ödenmemiş uzun hizmet izni haklarından yaklaşık 34.700 ABD Doları alacaklı olduğunu iddia ediyor.

Andrew Hewitt Qantas için 40 yıl çalıştı ve Qantas geçen yıl emeklilik teklifini yaptığında havayolunun pilot kıdem listesinde dördüncü olduğu bildirildi. Babası Sir Lenox Hewitt, 1975 ve 1980 yılları arasında Qantas Başkanıydı.

Bu, Kaptan Hewitt’in geçen yıl işini kaybettikten sonra Qantas’a açtığı ikinci dava. Kaptan Hewitt, geçen yıl erken emeklilik paketini sunulan 63 yaş ve üzeri 55 kariyer pilotundan biriydi. O sırada Andrew Hewitt 63 yaşındaydı. Qantas, Kaptan Hewitt’in normal uzun mesafeli uçuşa dönmesinin pek mümkün olmadığını ve bundan sonra “65 Yaş Kuralı” nedeniyle uluslararası uçuşlarda pilotluk yapmasına izin verilemeyeceğini söyledi.

Kaptan Hewitt, işini kaybetmenin anlaşılabilir üzüntüsü dışında, genç pilotların gereksiz yere daha büyük bir ödeme almasına itiraz etti. Ödeme paketi ile dört aylık maaş teklif edilirken, genç pilotlara 12 aylık maaş teklif edildi.

Toplamda, 63 yaş altı pilotlara, erken emeklilik paketleri sunulan 63 yaş ve üzeri pilotlara göre üç kat daha fazla ödemeli işten çıkarma paketleri sunuldu.

Kaptan Hewitt erken emeklilik teklifini reddetti. Yaş ayrımcılığı iddiasıyla, o ve Qantas, New South Wales Federal Mahkemesi’nde dava açacaklardı, ancak her iki taraf da meseleyi birkaç ay önce çözmüştü.

Geçen hafta Federal Mahkemeye sunulan belgeler, Kaptan Hewitt’in 5 Temmuz 2021’de Qantas’taki uzun süredir devam eden işini kaybettiğini doğruladı. Uzun bir birlikteliğin ardından, bugünlerde Hewitt’ler ve Qantas arasında pek fazla aşk kalmadı.

Kaptan Hewitt’in arka planında, yeni bir yasal zorluk dikkat çekiyor. Diğer pilotların birçoğu işten çıkarma ve erken emeklilik paketleri aldı. Qantas, Kaptan Hewitt’e karşı yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve konuyu savunacağını söyledi. Havayolu, Kaptan Hewitt’in yaş grubundaki tüm pilotlara aynı şekilde muamele edildiğini belirtiyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir