featured

Milli Muharip Uçak ve Kızılelma’da devrim!

Savunma teknolojileriyle dünyada adından çokça söz ettiren Türkiye, Milli Muharip Uçak (MMU) ve Bayraktar Kızılelma ile muharebe tarihine yön vermeye hazırlanıyor. 2023’te göklerde olacağı bilenen Bayraktar Kızılelma’ya Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) tasarladığı Milli Muharip Uçak’ta eşlik edecek. Üretim bandında olan Türkiye’nin gururu MMU da 2023’te ilk uçuşunu yapacak.

Savunma sanayisindeki yerli ve milli teknoloji hamlesiyle öne çıkan Türkiye, TUSAŞ tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak (MMU) ve Baykar Teknoloji’nin tasarladığı Bayraktar Kızılelma ile harp tarihine devrim gerçekleştirecek.

Savunma sanayisi geleceğin harp ortamına ülkeyi hazırlamaya devam ediyor. Bayraktar Kızılelma’nın 2023’te ilk uçuşu yapması beklenirken bir haber de TUSAŞ’tan geldi. TUSAŞ’ın insansız savaş uçağının da üretim hattında olduğu ve 2023‘te ilk uçuşunu yapacağı açıklandı.

MİLLİ MUHARİP UÇAK VE BAYRAKTAR KIZILELMA’DA İKİLİ DEVRİM

Türkiye insansız uçuş sistemlerinde ikili devrime hazırlanıyor. 2023 yılında milli muharip uçağı hangardan çıkarılarak Türkiye’nin iki insansız savaş uçağı da ilk uçuşlarını yapacak.

TUSAŞ: ÜRETİM AŞAMASINDA

Baykar‘ın ürettiği Bayraktar Kızılelma Muharip İnsansız Savaş Uçuş Sistemi dünyanın dikkatini çekerken Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TUSAŞ’ın insansız savaş uçağının da üretim aşamasında olduğunu bildirdi.

GÖKLERDE OLACAĞI TARİHİ BELLİ OLDU

Uzmanlar tarafından harp tarihinde yeni bir sayfa açacağı ifade edilen Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu 2023’te yapacak.

İŞTE MMU’NUN ÖZELLİKLERİ

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın envanterinden 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek, yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan ve geliştirilen bir savaş uçağının üretilmesi ve bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan gücü ve altyapının oluşturulması amacıyla başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Geliştirilmesi Projesi’nde kazandırılan kabiliyetler:

 35 bin fit operasyonel irtifa

– 5 saat havada kalış süresi

– 6 bin kg maksimum kalkış ağırlığı

 1500 kg faydalı yük taşıma

 Otomatik iniş ve kalkış kabiliyeti

– Radarda düşük görünürlük

 Yüksek manevra kabiliyeti

 Görüş hattı ve ötesinde haberleşme

– Kısa pistli uçak gemilerinden kalkış ve iniş kabiliyeti

– Milli radar sistemi ile yüksek farkındalık

– Havaya karşı hava – karaya karşı hava savaşlarında hava hakimiyeti

– Hassas ve tam ateşleme

– Yeni Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzili

– Yüksek/Süpersonik Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Tam Vuruş

– Yapay Zekâ ve Nöral Ağ Desteğiyle Arttırılmış Muharebe Gücü

BÜYÜK BİR GİZLİLİKLE YÜRÜTÜLÜYOR

Daha önce ANKA ve AKSUNGUR İHA’larla insansız uçuş sistemlerindeki başarısını birçok sahada kanıtlayan TUSAŞ’ın insansız savaş uçağı henüz görücüye çıkmasa da 2023’te ilk uçuşunu yapacak.

Büyük bir gizlilikle yürütülen projede donanımdan teknik kapasitesine kadar bir savaş uçağının özelliklerine sahip olan TUSAŞ İnsansız Savaş Uçağı, F-16 mühimmatını da taşıyabilecek.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 1 sene önce

    MMU, 2023’de ilk uçuşunu yapamayacak; sadece 2023’te prototip üretim bandından (başka bir deyimle, hangardan) çıkacak. Sırada uzun süreli yer testleri var; prototip uçak(lar) 2025’de ilk uçuşu gerçekleştirecek. 2023’te ilk uçuşunu yapması beklenen çift kişilik şimdilik HÜRJET olarak bilinen eğitim uçağı ki bunun ileride yakın hava destek tipi silahlı bir versiyonu da olabilecek.

    Cevapla