featured

Turgut Özal'ın Gulfstream VIP uçağına sabotaj yapıldı iddiası. Videolu cevap

Geçen hafta  telefonum çaldı ve A Haber TV’de Rahmetli Turgut Özal’ın kokpitte yaşanan bir acil durum nedeniyle zorunlu iniş yaptığı Gulfstream 3 uçağının, Ahmet Özal tarafından medyaya sunulan “Babama bu uçakta sabotaj yapıldı” haberine karşı yazdığım yazıyı (http://www.airporthaber.com/havacilik-haberleri/turgut-ozalin-bindigi-ucakta-neler-oldu-40719.html) okuduklarından olsa gerek ki, beni tekrar Ahmet Özal ile birlikte aynı konuyu TV ekranlarından da tartışmamızı arzu ettiklerini söylediler.
Sonuç olarak; Ahmet Özal beyle birlikte 26.10.2013 günü akşamı A haber stüdyolarında buluştuk ve program başladı. Programın başlangıcında, benim önceden görmediğim bir animasyon gösterisi vardı. Bu animasyona dikkat ettiğinizde, uçağın sağ motorunun yanarak inişe geçtiğini gözlemleyebilirsiniz. Programa böyle başlamak ve olmayan bir motor yangınını, olmuş gibi göstermek, ne kadar doğrudur? Bu animasyon, Ahmet Özal’ın tezini, yani uçağa sabotaj yapıldığı kuşkusunu kamuoyuna kabul ettirmek için, özel kurgulanmış olduğu açık değil mi?

Bu kurgulamadan sonra; ben “uçağın motoru yanmamıştı” dememe rağmen, ne kadar inandırıcı olabilirim ki? Animasyon görüntüsü, benim iki kelime ile uçağın motoru yanmamıştı dememe karşın, daha akılda kalıcı olmaz mı? Kamuoyu yanan motorla iniş yapmaya kalkan özel hazırlanmış animasyonu gördüğünde, bunun sabotaj olabilme olasılığına sıcak bakmaz mı?
Bu gerçekle bağdaşmayan animasyonu, tartışma programı öncesi yayınlamak ne kadar etiktir?   
Sayın Ahmet Özal, uçağın %95 patlama olasılığı olduğunu söylüyor, ama, bu gerçek olamaz. Çünkü bir uçağın patlaması için, yakıt deposunun alev alması gerekir. Elektrik arkının, kokpitin hemen yanında yer alan elektrik/elektronik paneldeki kablo demetinin madeni kelepçe kullanımı nedeniyle aşınıp elektrik arkına yol açtığı yapımcı firma tarafından bile kabul görmüş durumda.
Tüm havacılar çok iyi bilir ki, uçakların elektrik kabloları yanar, ama tutuşmaz. Evlerimizdeki kablolar gibi değildirler. Alın o kabloyu elinize ve çakmak ile yakın göreceksiniz ki sadece çakmağın alevinin değdiği yer yanacak ve alev ilerleyemeyecektir. Bu durumda, kokpitin yanında oluşan bu elektrik arkı, yakıt deposundaki yakıt pompalarının elektrik kablolarına nasıl gidebilecektir?
Bu olanaksız tezi tek taraflı savunduğunuzda, kamuoyunu yanıltırsınız. Bu tür programların yayın formatı, karşılıklı soru-yanıt şeklinde yapılması gerekir. Aksi takdirde, istediğiniz görüşü, kurgulama metodu ile yayınlayıp halkı yanıltmak mümkündür.
Görüldüğü üzere, sevgili medyamız, bu işi de çözmüş görünmekte. Programı izlemeden önce bu yazdığım detaylara lütfen dikkat edin ve olmayan sabotaj girişiminin olmuş gibi nasıl kurgulanmaya çalıştığını görün istedim.
Takdir tabii ki okurların… 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 10 sene önce

    Rahmetli Koparal Çerman kaptan çok değerli bir arkadaşımızdı. Bu olayı pek çok kez ondan dinledik. “Kendi kollarımla başbakanı uçaktan çıkardım..”diyerek heyecanla olayı anlatırdı. Kesif dumanı ve kokuyu da…ama kesinlikle uçağın motoru yanmamıştı. Yıllar sonra motor yangını nereden çıktı, anlamak mümkün değil!

    Cevapla