featured

Mali’ye uçak ve helikopter teslimatı

Mali Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda Mali’nin Rusya’dan sipariş ettiği uçaklar için teslim töreni gerçekleştirildiği açıklandı. Teslim töreninde 5 adet L-39 Albatros eğitim/jet uçağı, 2 adet Mil Mi-8 saldırı helikopteri ve Su-25 savaş uçağı gözüküyor.

Mali’nin başkenti Bamako’da bulunan Modibo Keita Uluslararası Havaalanı’nda düzenlenen teslim törenine Mali Geçiş Hükümeti Başkanı Albay Assimi Goita, Rusya’nın Bamako Büyükelçisi Igor Gromyko ve Mali Hava Kuvvetleri Komutanı katıldı. Teslim edilen L-39’lar ve Su-25’ler saldırı, keşif ve sınır gözetleme görevlerinde kullanılacak. Mi-8’ler ise karadaki birliklerin hareketini desteklemek için kullanılacak.

Ağustos 2022’de de teslimatlar yapılmıştı

9 Ağustos 2022’de düzenlenen resmi törende Rusya’dan alınan 1 adet Su-25 savaş uçağı, 4 adet L-39 eğitim uçağı, 1 adet Mil Mi-24P saldırı helikopteri, 1 adet Mi-8 nakliye helikopteri ve 1 adet Airbus C295 nakliye uçağı teslim almıştı. Ayrıca yine Rusya’dan Protivnik-GE/59N6-TE mobil radarlarıyla birlikte 2 adet Mi-24P 30 Mart 2022’de Mali’ye teslim edilmişti. Mali, yakın zamanda Rusya’dan toplam 4 adet Mi-24 helikopteri satın aldı.

Bulgaristan, 2 adet L-39ZA eğitim uçağını modernize ediyor

Bulgaristan Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan Çek üretimi 2 adet L-39ZA eğitim uçağı Çek şirketi Aero Vodochody tarafından modernize edilecek. Bulgaristan Hava Kuvvetleri ile Çek şirketi Aero Vodochody arasında imzalanan anlaşmayla birlikte 2 uçağın Ocak 2023 ile 2024’ün ilk aylarına kadar modernize edilmesi hedefleniyor. Sözleşmenin maliyeti ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Yapılması beklenen modernizasyonla birlikte uçakta bulunan Rus yapımı aviyonik sistemler daha gelişmiş Batılı aviyonik sistemler ile değiştirilecek. Şirket aynı zamanda uçakta bulunan navigasyon, iletişim ve kayıt ekipmanlarını da modernize edecek. Uçaklara havadan havaya füze, yakıt ikmal çubuğu, gece görüş gözlüğü ile uyumlu bir kokpit de eklenecek. Modernizasyon ve yeni eklenecek ekipmanlarla birlikte 2 uçağın yaklaşık 7,5 yıl daha havada kalması hedefleniyor. (defenceturk)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir