featured

KRİZDEN ÇIKIŞ YOLU-SALGINDA ABANT TOPLANTISI-TOPLU SÖZLEŞMELER KEVGİR GİBİ

KRİZDEN ÇIKIŞ YOLU…
Değerli okurlar, açıklanan ilk vakadan sonra salgında 2. ayı tamamladık. Resmi rakamlara bakılırsa vaka ve vefat sayılarında düşme var. Rakamlara bakıp gevşemek bize nelere mal olacak, göreceğiz. Yeniden başa dönülecek şekilde salgın hortlarsa, iki aydır evlere hapsolmak, duyarlı, bilinçli vatandaş olmak, kurallara harfiyen uymak boşa gidecek, normalleşme biraz daha ötelenecek ve yeniden fedakarlık istenecek. Doğal olarak ekonomik aktiviteler de ertelenecek. Kurallara uyalım, Nazım Hikmet’in dediği gibi “Boynuma sarılma gülüm, benden sana geçer ölüm.”…
SALGINDA ABANT TOPLANTISI…
Yaşadığımız bu salgın hastalık bize sosyal devletin önemini ve örgütlülüğün gereğini göstermesi bakımından son derece değerli dersler verdi. Salgının ilk vurduğu havacılık sektörünün özellikle örgütlülük anlamında ne kadar eksik ve yetersiz olduğunu da görmüş olduk. Sektörün en büyük sendikası Hava iş’in ortada olmadığı bir süreç yaşıyoruz. Ama “eğitim şart!” diyen sendikamızı da kutlayalım. Son dakikaya kadar “işçi sağlığı ve iş güvenliği” eğitimlerinden vazgeçmemiş Hava İş… 29 Ocak günü Çin uçuşları durduruluyor, 4 Şubat günü sendika ve THY İş Güvenliği toplantısı yapıyor. 5 Şubat günü de Prof. Dr. Cemal Üstün’e hazırlattıkları corona virüs dökümanını yayınlamışlar. Dökümanda, bugün sık sık duyduğumuz önlemler sıralanmış. Mesela sosyal mesafenin 1 metre olması gereği vurgulanmış. Demek ki, sendikamız tehlikenin farkında ! Aradan 1 hafta geçiyor, 11 Şubat günü Abant’ta yapılacak İşçi Sağlığı ve iş Güvenliği semineri için talep toplamaya başlıyorlar… Düşünün, yaklaşık 15 ülkede ilk vakalar görülmüş, salgın yayılıyor, bizim sendika toplantı planlıyor. Yetmiyor, ciddi ciddi yapıyorlar toplantıyı… 9-10-11 Mart günleri 100’den fazla kişi 3 gün boyunca sosyal mesafe falan tanımadan bir araya geliyor ! Hele son gün çekilen bir toplu hatıra fotoğrafı var ki, evlere şenlik… Sosyal mesafe 10 cm ! İşçi sağlığı ve İş Güvenliği semineri yapılıyor ama işçinin sağlığı riske ediliyor… Fıkra gibi… 11 Mart’ta ilk vaka açıklanıyor, Hava iş’çiler omuz omuza, dip dibe fotoğraf veriyor… Yetmiyor, 12 Mart günü Hava İş’imiz yeni bir çağrı yaparak 13-15 Nisan günleri yapılacak Abant toplantısı için başvuruların alınacağını açıklıyor, iyi mi?
THY PERSONELİ İSYANDA…
Hava İş’in Salgınla imtihanı bu kadar mı? Tabii ki değil… Bakın, Mart başından bu yana THY, salgında personeline uygulayacağı tedbirleri açıklamaya başladı. Birbiriyle çelişik, karmaşık bilgiler havada uçuşuyor. Hava iş’e bakıyoruz, bakanlıklara yazı yazmakla meşgul ! Tam bir kaos yaşanıyor… 60 yaş üstü pilotlar ve  lisansında OML ve SIC gibi kayıtlar bulunan pilotlar ellerinden mail alınarak kafadan ücretsiz izne çıkarılıyor. Kimse ne yapacağını bilmiyor. Şirket kimi kaç gün çalıştıracak, kime kaç gün Kısa çalışma parası ödetecek, belli değil… Bir şirket personeline karşı bu kadar duyarsız davranabilir mi? Eee, düşmeye gör ! 8 Mayıs geldiğinde kaos daha da büyüyor. Herkese farklı uygulama yapılmış, paralar yatmış. Telegram ve whatsApp grupları kaynıyor… Olayın fotoğrafını Havasen’in Airlinehaber’deki  bildirisini okuyunca daha net görebiliyoruz… En azından birileri çıkıp insanların aklından geçenleri soruyor ve cevap istiyor.
TOPLU SÖZLEŞMELER KEVGİR GİBİ…
Bana göre duyurudaki en çarpıcı bölüm protokol konusu… Toplu Sözleşme devam ederken sözleşme hükümlerini iyileştirme amaçlı değiştirmek her zaman mümkün. Çünkü işçinin vekaleti sendikada… Ama bu vekaleti de kötüye kullanamazsınız. Avukatlarda bile böyle… Vekalet görevini kötüye kullanırsanız cübbenizi elinizden alır, size avukatlık yaptırmazlar. O halde sözkonusu değişikliklerin işçinin menfaatine olması gerekir. Bu noktada Hava İş’in Tadil protokolü siciline bakalım. 2016-2019 yılları arasında imzalanan protokol sayısı tam 17 ! Düşünsenize, Sözleşmeyi imzalarken aklınıza gelmeyen veya kabul ettiremediğiniz konuları sözleşme yürürken değiştirme ihtiyacı hissediyorsunuz. Özellikle 95. Madde ile ilgili yapıldığı gibi, TİS imzalanırken “buna ilerde bakalım” mantığı ile ötelenmiş sözleşme imzalanması gerçekten dahiyane ! Benzeri var mıdır bilmiyorum. Bu tadil protokollerinden ikisi var ki, evlere şenlik… Üstelik hem 2016’da hem de 2019’da imzalanmış. Özü, sendika üyesi olmayanlara Toplu Sözleşme zamlarının % 3 eksik ödenmesi. Yani işverene diyor ki, bana üye olmayanlara az para ver, onlar tam para almak için bana üye olmak zorunda kalsınlar. Geçekten bu parlak fikri kim buldu bilmem ama koskoca THY’nin bu protokole imza atması ayrı bir felaket… Yahu 80 küsur yıllık şirkette biri çıkıp dememiş mi “birader sen ancak üyelerinle ilgili talepte bulunabilirsin, personel sana üye olmak istemiyor, bu kişilere kaç para vereceğimi sana mı soracağım?”
Bu protokolü okuyunca aklıma bir fıkra geldi. Temel ve Dursun idama mahkûm edilmişler. İnfazdan önce Dursun’a sormuşlar:
“Son isteğin nedir?”
Dursun biraz düşünmüş ve “Annemi görmek istiyorum” demiş.
Sonra Temel’e sormuşlar: “Son isteğin nedir?”
Temel uzunca bir süre düşündükten sonra son isteğini açıklamış: “Dursun annesini görmesin!”
NEREDE BU PROTOKOL ?
Ne diyelim, Kanun varmış, kimse sendikaya üye olmaya veya üye kalmaya zorlanamazmış, hepsi hikaye… Unutmadan, 2018 Haziran ayında uçuş personeline % 20 zam verilmesine ilişkin tadil protokolü var ama Eylül 2018’de pilotlara yapılan % 30 zammın protokolü ortada yok ! Bu ister istemez, açıklanmayan başka protokoller de mi var, sorusunu akla getiriyor. Buradan hareketle, HAVASEN bildirisindeki iddia da ciddiyet kazanıyor. Gerçekten pandemiyi bahane ederek ücretleri % 80-90 oranında düşüren, ikramiyeleri yıl sonuna kadar kaldıran bir protokol var mı, yok mu? Var ise, kime sorarak karar verdiniz ve niye bu protokolü açıklamıyorsunuz? Yok ise, sizin “yetkili sendika” sıfatınız nerde kaldı? THY sizin onayınız olmadan tek taraflı olarak sözleşmeye bağlanmış kazanılmış hakları nasıl ortadan kaldırabiliyor? Bu gerçekten çok ciddi bir durum.  Eğer açıklananların dışında başka hak kayıpları da arkadan gelecekse yandı gülüm keten helva ! Bu yazıyı yazarken Havasen bildirisinin üzerinden 24 saat geçmişti. Baktım, ne THY’den ne de Hava İş’ten bir açıklama var ! Aslında ortada bir açıklama değil açıkla(ya)mama durumu var …
BİRLİK OLMAK ŞART…
İşte bu nedenle yazının başında örgütlülük kavramını kullandım. 2018 yılında pilotlara 3 ay arayla verilen toplam % 50 ücret artışının sebebi alternatif bir sendikanın ortaya çıkmasıdır. Ama Havasen üyelerinin büyük bölümü, 2019 başında Hava İş ve THY’nin blöfünü yutarak Toplu Sözleşme farklarını almak için Havasen’den istifa ederek sendikalarına ağır bir darbe vurdular.
Sonrasını biliyorsunuz, sözkonusu farkları Havasen üyeleri de aldı ! Pandemi sürecinde sağlık sigortalarının iptal edilmesine karşı çıkan ve bu hakkın devamını sağlayan da yine Havasen oldu. Önümüzde çok daha zor bir dönem var. Güçlü bir örgütlülüğe her zamandan daha fazla ihtiyaç var. Şimdi birlik olma zamanı. 1973 yılında Şili’de askeri darbeye direnen halkın haykırdığı şarkıdaki gibi “Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez.” (El pueblo unido, jamas será vencido)… THY personeli bunu başaramaz, birleşemezse işveren karşısında sahipsiz kalacak, belki de işlerini kaybedecek.
KURT KIŞI GEÇİRİR AMA…
İki çift laf da THY’ye… Bakın kimse size, böylesi bir felaket döneminde maaşları tam ver, falan demiyor. Tabii ki, herkes fedakarlık yapacak. Ama bunun ilkelerini şeffaf bir şekilde koyun ortaya… Tasarruf edeceğiniz daha büyük kalemleri gözden geçirin. Uçak kiralarını öteleyin. Nihayetinde ortada bir mücbir sebep var. Bakın dünyanın önde gelen havayolları aldıkları uçakların teslimini erteliyor, kiraları öteliyor. Eminim siz de yapabilirsiniz. 2016 hariç son 5 yılda üst üste kar eden bir şirket olarak geçmiş yıl zararlarına saymayacağınıza göre bu 4.5 milyar kar nerede Allah aşkına… Bunu düşünürken Beşiktaş taraftarının bir sloganı aklıma geldi. Hani, yayın gelirleri ve diğer kaynaklardan gelen paralara rağmen ciddi bir borç yükü bırakan başkana şöyle seslenmişti taraftar: “Paralar nerede, paralar neredee, Fikret Orman paralar neredee ?” Gerçekten nerede bu para ?
Dikkatimi çeken bir başka konuyu da ekleyeyim. THY pandemi süreci ile ilgili Borsa’ya en son 1 Nisan günü genel bir açıklama yapmış. Gelişmeleri daha sonra duyuracağını belirtmiş. O günden sonra, alınan tedbirlerle ilgili bir açıklaması yok. Oysa bu süre içinde personelden ne kadar tasarruf yaptığını biliyor. Önemli tedarikçilerle borçların revizesi ile ilgili yapacağını belirttiği görüşmelerin sonuçlarını da 45 gün geçmesine rağmen duyurmuyor. Geçtiğimiz yazılarımdan birinde belirtmiştim. THY, özellikle yüksek ücret aldığını düşündüğü pilotlara ve kabin memurlarına karşı pek de iyiniyet beslemediğini yazmıştım. Aman diyeyim, bu iş bittikten sonra yine bu personelle uçacaksınız. Bu salgın dönemindeki tavrınız, yarın işler açıldığında personelin davranışını, aidiyet duygusunu, fedakarlık seviyesini de belirleyecektir. Meşhur sözdür, Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı da unutmaz…    

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

40 Yorum

  1. 4 sene önce

    Hava iş Atilla başkandan sonra hangi mağdur personelin yanında olmuş(çıkarı olup ettikleri var) . Yalancılık düzenbazlık üçkağıt paçalarından akıyor!!! 211 e yaptıkları asla unutulmayacak!! Aldıkları bu haram paraların hepsi çoluk çocuk boğazlarında kalsın inşallah!!

    Cevapla
  2. dünyada elemanını düşünen havayolu! pandemi çıktığında çatırçatır uçuluyordu ne maske ne önlem kimse korona ben geliyorum dedi üstelemedi .
    Kar oranları firmalar arası birinci/ kargo da ise suan tavan kilogrambaşı katlıyor yolcudan fazla ,diğer havayollarını da kiralıyor bu süreçte.

    Cevapla
  3. 4 sene önce

    Bu kış biraz uzun geçecek gibi kurt yine de çok şey etmesin diyorum sonrasında yediği ayazla kalabilir ortada.

    Cevapla
  4. 4 sene önce

    Millet bu kadar ağlıyor .havaişten bu süreçte ayrılan sayısı sadece 49 .Durumu özetliyor herhalde .

    Cevapla
    • 4 sene önce

      Gerçekten yazıklar olsun. Hava İş’te kalın bakalım. Kazık yemekten bıkmadınız. 2-3 ay sonra 1500 pilotu, 3500 KM’yi kapıya koyduklarında anlarsınız . Yol yakınken gelin Havasen’e, birlik olun. Hakkınızı arayacak adam gibi bir sendika size sahip çıksın.

      Cevapla
  5. 4 sene önce

    TEK MOTOR, 1 FLAP, IDLE REVERSE YOK!!!

    Cevapla
  6. 4 sene önce

    Açıklanmayan protokollerle neler kaybettik? Sarı Sendika HAVA-İŞ çıkıp üyelerine bunları açıklamalıdır. Game over Sweet Honey.

    Cevapla
  7. 4 sene önce

    Arkadaşlar, geçmişte şu oldu, bu oldu. Olan oldu. Şimdi daha büyük risklerle karşı karşıyayız. Kazanımları kaybetme ve işimizi kaybetme riski büyük. Geçmişe takılmadan HAVASEN çatısı altında toplanalım. Yazıda belirtildiği gibi hızla birleşmemiz lazım. Birbirimizi suçlamakla ötekileştirmekle uğraşırsak yine hazırlıksız ve örgütsüz yakalanacağız. Hava İş’in bir işe yaramadığını hala anlamadık mı? Lütfen harekete geçelim.

    Cevapla
  8. 4 sene önce

    Lutfen maas farki alamayacagi korkusu ile Havasen den ayrilip kosarak hava is e donen yada hic havais ten hic cikmayip olanlari turbunden seyreden kaptan tayfasi … kesin sizlanmayi … sizin gibiler yuzunden bu duruma dustuk … utanin diyecegim ama sizde nerde o yuz ….((

    Cevapla
    • 4 sene önce

      Yapsaydın havasen de bir eylemde görseydik, kalabalık etmekten başka ne yaptın havasende.

      Cevapla
  9. 4 sene önce

    Mıllet vekili kadar maas alan hosteslerden avrupanın kat kat ustunde maas alan pilotlardan tasarruf edilmeli azdan az coktan cok

    Cevapla
    • 4 sene önce

      Sen milletin maaşına laf edeceğine odedigimiz aidatlarla altına milyonluk araba çeken tosuna iki kelam et önce sonra trolluk yaparsın tekniği samar oglanı yapmışlar maddi manevi gelmiş millete akıl veriyorsun bir de .

      Cevapla
  10. 4 sene önce

    Kurt kışa girene kadar neredeydi derler adama.

    Cevapla
  11. 4 sene önce

    This is Turkey. Şundan adım gibi eminim ki THY mevcut sistemin tek söz sahibi ŞAHIS tarafından kuruşuna kadar sömürülüyor. Malesef kukla yöneticiler kendi vicdanlarında acı çekseler de FETÖ cü yada HAİN yaftası yememek için gık çıkartamıyorlar.Yeni havalimanına BATSANIZ DA GEÇECEKSİNİZ diyen ŞAHIS kasası bomboş olan hazineye THY gibi VARLIK fonuna bağlı kurumlardan haraç alıyor. Ama büyük resim daha da fena ülke bitiyor. Maaşı çok kişinin içine oturan pilotlar, kıskançlık edip çekemeyen zerzevata kulak asmasın.Pilotluk dünya mesleğidir , gider en ücra köşede bile kalmış ülkede iş bulur. Ama bu zerzevatlar çok uzak olmayan bir gelecekte İŞKUR önünde iş dilenirken daha çoook pilot maaşı muhabbeti yaparlar.

    Cevapla
  12. Badem biyik ilker beyin oyununa geldi. Alel acele imzaladi toplu is sozlesmesini. Sonra ilker bey ipe un serince aralari bozuldu. Cunku tatli biyik biliyor ki bu personel bunu affetmez ve sandikta biyiklari tras eder. Simdide gecmis agliyo g.m onunde ilker bey hani protokkol yapcektik. Randevu versenizde bi gorussek diye.

    Cevapla
  13. Efsane bir yazı olmuş. Bugüne kadar yazdığın en güzel yazılarınızdan biri.

    Cevapla
  14. 4 sene önce

    Bu güruh hem kışı geçirir hem de yediği ayazı unutur sayın yazar, merak etmeyiniz. Ne yapacak yediği ayazı unutmayıp; İş mi yavaşlatacak, başka bir şirkete mi geçecek, greve mi çıkacak ?…
    Bunları tarihte yaşayarak çok güzel gördük; 305 de, Grevde vs.. O yüzden hiç öyle beylik laflara gerek yok. O kışı da geçirir, o ayazı da yer, tıpış tıpış da mesailerini yaparlar. Bunların örgütlülüğü koyun misali kaval çalınana kadardır. Kavalı kim çalmış, neden çalmış sorgulamazlar…

    Cevapla
  15. 4 sene önce

    Ya zaten bu sendika denen garip oluşumlardan ben ümidimi kestim. Hala bunlardan medet uman var mı ya?? Varsa ciddiler mi?? Hakkaten mi yani??

    Cevapla
  16. Bu sendika kurulurken,kaptanların hiç mi suçu yok..Ellerini taşın altına hiç koymazlar..sıkıştılar mı susarlar..korkarlar..

    Cevapla
  17. 4 sene önce

    Tarihi olaylar yaşadık ,4 tane şehit verdik, yüzlerce hastamız var ,maaşlarda kokpite büyük haksızlık yapıldı , kabinin keyfi yerinde, bir tane onurlu yönetici çıkıp açıklama yapmadı. azıcık onuru olan istifa eder ,pilotlarım bu haldeyken ben bu şartlarda görev yapamam der ama nerde??? Pegasusun yarısı kadar olamadık, kargoda 30 saat mesai ile uçuyoruz ,uçak başı ortalama 1 milyon dolar kar var. ve savaş meydanı komutansız. Pilotların yüzde 90 ı küskün ,pimi çekilmiş bomba gibiler ,Allah sonumuzu hayır etsin.

    Cevapla
    • Kabinin keyfi nasıl yerinde bi açıklarsan?

      Cevapla
    • kabin %10 zam alırken siz %50 zam aldınız.305 ve grev oldu siz nerdeydiniz..sizin eseriniz bunlar..

      Cevapla
    • 4 sene önce

      Bir şeyi savunurken yalan ve yanlışsız savunmak lazım. Şu anda kargoda birim gelir 4.50$ civarında. Uçak başı 1 M $ olması imkansız. B777 100 ton, B747 105 ton civarı kargo alır. Gelir bile 500K $ yapmıyor. Kar nasıl 1M $ yapacak?

      Cevapla
  18. 4 sene önce

    Birazda Çelik iş hakkında konussan ne güzel olur abi

    Cevapla
    • 4 sene önce

      Çelik iş hakkında ne konuşacak? Pardon soruyu değiştiriyorum konuşsa ne değişecek? Artık kabul edin teknisyen bu şirkette en değersiz eleman.

      Cevapla
    • 4 sene önce

      Base Maint, Kıymetli olmak icin once kıymetini göstermek lazım. Maalesef bu güne kadar bir turlu gösteremedik kendimizi. Hep havanda su dövdük kendi kendimize basit eleştiriler ile vakit gecti.

      Cevapla
  19. 4 sene önce

    Kurt kışı geçirir sözü cuk oturmuş. Bu dar zamanda şirket bize nasıl davranırsa biz de ilerde öyle davranacağız.

    Cevapla
    • 4 sene önce

      aramizdaki bu kadar firildak varken bizden bir sey olmaz .. herkes layik oldugu muameleyi gorur .. ilerde de bir sey olacagi yok …. ((( maas farki alamayacagim diyerek sendika degistiren adamdan adam mi cikar ?

      Cevapla
  20. 4 sene önce

    Afşin Yelok ve Erkan Kayhan beyler, sesiniz çıkmıyor hiç. Çıksanıza ortaya.

    Cevapla
    • Onlar sendikadan aldıkları huzur haklarıyla gayet memnunlar. uçuşlarında kesinti de yapılmıyordur kesin. Erkan efendi bi ara sendika sayesinde kayıplarından bahsedip duruyordu demekki kayıplarını karşıladılar. Bir insan bu kadar mı sever parayı. Yazık Erkan yazık hersey para değil.

      Cevapla
    • 4 sene önce

      Ortaya ciksalar ne olacak ..? bu teflon kaptanlarin yuzu kizarir mi saniyorsun … ?bir de baskanlari vardi bunlarin ..Acibal mi ne?. o da kayip … )))

      Cevapla
    • Ayda hava iş ten 100 bin lira alıyor her ikisi de.çıkıpta bu paradan mı olsunlar

      Cevapla
    • 4 sene önce

      İsimlerle klavyeden alay etme. Yüreğin varsa git sendikaya yüzüne söyle. Acı şeyi tattırsın sana

      Cevapla
    • 4 sene önce

      İkisinden de haber yok. 24 saat uçuş olayını nasıl kabul ettiniz acaba? Yazıklar olsun.

      Cevapla
    • Afşini sendika kesmemiş kooperatife de el atmış, sayesinde oradaki işçiler de paralarını alamayıp işsiz kalmış. Tabii ki oradan aldığı paraları vs yi de söylemeye gerek yok. Kendisine Sorarsanız karısı zengin.
      Böyle sendikacılar varken işveren ne yapmaz.

      Cevapla
  21. 4 sene önce

    Hava iş neredesin, kömür gözlüm? Bi haber et.

    Cevapla
  22. 4 sene önce

    Biyikli tosunu kukla diye sendika basina getirdiler, kendileri calip oynuyorlar..sorarlarsa sendika baskani dersin kim bilecek ne oldugunu.
    Guzel gunler gelecek elbet bir gun..

    Cevapla
  23. 4 sene önce

    Personelin ruh halini ve beklentilerini güzel özetlemiş.

    Cevapla
  24. 4 sene önce

    waaww, çok sert .eline sağlık hocam.

    Cevapla