İran’dan ABD’ye Misilleme: “ABD Hava Üssünü Hedef Aldık”

İran’dan ABD’ye Misilleme: “ABD Hava Üssünü Hedef Aldık”

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), ABD’nin İran’ın güneyindeki Bender Abbas kenti yakınlarında gerçekleştirdiği saldırılara misilleme yapıldığını duyurdu. İran devlet televizyonu IRIB’e konuşan yetkililer, saldırının ardından ABD’ye ait bir hava üssünün hedef alındığını açıkladı.

DMO tarafından yapılan açıklamada, “Saldırının kaynağı olan ABD hava üssü saat 04:50’de hedef alındı” ifadelerine yer verildi. Ancak vurulan üssün hangi ülkede bulunduğuna ilişkin resmi bir detay paylaşılmadı.

Bender Abbas Yakınlarında Patlama Sesleri Duyuldu

İran merkezli Fars Haber Ajansı, yerel saatle 01.30 sıralarında Bender Abbas kentinin doğusunda art arda üç patlama sesi duyulduğunu bildirdi. İlk belirlemelere göre saldırının, Bender Abbas Havaalanı dışında bulunan bir noktayı hedef aldığı aktarıldı.

Hava Savunma Sistemleri Devreye Girdi

Bölgedeki hava savunma sistemlerinin kısa süreliğine aktif hale getirildiği belirtilirken, saldırının kapsamı ve hedef alınan noktalarla ilgili teknik incelemelerin sürdüğü kaydedildi.

İran makamları, olayın ardından güvenlik önlemlerinin artırıldığını duyurdu.

ABD’nin İran’daki Askeri Bölgeyi Hedef Aldığı İddiası

İsmi açıklanmayan üst düzey bir ABD’li yetkili ise ABD güçlerinin, Hürmüz Boğazı’ndaki ticari deniz trafiği açısından tehdit oluşturduğu değerlendirilen İran’daki bir askeri bölgeye operasyon düzenlediğini doğruladı.

Yetkili ayrıca İran’a ait çok sayıda insansız hava aracının (İHA) etkisiz hale getirildiğini öne sürdü.

Kuveyt’te Füze ve İHA Alarmı

İran’ın misilleme açıklamasının, Kuveyt’in yeni füze ve insansız hava aracı saldırılarına hedef olduğunu duyurmasının hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

Bölgedeki gelişmelerin ardından Körfez’de güvenlik alarm seviyeleri yükseltilirken, uluslararası hava ve deniz trafiğinde yeni güvenlik önlemlerinin gündeme gelebileceği değerlendiriliyor.

Hürmüz Boğazı’nda Gerilim Tırmanıyor

ABD ile İran arasında son dönemde artan askeri gerilim, özellikle Hürmüz Boğazı çevresinde yeni bir kriz endişesini beraberinde getirdi. Dünyanın en kritik enerji geçiş noktalarından biri olarak kabul edilen bölgede yaşanacak olası çatışmaların küresel petrol piyasaları ve uluslararası ticaret üzerinde etkili olabileceği belirtiliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir