featured

İLKER BEYİN AĞZINDAN BAL DAMLIYOR

Değerli okurlarım; Çalışanlardan yana olan politikamız gereği,her zaman güçsüzden yana oluyoruz. İşinden atılan, ceza alan veya bir şekilde haksızlıklara uğrayanların yanında olmak,yayın politikamızdan daha önemlisi bizim insani görevimizdir. Çünkü onlar bugün güçsüz durumdalar. Bu nedenle bize bizzat yollanan veya araştırmamız neticesinde bulabildiğimiz aksaklıklara değiniyoruz. Yazılara gelen ve konu ile alakası olmayan yorumlardaki, ismen suçlama veya siyasi mesajları xxx diyerek değiştirdiğimizi biliyorsunuz. Çünkü bizim işimiz ne siyaset nede cadı avıdır. Bizim işimiz, havacılık haberlerinin yanı sıra, havacılık sektöründe çalışanların mağduriyetlerini önlemek amaçlı uyarıcı yazılar yazarak,haksızlıklardan mağdur olanların sesi olmaya çalışmaktır.    Diyerek asıl konumuza girelim. 
Şirket CEO ları veya Genel müdürleri zaman zaman medyayı karşısına alıyor ve röportaj veriyor. Bu röportajı bizler gazetecilerin istediğini sansak da çoğu zaman bu istek CEO lardan gelmekte. Hani magazin muhabirleri gece hayatında yakaladıkları ünlülerin resimlerini çekerek şu şunla çıkıyor diye manşetler atarlar ya işte aynı bunun gibi…Aslında magazin muhabirleri onları takip etmese de onlar magazin muhabirlerini arayarak kendileri biz bu akşam şurada olacağız bizim birlikteliğimizi çekip haber yaparsanız seviniriz diye istekte bulunurlar. Bu bir çeşit reklamdır. Bu tür uygulamalar,reytingi her geçen gün düşen bazı ünlülerin sansasyonel haberlerle gündeme gelmelerine yöneliktir. Bu nedenle şu ünlüyü şurada bastık, Fotoğraf vermek istemediler ama biz çektik veya kameralardan kaçarlarken yakaladık gibi manşetlerin çoğu palavradır.
THY Yönetim kurulu başkanı İlker Aycı’nın Habertürk gazetesine verdiği röportajını da bu mantıkla görmek lazım. Çünkü THY kötü günler geçirdi. Yönetim,öyle veya böyle yıprandı. Sponsorluklardan pek bir şey elde edilemedi, uçaklar hangarlarda veya park yerlerinde kaldı. Bu nedenle sessiz kalmak olmaz. Umut dolu konuşmalar yaparak, geleceğe yönelik projelerden bahsetmek gerekir. Çünkü bu konuşmalar,onları o makama getirenleri etkilemek amacıyladır.  Malum THY’nin Nisan ayında genel kurulu var. Bir sürprizle karşılaşmamak için İlker beyde bu sistem doğrultusunda gazetecilerle görüşme yapmak ve yukarılara mesajlar iletmek zorunda.
Neyse kalkıp ta benimle röportaj yapacak değil ya…Soru-Cevap’lı röportaj tehlikelidir. Karşınıza ne soru çıkacağını bilemeyeceğinizden tek taraflı röportajda her zaman fayda vardır. Hele birde önceden anlaştığınız çanak soruları sordurabiliyorsanız mükemmel netice verir.
Sonuç olarak; Bana düşen bu röportajı okuyup,sizlerle birlikte değerlendirmek. Aslına bakacak olursanız, ben İlker Beyden çok memnunum. Her konuşması benim için ayrı bir konu olduğundan bir nevi haber malzemesi çıkıyor.
Bakalım neler söylemiş  İlker Beyimiz…
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı M. İlker Aycı, 2016 yılında yaşadıkları türbülanstan sonra artık yere güvenli iniş yaptıklarını belirterek “Yeniden pist başındayız ve yeni takeoff’a (havalanma) hazırız. 250 milyon dolarlık tasarruf sözünü fazlasıyla tuttuk.” Diyor.
İlker Beyin, havacılık terminolojisini de öğrendiği belli. Benzetmeler güzel oturmuş. Ancak takeoff öncesinde tekrar bir kaç kere checklist uygulaması yapmasında fayda var.
250 milyon dolar tasarruf sadece 2017 yılına ait ise kendilerini tebrik etmek lazım. Henüz 2 ay geçmeden bu tasarruf miktarını fazlasıyla geçmişler. İlker Beyin Alem Fm deki şovunda sarf ettiği bu beyanın,“Amerika’ya günde 10.000 Yolcu götürüyoruz” (İLKER AYCI’DAN ALEM ŞOV ifadesi gibi ayağa yere basmayan bir ifade olmamasını dilerim.
Keşke bu 250 Milyon dolar tasarrufunun rakamın içeriğini de öğrenebilsek, ne kadarı personel ücretlerinden ne kadarı diğer kalemlerden. Maalesef detay verilmiyor, sadece tasarruf miktarının geçildiği belirtiliyor. Elimizde hiç bir veri olmadığı için doğruluğunu veya yanlışlığını göremeyeceğimiz, ölçemeyeceğimiz bir bilgi veriliyor bize. Bu durumda bize verilen bilginin doğru olduğunu kabul etmek düşüyor. Ne yani,koskoca THY’nin yönetim kurulu başkanı İlker Bey doğru olmayan bilgiyi söyleyecek değil ya…
THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “2017 yılında yaklaşık 10.1 milyar dolar gelir elde etmeyi birim giderlerde ise yüzde 3-5 arasında düşüş hedefliyoruz” dedi.
THY 10 Ocak tarihinde Özel Durum Açıklaması yaptı. 10.1 milyar dolar gelir, %76-77 doluluk oranı, birim giderlerde %3-5 düşüş ve 69 milyon yolcu taşınması hedeflenmekte. Röportaj tarihi yeni olduğu için belirlenen hedeflerde bir sapma yok diyebiliriz. Hedef aynı 10.1 milyar dolar gelir. İyi rakam… İlker Bey bu söylemi ile THY Genel kurulu öncesi rahat bir nefes almayı hedeflemiş de olabilir.
Geçen yıl aldıkları önemli tasarruf kalemlerinden birinin bazı uçakları parka çekmek olduğunu da belirten Aycı, ilk olarak 24 uçağı yere indirdiklerinin bu sayının 30’a kadar çıktığının ardından 21’e düştüğünün bilgisini de verdi. Nisan ayıyla birlikte park eden uçak kalmayacağının altını çizen Aycı, “Bu dönemi de koltuk ve kabin içi eğlence sistemlerinin yenilenmesi için kullandık. Filomuzda şu anda 235 dar gövdeli, 88 geniş gövdeli ve 12 kargo uçağımız var. 335 uçağımızla havada olacağız. 2017 yılında filomuza 3 dar gövdeli uçak katılacak” dedi.
Hatırlayacağınız üzere 9 Kasım 2016 tarihinde THY 3. Çeyrek raporunu açıkladı. Bu raporda 2016 yılını 333 uçakla kapatacaklarını ve 2017 yılında 324 uçak olacaklarını belirtiyorlardı. 94 geniş gövde, 221 dar gövde ve 9 kargo uçağı. Ya uçak sayıları revize edildi yada bir anda aklına gelen rakamı söyleyiverdi.
Benim kafam karıştı. Çünkü buradaki önemli nokta,bütçenin hangi uçak sayılarına göre yapıldığıdır. THY bütçesini ne zaman yapıyor Allah aşkına. Madem 335 uçakla havada olacaksınız, 3 dar gövdeli uçak daha gelecek 338 mi olacak, yoksa 3 dar gövde uçakta gönderilecek mi? Uçak sayıları değişiyor ise bütçenin de değişmesi gerekmez mi? Ancak hedeflerin aynı kaldığı belirtildiğine göre bu uçak sayılarının bütçede öngörülen uçak sayıları olduğunu söylememiz  lazım. 10 Mart 2017 tarihinde 2016 yılı raporu çıktığında bu sayıları kontrol edeceğimden şüpheniz olmasın. Çünkü hangi bilginin doğru olduğu konusunda kafam epey karıştı.
Gelecek döneme ilişkin özetle “Savunmayı yaptık, şimdi hücum zamanı” mesajını veren Aycı, “Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı yeniden mevsim normallerine dönerse 2015 yılındaki 9 sıfırlı, tarihi bilançoya çok yakınız” ifadesini kullandı. Çok ilginç bir ifade. Mevsim normallerine dönerse ne demek. Meteorolojide bu ifadeyi çok duyarım da havacılıkta hiç duymamıştım.
Ocak ayında geçen seneye göre daha az yolcu taşıdınız ve doluluk oranı pek iç açıcı değildi. Benim bildiğim,Bütçeler, hedefler gerçekler üzerinden belirlenir.  İşler mevsim normallerinin üzerinde giderse çok kar ederiz, mevsim normallerinin altında giderse çok zarar ederiz diye bütçe yapılmaz.
Bu durumda rekabet nasıl etkilenecek, fiyatlar hangi seviyeye gelecek, yakıt fiyatları ne olacak. Değişkenlerin birinin değişmesi diğer tüm değişkenleri etkileyeceği kesin. Ancak  İlker beyimiz, 2017 için hem bu cümleyi kuruyor hemde “Yine tedbirli iyimserim” diyor.
İyimserlik mevsim normallerinin üzeri olsa tedbir acep ne ola ki? Tedbir de çok kar ederiz mi oluyor? 2016 yılı yaz dönemi 86 geniş gövde ve 241 dar gövde ile operasyon yapıldı. 2017 yazı belirtilene göre 88 geniş gövde ve 235 dar gövde ile yapılacak.  Peki bu durumda 2016 yılında 62 milyon 785 bin yolcu taşımışken 2017 yılında 69 milyon yolcuya nasıl çıkaracaksınız?
Tek çare doluluğu artırmak. 2017 Ocak ayında  bir önceki yıla göre 562 bin daha az yolcu taşındı ve doluluk oranı %1.1 düştü. Bu işte bir hesap hatası var ancak ben anlayamadım(!). Belki de mevsim normallerinin üstünde yolcu taşıması ile bu hedefler gerçekleşir. Bu mevsim normalleri ne demek gerçekten öğrenmek istiyorum. İlker Beyle bir ara karşılaşırsak sorar,havacı dostlarıma da ne olduğunu anlatırım.
Peki İlker Bey neden hep 2015 yılının kar rakamını hedef alıyor. 9 sıfırlı tarihi bilanço neden önemli ve bize bu hedefe neden yakın olunduğunu belirtiyor. Zihnimizde THY’nin iyi gittiği, iyi yönetildiği algısını mı oluşturmaya çalışıyor acaba?
Evet,evet…İlker Beyimiz de bu taktiği kullanmış ve  2015 yılın karlı rakamlarına bizi hazırlıyor sanırım.
Durun daha bitmedi…İlker beyimizin birde Airlinehaber’in paylaştığı bir beyanı daha var. Bu çok daha ilginç üstü…Adeta şaka gibi…Çalışanları,sendikayı direk ilgilendiriyor. (İLKER AYCI’DAN NOTLAR (!))
Sayın Aycı, THY’nin yaşadığı zorlukları gören çalışanların (sendika) kendilerine gelerek sıfır zam talep ettiğini söylüyor ve devam ediyor…Bizlerde yönetim olarak, çalışanların bu fedakarlığına sıfır zam olmaz diyerek cevap verdiklerini ifade ederek %3 zam yaptık diyor. Burada röportajı yapan kişinin bir yanlış anlaması olmalı.  Çünkü biz tam tersini biliyoruz. İşveren sıfır dediği halde sendika olmaz diyerek en azından 3’ü kopardığını söylemişti diye hatırlıyorum…Olacak iş değil…
İlker bey, burada belki de ince bir mesaj vermiş de olabilir. Düne kadar sendika başkanı ile fotoğraf karelerinde gülümseyerek poz veren bu ikilinin arasına kara kedimi girdi dersiniz?  İlker Bey bu mesajıyla sendika yönetimini ateşe atıyor ve yeni bir yönetime ışık yakıyor da olabilir. Hani bir söz vardır. “Kavgada bile söylenmez” denir ya işte böyle bir söylem….
Yeni sarı sendikamız kim olacak acaba?
 
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

33 Yorum

  1. 7 sene önce

    Tam da bahsettiginiz gibi bir cok kisi Savciliga suc duyurusunda bulundu ancak thy sorusturmayi engelleyecek sekilde buna cvp vermiyor. Savciliktan sorusturmayi engellediklerini belirten ikinci bir ihbar ve suc duyurusunda bulunuldu. Ancak buna ragmen hukuku engelleyecek sekilde cevap vermeyerek haksiz sekilde iftira attiklari yetmezmis gibi adaletin yerini bulmasini geciktiriyor. Sefa bey bu konu cok vahimdir. Bu konuyu bir sonraki yazinizda ve genel kurulda da konu ederek haksiz yere suclananlarin yaninda olun lutfen ve bu isi hizlandirmalari icin yardim edin. Tesekkurler

    Cevapla
  2. Sefa bey, malum ilk defa “işletmesel gereklilik” dedikleri, THY’de kimsenin ne olduğunu bilmediği bir sebep bildirilerek işten çıkartılan 211 kişiye ne tavsiye edersiniz? Ben dahil hemen herkes işe dönüş davasını kazandı. Şirket avukatları mahkemede Hakim, savcılara yalanlar söyledi ama yine de kaybettiler davaları. Tabi sonuç işe iade değil de ekstra tazminat olacak. Sizce işe dönüş olabilir mi? THY yönetimine bu konuyu iletebilir misiniz ? İşten çıkartma bu kadar basit olmamalı! Yalandan da olsa bir suç olmalı…ama 211 de yok..hiç bir sebep yok. Malum sarı-yandaş sendika bu konuyla ilgilenmiyor. Zaten onlardan da beklenmezdi… Sizin TK çalışanlarına çok faydanız dokundu. Bu mağduriyette de faydanız dokunacağını düşünüyorum.

    Cevapla
    • 7 sene önce

      Başta iş akitlerinin feshinde imzası bulunan icra kurulu üyeleri, personel başkanlığı, ilgili listenin oluşturulmasında görev alanlar ve basın açıklamasıyla halkı yanıltarak kişilere suç isnat eden açıklamayı yapan basın müşavirliği olmak üzere bu tablonun oluşmasında sorumluluğu bulunanlar hakkında bireysel olarak savcılığa suç duyurusunda bulunulmalıdır. “Planlanan hain kurgunun bertaraf edilmesinde sorumlulukların yerine getirildiği” iddiasıyla kamuya aksettirilen ve iddianın aksine mahkeme kararlarıyla haksızlığı ispat edilmiş bu işten çıkarmaların arkasında neyin yattığını, kimlerin gizlenmesi ya da kimlere çıkar sağlanması için masum kişilerin hedef gösterildiğini araştırmak ve sorumlulara gerekli cezayı vermek adli yargının boynunun borcudur.

      Cevapla
  3. 7 sene önce

    Birde olaya İlker Bey açısından bakalım , Yönetim kurulundan önce vitrinemi oynasın, kıvırsınmı, batman’ın eşiğindeki şirketimi yönetsin?Ben olsam napararmıydım? Bukadar siyasi kıvırkanlık fıtrata aykırı olduğu için bir an önce istifa eder kendimi rezil etmezdim.

    Cevapla
  4. 7 sene önce

    bir insan iş,makam,para,güç için kul hakkı yiyor,yalan söylüyor,kıvırıyor,sallıyor,şakşaklıyor ne hallere düşüyor !

    Cevapla
  5. 7 sene önce

    Kiminle take off yapacakmış bu kadroyla pist başını bile zor bulurlar,teknikteki yöneticilere bir bakın ,bunlar sokağa çıksın, birçoğu bırakın havacılık sektörünü hiç bir sektörde asgari ücretle bile iş bulamazlar ,aynı zihniyet AO da da olduğu için İlker bey için üzülüyorum,olsun isterim ama,bir başka bahara da olmaz.malesef.

    Cevapla
  6. 7 sene önce

    Thy nin sponsor olduğu Batman vs superman filmi ,Abde de Oscar a alternatif olarak yapılan en kötü filmlere verilen Altın Ahududu ödülünü en kötü 2.cisi almış,şaka değil gerçek bir haber

    Cevapla
  7. 7 sene önce

    SENDİKA HİÇBİR ŞEKİLDE BİZ ZAM İSTEMİYORUZ DİYE GİTMEZ HAVA-İŞ’TE ÇELİK-İŞ’TE

    Cevapla
  8. 7 sene önce

    Sefa Bey sizin havacılık camiasında farklı bir yeriniz var, insanlar bu nedenle sözünüze itibar eder, Lütfen araştırabilirmısınız ; Bu aralar Uçuş İşletme ve Uçuş Eğitim Başkanlığında ve Kabin Hizmetleri Başkanlığında doldur boşalt yapmak için kıpırdanmalar var. Haksız yere çıkarım ve yandaş alımlar yapılacağına dair emareler var.

    Cevapla
  9. 7 sene önce

    Kaymakta var,yersen:)

    Cevapla
  10. 7 sene önce

    Kur farki lehlerine isledi de oradan bir hayali bir kazanc sagladilar. Yoksa gelirde yolcuda dolulukta utilzasyon da hem de o kadar ucak yerdeyken dusus var. birakin milleti kandirmayi.

    Cevapla
  11. 7 sene önce

    Çok burnunuz uzadı ilker bey…Pinokyoyu geçtiniz gerçekten…Sizin üzerinizde başta kalkışmanın peşi sıra fetöyle hiç bir alakası olmayan haksız yere işten attığınız insanların ve daha birçoğunun ahı var….

    Cevapla
  12. 7 sene önce

    Adam gibi adamsiniz sefa hocam. Kaleminize yureginize saglik. Zam kesmeyi teklif et sonra calisanlar sendika bize zam almayalim dedi diye soyle.

    Cevapla
  13. 7 sene önce

    Siz İlker Aycı’yı mesela American Airlines veya Lufthansa’nın CEO’larıyla karıştırıyorsunuz galiba. İlker Aycı kimlik olarak siyasetçi değilse bile siyasetin ve Hükümet’in kucağında olan ve onların sözcülüğünü yapan, onların hoşuna gidecek söz ya da eylemleri ortaya koymaya MECBUR OLAN ve dolayısı ile bal gibi “siyasetçilik” oynayan bir kişidir. Aksine hareket edemez; yoksa yerinde tutmazlar!… Eh, hangi siyasetçimin 100 dediğinden en az 75’i de yalan ya da iftira değildir ki, ülkemizde!???

    Cevapla
    • 7 sene önce

      Her zaman bu rumuzu kullanıp yorum yaptığınız varsayımı ile:
      Genelde sizin yorumlarınızın tam tersini düşünür ve savunurum ancak buradaki yorumunuza gönülden katılıyorum.
      İlker Aycı gerçek bir CEO gibi davranıyor. Kendisini tutmam, beğenmem, sevmem ama bunlar şu anda önemli değil. İşini kaybetmekten kaygılı departmanlardan herhangi birine “Bölümünüzün kapatılması gündemimizde değildir” deyip sabahına tüm ekibi lağvedemeyecek adamı CEO yapmazlar. Business School larda bu öğretiliyor. Bize böyle öğretildi en azından.
      Ayrıca Sefa Hocam’ın bold ile belirttiği metinleri bile okusa yönetimden birisi, şöyle bir toparlanır ve sorular sorar kendine ve çevresine. Duymayıp görmediğimize göre, demek ki hiç bir icraat yok. Okumayı bilmiyor olabilirler mi acaba?
      New York’a USD 611’e, Singapur’a USD 450’ye uçmana rağmen hala %76-77 dolulukta isen, habire San Francisco uçuşlarını talep azlığı nedeniyle iptal edip duruyorsan, 10.1 milyar dolar gelir hedefi, 69 milyon yolcu filan masaldır, günü kurtarmak için kullanılmış hoş rakamlardır. Öyle endüstri jargonuyla, İngilizce terimlerle, rakamlarla oynayarak bir iş olmaz. Sefa Hocam’ın rastgele seçilmiş tek bir sorusuna resmi yanıt versinler, “helal olsun” diyeceğim. Ama sanırım eldeki bazı uçakları içindekilerle beraber çıkarıp, içinde özenle ve önceden bir şekilde yerleşmiş kadrosuyla gelen yeni uçaklar alma peşindeler.
      Sefa Hocam hatırlar, zamanın Ulaştırma Bakanı Yusuf Bolayırlı’yı aramış ve sormuştu kaç uçakları var diye. O da tam alım ve elden çıkarma zamanı olduğundan filoya yeni girmek üzere olanları da saymaya kalkmış, yanıttaki küçük gecikmeye bozulan bakan “Çobana kaç koyunu olduğunu sorsan şak diye söyler” deyip telefonu kapatmıştı. Çoban yani davar güden kişi. CEO ya da Chobani yoğurtlarının sahibi Hamdi Ulukaya değil.
      Hala bilemiyoruz THY’nin kaç uçağı var. Sır.

      Cevapla
  14. 7 sene önce

    İlker Aycı Bey ilk öğretim yıllarında okunan Pinokyo adlı eserle tanışmamış galiba.

    Cevapla
  15. 7 sene önce

    Yahu kardeşim bukadar da yalan soylenmez ki. .bunları , dunyada tek yalan turnuvası yapılan meşed e gönderin , vallahı yalancılıkta madalyaalırlar))))))

    Cevapla
  16. 7 sene önce

    Sefa bey size net bilgi verdim. Size attığım Mail de bu rakamı yazdığım halde yazmadınız. Bari yorumumu onaylayında bilinsin. Bakın üstat 200F/0 alımı ve 100 direk entery kaptan girişi olacak. Bu sene bu kadar.

    Cevapla
    • 7 sene önce

      Neden 100 direct entry kaptan, çünkü şu an listeler hazırlanıyor,140 f/o, 100 kaptan hazirana kadar oluşturulmakta olan sunni mizanseller ile atılıp yerlerine yeni yandaşlar alınacak.

      Cevapla
  17. 7 sene önce

    Vayyy…Sendikayı fena tufaya getirmiş İlker bey..Şimdi Acıbal’dan egzantrik tweetler bekliyoruz. Cevaben…

    Cevapla
    • 7 sene önce

      Basgan acı bal yemiş gibi gıbıttırmaya başlamıştır hincigten gari.

      Cevapla
    • 7 sene önce

      Bunların fıtratında birbirlerini tufaya düşürmek var.

      Cevapla
  18. 7 sene önce

    Sefa bey 2017 bütçesi 324 uçak ile hesaplanmış diyorsunuz şimdi 338 olacak. Arada 14 uçak fark var. Çoksa değilmiş aslında fark.

    Cevapla
    • 7 sene önce

      Arkadaşım gerçekten ameleymişsin başka firmalar 14 uçakla operasyon yapıp milyonlarca dolar kar ediyor, sen çok fark yok diyorsun Allah akıl fikir versin

      Cevapla
  19. 7 sene önce

    Thy günde Amerika’ya 10 bin kişimi götürüyormuş. Bin olmasın o

    Cevapla
    • 7 sene önce

      Ya bunlar sayı saymayı bilmiyor yada kalede Kova Yaşar var zannediyor.

      Cevapla
  20. 7 sene önce

    Rakamlar tutarsız. Hakikaten thy nin kaç uçağı var şu anda

    Cevapla
  21. 7 sene önce

    üşenmedim rakamları topladım. Doğruya doğru. Beyanlar tutarlı değil. Sendikaya gelecek olursak iyi bir açık bulmuşsunuz. Sendika işverene rağmen,ısrar ettik ve 1,5 aldık demişti. Aycı bey ise sendika ve çalışanlar sıfıra razıydı biz kıyamadık bir şeyler verelim gibi konuşmuş. THY çalışanının sadakaya ihtiyacı yok sen kazanılmış hakkımızı bile vermedin neden bahsediyorsun

    Cevapla
    • 7 sene önce

      Arkadaşlar İlker Aycının neyi tutarlıki, Ağustos ayında tüm batı basınını topladı ve THY hedeflerine devam ediyor zarar yok biz burdayım dedi,ertesi gün THY avukatları mahkeme önünde ağır ekonomik kırizden SOLA’yı adam çıkardıklarını açıkladı.Kim doğru söyledi?????

      Cevapla