İGA İstanbul Havalimanı ilke imza atacak. Elektriğini güneşten karşılayacak

İGA İstanbul Havalimanı ilke imza atacak. Elektriğini güneşten karşılayacak

İGA İstanbul Havalimanı, elektrik ihtiyacının tamamını Eskişehir’de kurulacak güneş enerjisi santralinden (GES) karşılayarak bu alanda bir ilke imza atacak. Proje kapsamında 3 milyon metrekarelik bir alanda yapılacak olan 199,32 megavat gücündeki Eskişehir GES projesi, 439 bin PV panel kurulumunu içeriyor. Yıllık 340 milyon kilovatsaat enerji üretmesi planlanan bu santral ile İGA İstanbul Havalimanı, tükettiği elektriğin tamamını güneş enerjisinden sağlayan dünyadaki ilk havalimanı olacak.

Projenin yıl sonunda operasyona geçmesi planlanıyor ve yaklaşık 212 milyon euro yatırım yapıldı. İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunmanın önemli hedefleri arasında olduğunu vurgulayarak, bu projenin özellikle 2050 Net Sıfır Karbon Emisyonu taahhüdü kapsamında geliştirildiğini belirtti.

Eskişehir GES projesinin kurulumuyla önlenmesi hedeflenen 105 bin 996 ton karbondioksit sera gazı emisyonunun, küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerini azaltacağına dikkat çekti. İGA İstanbul Havalimanı, 2030 ve 2040 yıllarındaki karbon emisyonlarını azaltma hedeflerine odaklanarak çevresel sürdürülebilirlik çabalarını güçlendirmeyi planlıyor.

Bilgen ayrıca, atık yönetimi ve su geri kazanımı gibi alanlarda da çeşitli projeler yürütüldüğünü ifade etti. Havalimanında gerçekleştirilen atık dönüşümü çalışmalarıyla atıklardan kaynaklanan emisyonların yüzde 50 azaltıldığını ve atık suların arıtılarak peyzajda kullanıldığını belirtti. Atık suların tamamının geri kazanılmış su kaynaklarından sağlandığını ve geri dönüşüm oranının artırılması için çalışmalara devam edildiğini açıkladı. Havalimanı atıklarının yüzde 34’ünün geri kazanıldığına dikkat çekerek, atık yönetimi ve sürdürülebilirlik konularında yapılan çalışmaların önemine vurgu yaptı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir