Hitit

Hitit, 2023’ün ilk çeyreğini yüzde 67 gelir artışı

Havayolu teknolojileri alanında dünyanın üçüncü büyük şirketi olan Hitit’in gelirleri (HTTBT), 2023 yılının ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 67 artarken, gene geçen senenin aynı dönemine göre hizmet verdiği havayollarının yolcu sayısı yüzde 64 arttı.

Aynı dönemde FAVÖK marjı yüzde 40 olarak gerçekleşen şirket, Ocak – Mart 2023 döneminde imzaladığı Türk Hava Yolları Anadolujet Yolcu Rezervasyon Sistemleri Yazılım ve Bakım Hizmetleri anlaşması ile dikkat çekti.

Şirket, 2023 yılını yüzde 33-38 aralığında büyüme ve yüzde 43-48 aralığında FAVÖK marjı ile kapatmayı öngörüyor.

Havacılık teknolojileri alanında Türkiye’nin en büyük hizmet ihracatçısı olan Hitit (HTTBT), 2023 yılının ilk çeyrek bilançosunu açıkladı. Açıklanan bilançoya göre Hitit, bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre gelirlerini yüzde 67 artırarak 6,3 milyon dolara ulaştırdı. Aynı dönemde hizmet verdiği havayollarının yolcu sayısını yüzde 64 artan şirketin FAVÖK marjı ise yüzde 40 olarak gerçekleşti.

Şirketin 31 Mart 2023 itibarıyla hizmet verdiği ülke sayısının 47, partner sayısının ise 65’e ulaştığını kaydeden Hitit Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevra Onursal Karaağaç, “Partnerlerimiz, bugün Hitit teknolojisi ile 84 ülkenin sınır ve gümrük sistemleriyle veri alışverişinde bulunarak, 700’ün üzerinde havalimanına uçuş düzenliyor ve Hitit altyapısını kullanarak 60’ın üzerinde banka ve ödeme sistemiyle entegrasyon sağlıyor” şeklinde konuştu.

2023’ün ilk önemli kazanımı Türk Hava Yolları Anadolujet

İlk üç aydaki en önemli kazanımın, Türk Hava Yolları’nın iştiraki olan Türk Hava Yolları Anadolujet markasının Yolcu Rezervasyon Sistemleri Yazılım ve Bakım Hizmetleri Sözleşmesi ihalesi olduğunu belirten Karaağaç, “23 Şubat 2023 tarihinde Türk Hava Yolları ile Anadolujet sözleşmesini imzaladık ve sistem kurulumu için gerekli hazırlıklara başladık. Sözleşme süresi, kurulumun tamamlanarak Anadolujet markası tarafından kullanılmaya başlanma tarihinden itibaren beş yıl olacak. Sektöründe sağlam yer edinmiş, Türkiye’den çıkan bir teknoloji firması olarak ulusal havayolu firmamız Türk Hava Yolları ile böylesi stratejik bir projede birlikte çalışacağımız için gurur duyuyoruz” dedi.

Uluslararası havayolu taşımacılığının artık Covid-19 öncesi döneme çok yaklaştığını kaydeden Karaağaç, Hitit’in de bu yükselişten faydalanmak için satış ve pazarlama çalışmalarına hız verdiğini vurguladı. Karaağaç, şöyle devam etti: “IATA’nın ilk üç aylık verilerine baktığımızda, özellikle iç hat uçuşları Covid öncesi rakamların yüzde 98,9’una ulaştığını görüyoruz.

Uluslararası uçuşlarda ise, Covid öncesi rakamların yüzde 88’i yakalandı. Bunda Çin’deki seyahat kısıtlamalarının kalkmasıyla birlikte Asya pazarının yeniden çok hızlı büyümeye başlamasının etkisi büyük. Bu da küresel artan enflasyon ve jeopolitik krizlerin olumsuz etkisini dengeliyor. Öte yandan, Hitit’in geniş bir coğrafyaya yayılan farklı müşteri segmentleri, olası olumsuz gelişmeleri bertaraf edecek düzeyde. Yeni sözleşmelere ek olarak geçmiş dönemlerde imzalanan sözleşmeler ve yapılan satışlar sonucunda ilk çeyrekte 10 yeni havayolu ve ürün kurulum projeleri tamamlanarak ilgili sistemler kullanılmaya başlandı. Afrika’nın en çok noktaya uçan havayolu şirketi Nijerya menşeli Air Peace ile Surinam ulusal havayolu firması Surinam Airways de Hitit’in yolcu hizmet sistemleri çözümlerini kullanmaya başladı. Bu iki şirket de beş yıl boyunca Hitit teknolojisi ile yolcularına hizmet verecek.”

Hitit Yapay Zeka Platformu kuruldu

Hitit Mali İşler ve Satınalmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sezer Tuğ ÖzmutluHitit Mali İşler ve Satınalmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sezer Tuğ Özmutlu ise, satışların yaklaşık yüzde 76’sının yabancı para cinsinden (USD veya EUR) oluştuğunu, buna karşılık maliyetlerin yaklaşık yüzde 60’ının TL cinsinden olduğunu vurguladı. FAVÖK tutarının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23 artarak 2,5 milyon dolara ulaştığını kaydeden Özmutlu, “FAVÖK marjı ise, önceki yılın aynı dönemine kıyasla büyük oranda UFRS 15 uygulaması ve makro değerler kaynaklı yüzde 14 azalışla yüzde 40 seviyesinde gerçekleşti. Teknokent mevzuatı çerçevesinde yürütülmekte olan projelere bağlı olarak 2023’ün ilk çeyreğinde 2,1 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı ile 200 bin dolarlık lisans, donanım ve demirbaş yatırımı yapıldı. Yapay Zeka Platformumuz kuruldu. Daha iyi müşteri deneyimi, operasyonel mükemmellik ve gelir artırıcı faaliyetler olarak üç alan belirlendi. Hava durumu ile gecikme tahminlemesi, dinamik fiyatlama ve kişiselleştirme alanında çalışmalar hızla devam ediyor. Dünyanın önde gelen bulut altyapı sağlayıcıları ile işbirliklerin artırılması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Söz konusu yatırımların maliyetlerimizde azaltıcı, gelirlerimizde artırıcı etkileri bu yılın üçüncü çeyreğinden itibaren gözlenmesi hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.

Yılsonu büyüme hedefi yüzde 33 – 38 bandında

Şirketin, büyüme stratejisi doğrultusunda sürdürdüğü ürün ve hizmet üretimi ile satış ve pazarlama faaliyetlerinin yanı sıra, hedeflerini gerçekleştirmek üzere yatırımlarına devam ettiğini vurgulayan Özmutlu, bu çerçevede 2023 sonu itibariyle dolar bazında ciroda yüzde 33 ile 38 aralığında büyüme, FAVÖK’te yüzde 43 ile 48 aralığında marj ve net karda yüzde 25 ile 30 aralığında marj beklediklerini ifade etti. Özmutlu, yatırım / ciro oranının ise yüzde 30 ile 35 aralığında öngörüldüğünü söyledi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir