featured

Havacılıkta dev dünya buluşması seneye İstanbul’da

 

Dünyanın havacılık alanındaki en büyük buluşmalarından bir tanesi olan Routes World 2023’ün ilk kez İstanbul’da yapılacak olması nedeni ile Amerika’da ön tanıtım düzenlendi.

Bu çerçevede 2022 toplantıları Amerika Birleşik Devletleri’nin Las Vegas şehrinde yapılan toplantılarda Türkiye ön plana çıktı.

Amerika’daki organizasyona, Ulaştırma Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Hüseyin Keskin, IGA İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu, THY Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur başta olmak üzere havacılık sektörünün önce gelen isimlerine ek olarak İstanbul Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi’nden de üst düzey temsilciler katıldı.

İstanbul’da 15-17 Ekim 2023 tarihlerinde yapılacak olan dünya havacılık sektörünün en prestijli organizasyonu Routes World ile global havacılık sektöründen 4 bine yakın üst düzey yöneticinin İstanbul’a gelmesi bekleniyor.

İlk kez düzenlendiği 1995 yılından bu yana ev sahipliği için dünyanın önde gelen havalimanları ve destinasyonlarının zorlu bir rekabet sürecinden geçtiği Routes etkinlikleri; hava yolları, havalimanları ve destinasyonların gelecekteki hizmetlerini planlamaları ve müzakere etmeleri için bir buluşma merkezi sağlıyor.

NEDEN ÖNEMLİ?

2023 yılında 28’inci defa gerçekleştirilecek olan bu önemli buluşma, İstanbul’a küresel bir aktarma merkezi olmanın ötesinde, doğrudan destinasyon olma ve özellikle düşük maliyetli hava yolu şirketlerini cezbetme fırsatı sunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü ve Türk Hava Yolları işbirliğiyle de gerçekleşecek Routes etkinliklerine ev sahipliği yapmak için zorlu sınavlardan geçiliyor.

Bu etkinlik ayrıca İstanbul’un tarihini, kültürünü, gizli cevherlerini ve yabancı turistlerin odak noktası olma potansiyelini gözler önüne serecek.

CEO’DAN HAVACILIK SEKTÖRÜNE DAİR ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Seneye İstanbul’da gerçekleşecek dev buluşma için Las Vegas’taki organizasyonda sektöre dair de önemli açıklamalarda bulunan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu şunları söyledi:

Bugün İGA’dan 128 ülkeye, Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı THY ile beraber uçulabiliyor. Buradaki slotların serbestliği ve bolluğu havalimanımıza başta THY olmak üzere birçok hava yolunun gelmesine de imkân sağlıyor.

Routes World 2023 etkinliğinde, Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 100’üncü yılına yakışır bir ev sahipliği yapacak olmaktan İGA olarak hem büyük bir heyecan hem de büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz.

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 sağlık krizine rağmen havacılık sektöründe uyguladığımız kurallarla, bütünüyle tüm dünyaya örnek olduk. Güvenli uçuş sertifikası, havalimanlarına girişteki kontroller, sosyal mesafe kuralları havacılık sektörümüzün ayakta kalmasını sağladı. Aldığımız önlemler sayesinde pandemi süreci başarılı şekilde yönetildi.

Şu anda da İGA İstanbul Havalimanı olarak yolcu ve uçuş sayıları bakımından eskisinden daha yoğun dönemler göreceğimize inanıyoruz. Bunu da uçuş ve yolcu sayılarımızda da açık şekilde görebiliyoruz.

2021’in sonu itibarıyla İGA İstanbul Havalimanı’nda faaliyet gösteren toplam havayolu sayısı 73’tü. Covid-19’dan önce 66 şirket bulunuyordu. 2022 itibarıyla toplamda 79 havayolu şirketi hizmet veriyor.

Bununla beraber pandemi döneminde Avrupa’da ve ABD’de havayolu sektörünün durma noktasına geldiğini gördük. Bunun ardından yaşanan keskin toparlanma sonrasında ise çoğu havalimanında personel sıkıntısı ve grevlerle karşı karşıya gelindiğini basından hepimiz takip ettik

Avrupa ve ABD’deki havalimanları ve hava yolu şirketleri, yer hizmetleri, güvenlik personeli ve uçuş görevlileri dahil olmak üzere tüm alanlarda ciddi bir personel yetersizliğiyle mücadele etti, etmeye de devam ediyor.

Yola çıktığımız ilk andan itibaren bu başarıyı yakalayabileceğimizi biliyorduk; İGA kültürünün oluşmasında bir adanmışlık söz konusu. Çünkü İGA olarak biliyoruz ki, tüm faaliyetlerimizde, aslında ülkemize hizmet etmek düsturu var. Özellikle Covid-19 döneminde hızlı bir reaksiyon alarak, tüm iş süreçlerimizi yönettik. O dönemde çalışanlarımıza kimseyi işte çıkarmayacağımızı deklare ettik. Krizi fırsata çevirerek yatırım yaptık. Bugünse bu yatırımların meyvelerini topluyoruz. Bu bağlamda ortak akılla, kurum kültürünün ve değerlerimizin ışık tutmasıyla hareket ettik; en önemlisi de ‘takım olarak’ yolcularımızın ne istediğini en iyi şekilde analiz etmemizin ardından uygulama aşamasına geçtik. Böylece kusursuz müşteri memnuniyeti yakaladık ve yolcularımıza eşsiz bir yolculuk deneyimi yaşattık, yaşatmaya da devam ediyoruz.

Bugün Avrupa’nın birçok havalimanında yolcu talebini karşılayacak personel sıkıntısı yaşanırken, İGA olarak hiçbir yolcumuza en ufak bir mağduriyet yaşatmadığımız gibi, Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak, müşteri memnuniyetinde zirveye ulaştık.

AVRUPA REKORU KIRDIK

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı’nın (EUROCONTROL) açıkladığı Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı verilerinde ortalama bin 350’nin üzerinde yaptığımız uçuş sayısıyla üst üste Avrupa’nın en yoğun havalimanı olduk. Avrupa’daki havayolu şirketlerinin grev ve iş bırakmalar paralelinde en zorlu havacılık sınavlarından birini verdiği Temmuz ayında, İGA İstanbul Havalimanı olarak günlük bin 422 uçuşla tarihi rekorumuzu kırdık.

Şu anda yılın son çeyreğindeyiz. Trendlerimiz gösteriyor ki, 2019 yılı yolcu ve uçuş rakamlarımızı, 2023 yılına kalmadan yakalayabileceğiz. Dolayısıyla Covid-19 pandemisini tamamen arkamızda bıraktık diyebiliriz.

SAYGIN ÖDÜLLER

Son olarak lüks seyahat konusunda otorite sayılan, seyahat ve yaşam dergisi Conde Nast Traveler tarafından gerçekleştirilen, dünyanın en prestijli ödüllerden biri olan Okuyucuların Seçimi anketinde “Dünyanın En İyi Havalimanları” listesinde birinci olduk. Yine global havacılık sektörünün önde gelen yayınlarından olan Regional Air Transport Awards ödüllerinde bir ödüle daha layık görüldük. 2021 ve 2022 yıllarında Regional Air Transport Awards tarafından “Yılın Havalimanı” seçilen İGA İstanbul Havalimanı, bu sefer de 2022 Regional Air Transport Awards’ta Kurumsal Ödül’e uzanma başarısını yakaladı. Bununla beraber ABD merkezli seyahat dergisi Global Traveler, “2022 Leisure Lifestyle Awards” ödüllerinde İGA İstanbul Havalimanı’nı “En İyi Aktarma Havalimanı”, “2022 Wherever Awards’ta” ise “En İyi Aile Dostu Uluslararası Havalimanı” ödüllerine layık görürken, Havayolu Yolcu Deneyimi Derneği (APEX) “Olağanüstü Başarı” ödülü, EMEA Finance’ın “EMEA Bölgesi’ndeki En İyi Sendikasyon Kredisi” ve “Yılın Anlaşması” ödülleri de havalimanımıza verildi.

SKYTRAX  BAŞARISI

İngiltere merkezli havacılık derecelendirme kuruluşu Skytrax’ın değerlendirmesinde 2020’de de kazandığımız “5 Yıldızlı Havalimanı” ödülüne bu yıl da layık görülürken, “Dünyanın En Aile Dostu Havalimanı”, “Dünyanın En İyi Alışveriş Deneyimi Sunan Havalimanı” ve “Güney Avrupa’nın En İyi Havalimanı” ödüllerinin de sahibi olduk.

Dünyanın En İyi Havalimanları” listesinde de büyük bir ilerleme kaydederek 8’inci sırada yer aldık. Dünyaca ünlü Travel and Leisure dergisinin “The 10 Best International Airports” anketinde “Dünyanın En İyi 10 Uluslararası Havalimanı” arasında gösterildik. Pandemi döneminde ise Avrupa’nın hatta dünyanın en dayanıklı havalimanı olduk. ACI tarafından Avrupa’nın en iyi havalimanı, en erişilebilir havalimanı olarak gösterildik. Dijital dönüşümde de Avrupa’nın en iyisi olduk. Sürdürülebilirlik ve çevre konularında aldığımız ödüller ise başarılarımızın başka bir boyutunu oluşturdu.

2023 yılı yatırımlarımızın devam edeceği bir yıl olacak. Havalimanımızda yeni yatırımlarımız operasyonel mükemmeliyet, müşteri deneyimi, verimlilik, sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm alanlarında olacak. Havalimanımız uluslararası kargo için globalde en önemli merkezlerden biri. En önemli yatırımlarımızdan biri de kritik bir bölgede bulunan kargo şehrimizin büyütülmesi ve kargo süreçlerinin dijitalleşmesinin sağlanması anlamında yapacağımız yatırımlar olacak.Uluslararası bir firmamız daha kargo operasyonları için depolama tesisini kargo şehrimizde konumlandıracak.

Dünyanın en önemli transfer noktalarından biriyiz. Günde 220 bin yolcuya hizmet veriyoruz. Bu da bize önemli sorumluluk yüklüyor. Müşteri deneyimini artırma konusunda birçok çalışma yapıyoruz. Yeni teknolojik çözümler geliştiriyoruz. Mobiliteye çok önem veriyoruz. Yolcularımız evden uçağın kapısına kadar bu mobilite çözümlerimizden yararlanıyor.

Pandeminin sürecinde sürdürülebilirlik çalışmalarımıza da ara vermeden devam ettik. Tasarım sürecinden inşaat aşamasına, inşaat aşamasından tam kapasite ile operasyona kadar geçen sürede, enerji verimliliği ve çevreci uygulamalarlımızla ön plana çıkmıştık. 2020 yılında dünyanın en büyük “LEED sertifikalı binası” olmaya hak kazanarak, havacılık sektöründe önemli bir başarıya imza atmıştık. Atık yönetimi çalışmalarımızla da havalimanları arasında “Sıfır Atık” belgesini almaya hak kazanan ilk havalimanı işletmesi olduk.

Bununla beraber bir süredir havalimanımızda uçuşlar sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) ile yapılıyor. Türkiye’deki ilk SAF ikmali 2 Şubat 2022 tarihinde İstanbul Havalimanı’nda THY’nin 1823 sefer sayılı Paris CDG havalimanına uygulandı. Son olarak, havalimanımız Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI) başlatmış olduğu ve 238 havalimanının yer aldığı “2050 yılına kadar Net Sıfır CO2 Emisyonu” taahhüdüne katıldı.

Havalimanında karbon emisyonlarının azaltılması çalışmaları kapsamında, ISO 50001 enerji yönetim sistemi kurulumu, enerji verimlilik faaliyetleri, enerji etütleri ile Sistem İyileştirmeleri, ISO 14064 sera gazı yönetim sistemi kurulumu ile sera gazı hesaplamaları, ağaçlandırma çalışmaları, elektrikli araç kullanımı ve şarj istasyonu kurulumları da gerçekleştirdik. (bursadabugun)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 2 sene önce

    tabii ki hepimize gurur veriyor. Ama artık günümüzde bir organımız gibi olan ücretsiz internete erişimin kolaylaştırılması gerekiyor; İstanbul gibi bir meydana yakışmıyor. Ya telefonunuza SMS gelecek ya da kiosk’a gideceksiniz. 220 bin yolcunun hepsinin hattı Türkiye’de çalışmıyor ki! Güya pasaport numarasıyla erişim sağlanıyor ama bir kere çalıştığına şahit olmadım.

    Cevapla