featured

Havacılık Sektörü Birleşik Arap Emirlikleri’nde 1,7 Milyon Kaybetti

Covid-19 pandemisinden olumsuz etkilenen alanların başında yer alan havacılık sektörüne yer aldı. Pandemi döneminde normalleşmenin başlamasıyla Birleşik Arap Emirliği çarpıcı istatistikleri paylaştı. Uçak seferlerinin askıya alınması ile Etihad Hava Yolları şirketi 1 milyar 700 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı.

Tüm dünyada etkili olan Covid-19 salgınının mart 2020 yayılmaya başlaması ile tüm sektörlerde önlemler alınmaya başlamıştı. Önlemlerin alındığı ve kısıtlamaların uygulandığı sektörlerin başında gelen havacılık ve hava yolları sektörleri uçuşlarını askıya almış, yolcu sayısında yarı kapasite seviyesini kullanıma başlamıştı. Birleşik Arap Emirliği’nde alınan önlemler ve askıya alınan uçuşlar nedeniyle Etihad Hava Yolları şirketinin 1 milyar 700 milyon dolar zarara uğradığı açıklandı. Zararda uçuşlar kadar hava yolu kullanımı tercih eden yolcu sayısının da etkili olduğu açıklandı.

Firma Geliri Yüzde 74 Azalma Gösterdi

Birleşik Arap Emirliklerine bağlı faaliyet gösteren Etihad hava yolu şirketi geçtiğimiz yıla ait istatistikleri yazılı açıklama ile belirtti. Hava yolu şirketi yayınladığı yazılı açıklamada koronavirüs önlemleri çerçevesinde uygulanan kararlar ile yolcu sayısında önemli bir düşüş olduğunu gözler önüne serdi. 2019 yılında 17 milyon 400 bin civarında yolcu taşıdıklarını ifade eden şirket bu sayının 2020 yılında 4 milyon 200 bin seviyesinden daha yukarı çıkamadığını belirtti. Askıya alınan uçuş sayıları ve düşen yolcu sayılarına dikkat çeken şirket, kısıtlamalar sonucunda şirket gelirinin yüzde 74 oranında azaldığını ifade etti.

Olumsuz Etki Hala Sürüyor

2019 yılında 4 milyar 800 bin dolar olarak tespit edilen şirketin yıllık geliri pandemi ile mücadeleyle geçen 2020 yılında 1 milyar 200 milyon seviyesine gerilediği görüldü. Paylaşılan veriler Covid-19 salgınının olumsuz etkisinin hala devam ettiğini gözler önüne serdi. Rusya, İngiltere ve Almanya gibi önemli hava yolu şirketlerindeki zararlarda Birleşik Arap Emirliklerindeki zarara temel oluşturacak nitelikte olduğu kabul edildi.

Dünya genelinde aşılama çalışmalarının hız kazanması ve normalleşme adımlarının atılması ile havayolu sektöründe de pandemi öncesi seviye ve yüksek yıllık gelirlere ulaşılması normalleşme dönemi içinde bekleniyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir