featured

Füze Yanlışlıkla Küba'ya Gitti

ABD’nin eğitim tatbikatı amacıyla Avrupa’ya gönderdiği tesirsiz Hellfire füzesinin 2014 yılında ‘kazara’ Avrupa’dan Küba’ya gönderildiği ortaya çıktı.

Kaynaklar, ‘amacın dışında yapılan bu sevkiyatın, bu tip askeri ekipmanların yanlış ellere düşmesini engellemek için çalışan araştırmacıları ve uzmanları da şaşırttığını’ söyledi.
Haberde şu ifadeler var:
“Konuyu bilen kaynaklar, ABD ile Küba ilişkilerinde buzların eridiği bu tarihi dönemde, Amerikalı yetkililerin, bir yıldan uzun bir süredir Küba hükümetinin füzeyi iade etmesi için uğraştığını söyledi. Aynı zamanda federal soruşturmacılar da, Hellfire füzesinin, casuslar veya suçlular aracılığıyla mı, yoksa bir dizi aceminin hatasıyla mı Küba’ya ulaştığını anlamak için resmi belgeleri inceliyordu.”
Havadan karaya fırlatılan ve sıklıkla da helikopterden fırlatılan Hellfire füzesi yıllar önce tanksavar amaçlı tasarlanan bir füze.
ABD’nin Avrupa’ya gönderdiği ve Küba’nın eline geçen füzede ise herhangi bir patlayıcı madde yoktu. Fakat Wall Street Journal, kaynaklarından edindiği bilgilere dayanarak
Amerikalı yetkililerin endişeli olduğunu yazıyor:
“ABD’li yetkililer, Küba’nın füzenin içindeki sensörleri ve hedef tespit teknolojisini Çin, Kuzey Kore veya Rusya’yla paylaşmasından endişeleniyor.”
“Ama yetkililer, Küba’nın füzeyi kendi başına parçalarına ayırıp benzer bir silah teknolojisi geliştirmeye çalışabileceğinden şüphelenmiyor. ABD’nin rakibi Küba’nın daha önce Hellfire’a ilişkin bu kadar bilgi edinip edinmediği ise net değil.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir