featured

EVDEKİ HESAP…

 

Enflasyonda artış sürüyor. Mayıs’ta rekor seviyeye ulaşılabileceği konusunda ekonomistler hemfikir. Siyasi iktidar ise yaza kadar durumu idare etmeyi, turizm gelirleri ile en azından dövizi baskılayacak bir kaynak yaratabileceğini hesaplıyor.

BİR SAVAŞIMIZ EKSİKTİ !

Yani anlayacağınız “işini kış tut da, yaz çıkarsa bahtına” deyişini değiştirmişler, “işini yaz tut, kış çıkarsa bahtına “ olmuş. Bütün hesaplar Mayıs’ı, Haziran’ı görmek üzerine kurulmuş. Turist gelecek, döviz getirecek. İyi de omicron belası devam ediyor. 2020 yılı kasım ayında vaka sayıları 25.000-30.000 arasında değişirken kapanan Türkiye bugün 100.000’e yaklaşan vaka sayılarında tam gaz turizme hazırlanıyor. Öyle ki, karantina süresi 5 güne inmiş. Testin negatifliği bile aranmıyor artık. 5 gün bitti mi, buyrun işyerine ! Geçenlerde bir kaptan anlatıyordu. Simülatöre giren ikinci pilot coronaya yakalanmış, test sonucu pozitif olarak devam etmesine ragmen simülatöre gelmiş. Bu nasıl anlayıştır, anlamak mümkün değil. Dolayısı ile, yine yaz gelecek yine Ruslar gelecek… diyeceğim ama onların da geleceği artık garanti değil. Herşeyimiz tamammış gibi bir de savaş belası çıktı. Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim savaşa evrilirse bundan en büyük zararı turizmimiz ve doğal olarak havacılığımız görecek. O nedenle yıllar boyunca defalarca yazdım, bugün hareket ve manevra kaabiliyeti sınırlı bir milli havayolumuz var. Sebebi bay Hamdi’nin “krizde fiyatlar düşmüştü ucuz bulduk, aldık” dediği onlarca uçak nedeniyle yaşanan hızlı ve plansız büyüme. Ülkeyi soktuğu dış borç da cabası. İşte bugün yaşanacak bir savaş uçakların ütilizasyonunu etkileyecek, tarife altüst olacak, belki de birçok uçak yere indirilecek. Böyle bir gelişme istihdama da etki yapacak. Dileriz bir an önce diplomasi kazanır da zatem kırılgan olan ekonomimiz daha fazla zarar görmez.

GÖREVDEYKEN İŞ GÖRÜŞMESİNE GİDEN TİP MÜDÜRÜ…

THY’deki değişikliler tam gaz devam ediyor. En son İşletmede operasyon başladı. Geniş bir zamanda yazarız. Bu arada bir Tip Müdürünün THY’deki görevi devam ederken özel bir havayolunda iş görüşmesine gittiğini ve sonrasında da bu şirkette göreve başladığını duyunca şaşırdım açıkçası. Herhalde İşletme Genel Müdür Yardımcılığında başlayan değişim rüzgarının etkisiyle savrulacağını hissetti. Yol yakınken ayrılmayı tercih etti. Bu arada birçok pilotun ağırlıklı olarak Körfez’deki havayollarına başvurduğunu not edelim. İlker Aycı’nın giderayak yaptığı maaş iadesinin kısmi bir ekonomik rahatlama sağladığı söylenebilirse de, demek ki şirkette yakın bir gelecekte başka sorunların çıkacağını düşünüyor pilotlar ve geleceklerini şansa bırakmak istemiyorlar. THY açısından son derece düşündürücü bir durum. Yüzlerce Onur ve Atlas pilotu işsiz gezerken hala yabancı pilot çalıştırılması da ayrı bir tuhaflık. Bu pilotların çoğu son 12 ayda uçuş yapma şartını karşılayamadıkları için yabancı havayollarında da iş bulamıyorlar. Resmen kaynak israfı. Yetişmiş, dünya kadar para harcanarak eğitilmiş bu meslek grubunun çürümeye terk edilmesi anlaşılır gibi değil.

AYCI FEDERASYONU DENETLEMEYE DEVAM MI EDECEK?

İlker Aycı”nın gidişi ile ilgili çok yazıldı, çizildi. Ben bu ayrılışın “Kazakistan olayıyla ilgisinin olmadığını” daha önce de yazdım. Şimdi THY’ye kıyasla nisbeten daha küçük bir şirkete gitti. Söylenenlere bakılırsa çok ciddi bir maaşla anlaşmış. Bakalım THY’den kimseyi götürecek mi? Bu ülkenin bir vatandaşı olarak İlker beyin başarılı olmasını dilerim. Aycı’dan bahsetmişken Türkiye Futbol Federasyonundaki görevi aklıma geldi. Girdim, TFF sitesine baktım. THY ve yan kuruluşlarından istifa eden Aycı halen Denetleme Kurulu Başkanı olarak görünüyor. Oysa biliyorsunuz TFF Denetleme Kurulu Başkanlığı son 15 yıldır THY yöneticilerine tahsis(!) edilmişti. Bay Hamdi’nin icadıydı, gelenek haline gelmişti. Hatta yaklaşık 6 yıl önce bu konuda “THY, o koltuğu ihale ile mi aldı?” başlıklı bir yazı yazmıştım. Basketbolsever bay Hamdi gitti, gelenek bozulmadı. Şimdi İlker bey gitti, herhalde Hindistan’dan bu görevi yerine getiremeyeceğine göre o koltuk da THY’nin elinden gidecek gibi görünüyor. Çünkü 2021 Temmuz ayında 4 yıllığına seçilmişti. Bir sonraki Genel Kurul 2025’de…Bakalım o zamanki THY Yönetim Kurulu Başkanı o koltuğu geri alabilecek mi?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. 2 sene önce

    İlgi alanınızı değiştirin, belki huzur bulursunuz.

    Cevapla
  2. 2 sene önce

    Uçuş eğitim sorunlarının kurumsal emniyet tarafından bilindiğini düşünüyorum.Adeta eski kara düzen pilotluğa dönüştürme eğitiminden sorumlu onca SORUNLU öğretmen pilotları mercek altına alınsa… en basiti hatalı taxi yolundan kalkmaların eğitimdeki öğretmenlerin sebep olduğu görülür.pistte girerken 2. Kaptanıma “confirm take off rwy…” diye sormamı “hakaret ile karşılık vermesi ve bu olayın kontrolde olması demek oluyor ki tayyarecilik sindirlmemiş.Pistte girerken emin dahi olsa sormak bir alışkanlık edinmektir.yok ama öğretmenler 100 kg extra yakıtı hesap etsinler…

    Cevapla
  3. 2 sene önce

    Pilotların körfez taşıyıcılılarına başvurması normal ama THY de yabancı pilot olması anormal. Ben bu pilotların hep bana anlayışını hiç sevemedim.

    Cevapla
  4. 2 sene önce

    Herkesin bu olayı bilmesine rağmen nerdeyse devlet meselesi olması gereken VİP e kaza yapıp amir yaralayan kaptanı (Caner S) yi olayın hemen akabinde atanması olayında başrol oynayan kurumsal emniyet başkanı nın geçmişine bakıldığı zaman THY tarihinde eşi benzeri görülmemiş başka bir olayada şahit oluyoruz. Sınıf arkadaşlarından 6 ay önce kendisine özel sınıf açtırılıp böylece hattan onlarca öğretmen çekilip aynı anda işe başladığı akademi 2 deki arkadaşlarının psikolojisi bozularak kaptan yapılıyor. Tabii hepsi arkadındaki diplomasını thy internet sayfasındaki CV sine yansıtamayan geçen dönem icra kurulu üyesi sayesinde. Bakalım THY de tuz kokmaya devam edecekmi? Yoksa adalet yeniden tekerrür edecekmi???

    Cevapla
  5. 2 sene önce

    Sevgili yazar bi önceki yönetim zamanında olanları öğrendiğinizde küçük dilinizi yutacaksınız… örneğin bir kurumsal emniyet başkanı geldi. Thy de üzerinde genel müdür yardımcısı olmayıp direk genel müdüre bağlı birkaç önemli başkanlık vardır. Kurumsal Emniyet de bu başkanlıklardan Lakin öyle biri bu göreve geldiği muz cumhuriyeti nda bile olmaz denilecek cinsten. Neymiş birinin kankisiymiş adam sıfır kaptan tecrübesiyle önce özel filoya atandı sonra kırım yapan devresini Bu filoya atadı,sonrada kurumsal emniyet başkanlığı görevine gelip şirketin anasını ağlattı

    Cevapla