featured

DÜNYAYA DA PİLOT YETİŞTİREN BİR OKUL

AYJET, RUANDA’YA ASKERİ PİLOT YETİŞTİRME YETKİSİ DE ALMIŞ.

Dünyada giderek gelişen sivil havacılık sektöründe ihtiyaç duyulan pilotların yetiştirilmesi yeni bir sektörünün hayata geçmesine neden oldu. Türkiye’de daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılan veya emekli olan pilot subaylar büyüyen havacılık sektörümüzde ihtiyacımıza yetmeyince devreye uçuş okulları girdi ve bu alanda yeni bir sektör doğdu. SHGM kayıtlarına göre Türkiye’de 7’si
İstanbul’da (Helikopter hariç) olmak üzere ticari ve özel pilot lisans eğitimi veren 18 uçuş okulu bulunmakta.

Sektörde, adı en fazla duyulan AYJET

Anadolu Yıldızları Hava Taşımacılığı ve Uçuş Eğitim Hizmetleri A.Ş’nin Genel Müdürü Kaptan Pilot Celal Cingöz ile sohbet edip, okulu ve neler yaptıklarını mercek altına aldık.

AYJET, 2000’li yılların başında gerçekleştirilen yasal ve idari düzenlemelerle hızlı büyüme trendine giren havayolu taşımacılığının daha da artacak pilot ihtiyacını öngören bir grup havayolu kaptanının öncülüğünde sınırlı ve mütevazi olanaklarla, idealist bir yaklaşımla 5 Ekim 2005 tarihinde İstanbul’da kurulmuş.

Başlangıçta üç eğitim uçağından oluşan Ayjet’ın filosu bugün 18 adet DA20-C1 Eclipse tek motorlu uçak, 11 adet Sonaca S200 / Pro(S201) tek motorlu uçak, 4 adet DA-42 NG / TDI çok motorlu ve 2 adet tek motorlu ZLIN Z-42 olmak üzere toplam 35 adet uçak ve ayrıca aralarında B737-800, NG,Elite Piper Arrow, AL200-DA42 Twin Star ve Elite 5924 Beech King tipi simülatörlerin bulunduğu tek motor, çift motor ve MCC dört simülatörden oluşan bir kapasiteye ulaşmış durumda.

Nitelikli ve deneyimli olmasına özen gösterdiği 18 çalışan ile yola çıkan AYJET, günümüzde 34’ü Kaptan Pilot olmak üzere toplam 49 uçuş öğretmeni, 18 teorik bilgi öğretmeni, 49 teknik personel olmak üzere 181 personelden oluşan güçlü bir kadroya ulaşmış.

İlk kurulduğunda uçuş eğitimlerini sadece Hezarfen Havaalanında uygulayan AYJET, zaman içerisinde artan uçak filosu ile Hezarfen Havaalanına sığmaz olmuş ve 2015 yılından itibaren Balıkesir Koca Seyit Havalimanını ikinci bir üs olarak kullanmaya başlamış ve burada 540 m2’lik bir bakım hangarı inşa etmiş. Aynı zamanda, Kasım 2020 tarihi itibari ile Hezarfen Havaalanının işletmeciliğini de üstlenen AYJET, Çorlu Atatürk, Muğla-Dalaman ve Bursa Yenişehir meydanlarında da aktif olarak uçuş eğitimlerine devam etmekte.

Önceleri İstanbul Şirinevler’de faaliyet gösteren okul, fiziksel kapasite ve kalite yönünden ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalınca 2018’de Ataköy’de modern bir plazada yer satın almış.

Filosunun ana unsuru olan Diamond uçaklarındaki uzun yıllara dayanan tecrübe birikiminin sonucu olarak 2021 yılında Diamond Aircraft Yetkili Servis Merkezi olarak yetkilendirilmiştir.

2012 yılından itibaren Özyeğin Üniversitesi ile işbirliği başlatarak bu üniversitenin pilotaj lisans programı öğrencilerinin uçuş eğitimleri de AYJET tarafından gerçekleştirilmektedir. Daha sonra 2015 tarihinde ülkemizin bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları ile pilotaj eğitiminde işbirliği başlatılmıştır.

Ayrıca

Sun Ekspres ile de ülkemizde ilk defa uygulanan Çoklu Pilot Lisans Programı (Multi Pilot License Integrated Training (MPL)) Aralık 2018 tarihinde başlatmış.

Daha sonra 2019 yılında da Pegasus Hava Yolları ile ATPL(A) Entegre ve MPL Entegre eğitim sözleşmesi imzalamış.

Pandemi öncesi ve sonrasında okulun eğitim ücreti değişmemiş ve 65 Bin Euro (+yüzde 8 KDV) taksit imkanı sağlanıyor.

Yurt dışı pilot eğitimi, biraz daha ucuz gibi görünse de diğer giderler ve Türk lisansına dönüştürme zorunluluğu yerli eğitimin daha karlı olduğunu gösteriyor.

Yapılan denetimler sonucu Ruanda Sivil Havacılığı tarafından akredite edilen AYJET Uçuş Okulu, Ruanda’nın Kigali Havalimanı’nda Akagera Aviation Okulu öğrencilerine Edremit/Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’nda Çok Motor Aletli Uçuş eğitimi vermeye başlamış. Bundan daha da önemlisi Mart 2022 tarihi itibari ile de Ruanda Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı’nın seçmiş olduğu pilot adaylarına modüler olarak pilotaj eğitim vermeye başlayacak. Bu durum ülkemiz sivil havacılığının geldiği durumu gözler önüne sermektedir. Bu başarının bir sonucu olarak, sadece yurt içinde değil yurt dışında da saygın bir uçuş okulu olma vizyonunu koruyan AYJET, bugüne kadar aralarında Almanya, Japonya, Rusya, Hollanda, Avusturya,Fransa ve İspanya’nın bulunduğu 22 farklı ülkeden 58 yabancı öğrenciyi havayolu pilotluğu hayalleriyle buluşturmuş.

AYJET, bugüne kadar gerçekleştirdiği 400 bin saatin üzerinde uçuş eğitimi ile toplam bin 529 airline pilotu yetiştirmiş.

AYJET’ten mezunu pilotların bin 320’si değişik havayollarında kokpitteki yerlerini almıştır.
THY’de aktif olarak görev yapan 650’nin üzerinde Ayjet mezunu; Pegasus’ta da aynı sekilde 250’nin üzerinde Ayjet mezunu pilot olarak görev yapmaktadır.

CADET (aday) programı ile yetiştirilmek üzere gönderilen 410 öğrenci halen bu okulda uçuş eğitimi alıyor.

Mezunlar, başta THY, Sun Ekspres ve Pegasus olmak üzere ülkemizdeki bütün havayollarında yanı sıra, Emirates, Qatar Airways, Etihad gibi global havayollarında da görev yapmaktadır.
AYJET, ülkemizde sivil havacılığın pilot ihtiyacının karşılanmasına sağladığı katkı ve havayolu pilotu olmayı hayal ederek, kendilerine güvenen gençlerin başarılarıyla havacılık sektörümüzde önemli bir kurum olmayı hak etmekte.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ MUSAALIOGLUBIYOGRAFIKaliteli ve kalıcı uçuş okulların daha çok olması ve Türk Sivil Havacılığı’na büyük başarılar göstermesinin en önemli itici gücü olacaktır. Temennimiz bu okullarda daha çok pilot yetişmesi ve pikot ithal eden bir ülke yerine piloy ihraç eden bir ülke olmamızdır.

Emniyetli ve iyi uçuşlar Türkiyem.

AYJET GENEL MÜDÜRÜ CELAL CİNGÖZ KİMDİR?

1956 yılında Muş’ta doğdu. İlk ve orta öğretiminin ardından 1974 yılında girdiği Türk Hava Kuvvetleri’nde 1996 yılına kadar görev yaptı.

1996 yılında sivil havacılığa ilk adımını Sun Ekspres Havayolları ile attı.

2005 yılına kadar değişik havayollarında kaptan pilot olarak görev yaptı.

Kurucuları arasında olduğu AYJET Uçuş Okulu’nda 2006-2008 yılları arasında Baş Uçuş Öğretmeni olarak görev yaptı.

2008 yılından itibaren; AYJET Uçuş Okulunun Genel Müdürü olarak görev yapmaktadır.

Kendisi gibi havacılık tutkunu olan Kaptan Pilot Engin CİNGÖZ ve Kaptan Pilot Emre CİNGÖZ’ün babasıdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 3 sene önce

    Onlar kendi aralarında reklamlar üzerinden paralarını ala vere dursunlar, olan benim gibi işsiz kalıp hayalleri, yılları çöp olan, uçuş hocaları tarafından onur kırıcı şekilde davranılan ve üstüne 70bin eurosu çöp olan insanlara oluyor…

    Cevapla
  2. 3 sene önce

    simdi reklamlaaar…

    Cevapla
  3. 3 sene önce

    Bunun yerine keşke insanları dolandıran, toplumun kanını emen, kendisine “pilot” payesi veren ama aslen lise mezunu bir emlakçıdan başka bir şey olmayan, hızlı okuma kursunu insanlara “pilot okulu” diye yutturan, haber kanallarına bile çıkıp kendini “pilot” olarak tanıtan ama hayatında kokpite girmemiş kişinin haberini yapsanız da insanları uyarsanız.

    Cevapla
  4. 3 sene önce

    piyasada en az 500 tipli ve 2000-3000 arasıda cpl li tecrübesiz var. aklınızı başınıza alın ve pilot olmaya kalkmayın. en iyi şartlarda bu pilotların %60-70 i işsiz kalabilir.

    Cevapla