featured

Cumhurbaşkanı’ndan Rus uçaklarını düşürme çağrısı

Polonya’nın eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa, NATO ordularının yakınlarında tehlikeli manevralar gerçekleştiren Rus jetlerini vurma çağrısında bulundu.

Polonya’nın eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa, NATO ordularının yakınlarında tehlikeli manevralar gerçekleştiren Rus bombardıman uçaklarını vurma çağrısında bulundu.
 
6ec8c5effb525c573941146425d06c3a
Radio Free Europe radyosuna verdiği demeçte Rus Su-24 bombardıman uçaklarının birkaç kez Baltık Denizi’nde bulunan ABD’nin Donald Cook destroyerine çok yakın uçtuğunu hatırlatan Lech Walesa, geminin komutanı olması halinde Rus uçağını düşürebileceğini söyledi.
Bununla birlikte Rus pilotları öldürme çağrısı yapmadığını belirten Walesa, “Uçakların kanatlarını hedef aldırırdım” dedi.
Rusya’dan kaynaklı tehdide verilecek kararlı bir karşılığın aleni askeri çatışmaya yol açmayacağı fikrini paylaşan Lech Walesa, “Hiçbir çatışma çıkmaz. Nasıl çatışma bekleniyor? Kimse çatışma çıkmasını istemiyor, Ruslar da istemiyor. Rusya, hayli pahalıya patlayacağından dolayı olası bir çatışmayı göze alamaz” şeklinde konuştu.
ABD Donanması, Nisan ayında Rus Hava Kuvvetleri’ni provokasyon yapmakla suçladı. Roketsiz olmalarına rağmen Rus bombardıman uçaklarının manevraları ‘tehlikeli ve kışkırtıcı’ olarak nitelendirildi.
Bunun dışında NATO Hava Kuvvetleri jetlerinin 25-30 Nisan tarihileri arasında Baltık Denizi’nde Rus uçakları için 5 kez havalandığı bildirildi.
Aynı ayda ABD Savunma Bakanlığı, Baltık Denizi’nde uluslararası sularda gerçekleşen olayda bir Rus jetinin, bölgede bulunan Amerikan keşif uçağını taciz ettiğini bildirdi. Pentagon sözcülerinden Laura Seal yaptığı açıklamada, “29 Nisan’da Baltık Denizi’nde uluslararası sularda rutin rotasında seyreden bir Amerikan RC-135 uçağı, bir Rus SU-27 savaş uçağı tarafından güvenlik ve profesyonellik kurallarına uymayan bir şekilde taciz edildi” ifadeleri kullanıldı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir