featured

ÇUKUROVA TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK İKİNCİ HAVALİMANI OLACAK

“2018’de Çukurova, Türkiye’nin ikinci büyük havalimanına kavuşacak” – “Hızlı tren ve tren hatlarımız Çukurova Havalimanı ile bağlantılı olacak. Adana ve Çukurova, 3 projeyle Türkiye’nin en büyük yolcu ve yük merkezi haline gelecek”
 Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye’nin ikinci büyük havalimanının 2018’de Çukurova’da yapılacağını bildirdi.

Sarı, Adana Valiliği ve Çukurova Kalkınma Ajansınca düzenlenen “Adana Projelerini Konuşuyor Çalıştayı”nın kapanışında yaptığı konuşmada, Adana’da yürütülen projeler için 2016 bütçesinde başlangıç ödeneği olarak 750 milyon lira ayrıldığını, yıl içinde bu rakamın yaklaşık 2 katına çıkacağını ve kentte bu yıl için 1,5 milyar liralık yatırım yapılacağını belirtti.
Çalıştayda Adana için önemli projelerin gündeme geldiğini ifade eden Sarı, amaçlarının kenti İstanbul, Ankara gibi illerle rekabet edebilecek hale getirmek olduğunu söyledi.
Rekabetin sağlanabilmesi için her şeyden önce havalimanları, bölünmüş yollar, hızlı tren hatları olması gerektiğini ifade eden Sarı, “Ulaşım hız demektir. Rekabetin bu kadar yoğun ve hızlı olduğu bir dünyada ancak ulaşımda fark yaratanlar rekabet edilir” dedi.
Sarı, Adana’nın en büyük ideallerinden birinin prestijli bir havalanına kavuşmak olduğunu söyledi. Çukurova Havalimanı gibi makro projeler için Yüksek Planlama Kurulu kararı gerektiğini, bu kararın geçen hafta çıktığını ve birkaç hafta içinde ihalenin yapılıp, havaalanının 600 günde tamamlanacağını ifade eden Sarı, “2018’de Çukurova, Türkiye’nin ikinci büyük havalimanına kavuşacak. Bu proje Adana ve bölgenin marka değerine tarihi bir katkı sağlayacak” diye konuştu.
– Hızlı tren projesi
Sarı, Hükümet olarak Türkiye’nin tamamını hızlı trene kavuşturmayı hedeflediklerini belirtti. İstanbul, Konya ve Ankara’yı güney illerine bağlayacak hızlı tren aksının merkezinin Adana olacağına işaret eden Sarı, “Adana’dan Gaziantep’e ulaşacak bu hattın en kritik bölgesi Toroslar’ın bulunduğu Ulukışla-Yenice bölümüydü. Bu bölgeyle ilgili sorunun giderildiği ve trenin geçiş güzergahının belirlendiği müjdesini de paylaşmak istiyorum. İnşallah uygulama projesi 2017’de bitecek ardından Adana hızlı trenine kavuşacak” diye konuştu.
Mersin-Yenice-Adana-Osmaniye arasındaki tren yolunun 4 hatta çıkacağını belirten Sarı, şunları söyledi:
“Mersin-Yenice arası çalışma 2017’de bitecek. Adana-Osmaniye arasının ihalesi şubat ayında yapıldı. En kısa sürede onu da bitireceğiz. Hızlı tren ve tren hatlarımız Çukurova Havalimanı ile bağlantılı olacak. Adana ve Çukurova, 3 projeyle Türkiye’nin en büyük yolcu ve yük merkezi haline gelecek. Bu durum birçok sektörümüzü de canlandıracak. Lojistikten kargoya, ticaretten istihdama kadar birçok alanda devasa bir büyümeyi yaşayacağımızı ümit ediyorum.”(AA)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir