featured

BÖYLE GELMİŞ BÖYLE GİTMEMELİ… THY’NİN ÜVEY EVLATLARI- GUDUBET SİSTEM TAŞERON UYGULAMALAR SON BÖLÜM

 

Değerli okurlar,

Geçtiğimiz haftalarda bugüne kadar hiç konuşulmamış, THY çalışanlarının en derin yaralarından biri olan taşeron konusunu ilk defa Airlinehaber olarak gündeme taşıyıp, ağzı olup dili olmayan taşeron çalışanlarının sesi olmaya çalıştık.  ( https://www.airlinehaber.com/thy-ve-ortakliklarindaki-taseronluk-sistemine-son-verilmeli/ )

Benim hatırladığım kadarıyla THY, 1990-91 yıllarında ilk defa taşeron uygulamaya sadece bakımlardaki uçakların ve hangarların temizlik hizmetlerinde taşeron işçi çalıştırmaya başlamıştı. Yine hafızam beni yanıltmıyorsa bu ilk taşeron şirketinin adı BİR-TEM idi. O günden bugüne taşeron konusunu gündeme alan hiç olmadı. İşverenler, ağzı olup dili olmayan çalışanların olduğu, sendikası bile olmayan bu sistemi çok beğenmiş olacaklar ki, şimdilere kadar bu sistem sürdürüldü ve 20 küsur yıldır sürdürülüyor da… Bu konu açıldığında herkes adeta üç maymunu oynuyor. 

Taşeron çalışanları her zaman sessiz kalmıştır. Çünkü gelecekleri iki dudağın arasındadır. Yöneticisi taşeron olarak çalışan kişiyi beğenmiyorsa, anında hiçbir tazminat ödenmeden evine yollayabilir. 

Okurlarımızdan aldığım yoğun geri dönüşler ve bu hafta açıklanan zam oranlarından sonra durumu incelediğimde, taşeron çalışanları acısından, gerçekte ne kadar vahim olduğunu gördüm. Tüm iştiraklerdeki bu binlerce çalışanın acımasız taşeron çarkına sıkıştırılarak, kötü koşullarda nasıl örselendiklerini, nasıl kaderlerine terk edildiğini bir kez daha içim acıyarak yaşadım. 

Maalesef son yıllarda ülkemizin geneline yayılmış bu taşeron düzeni ile zaten geçim derdi ve birçok hak hukuk gaspı yaşayan işçi kesiminde, kapitalizmin sigortalı köleliği haline gelen taşeron çalışanlarla resmen bir alt sınıf daha oluşturuldu. Sakın ola ki THY’nin İlker Aycı ve şimdiki Ahmet Bolat dönemine vurgu yaptığım sanılmasın. Yukarıda yazdığım üzere bu taşeron uygulama 1990’lı yıllarda başlamıştı. 1990 yılından itibaren gelen her yönetim bu sistemin, işverenler adına cazip olduğunu gördüğünden hiç ses çıkarmadan aynen devam ettirmeyi uygun gördüler. Bir nevi ‘pişmiş aşa su katmayalım’ dediler. Hafızam bana 32 yıldır taşeron çalışanlarının THY’de çalıştıklarını söylüyor. Bu kadar uzun bir süre içinde yöneticilerden hiç bir Allah’ın kulu da çıkıp, yahu bu çalışanları biz neden taşeron olarak çalıştırıyoruz demedi… Tabii ki bu sistem işlerine geldi. Ağzı olup dili olmayan, ucuz iş gücünü neden istemesinler ki…

1990 yılında sadece temizlik görevlerinde istihdam edilen bu taşeron çalışanları şimdilerde her tarafta görülmeye başlandı. Bunların arasında üniversite mezunları da var. Tabii ki ucuz iş gücünü her işveren sever. Ancak bu konuda işverenlerle aynı görüşte değilim ve kendi firmamızda bu sistemi uygulamıyoruz.

Emeği ve yaşam standartları değersizleştirilmiş işçiler, bu alt sınıfla daha da (hatta bazen kadrolu çalışanlar tarafından da) aşağılanıp, ötekileştirdi.  Yeni bir sınıf ve yeni bir çatışma alanı oluşturularak insanlar daha kötü koşullarda daha ağır bir yaşam kavgasına mahkûm edildiler.

THY’nin 1990 lı yılların başında, temizlik ve depo gibi alanlarda çok az sayıda personelin istihdamıyla başlayan bu süreç, bugün kargodan bilişime, tekniğinden yer hizmetlerine kadar neredeyse THY’nin hemen hemen hizmet verdiği her alana yayıldı. 

Nedir bu taşeron sistemi diye soracak olursanız aslında bütün kurgu basit ve net. Ucuz işçi emeği ile ihale baronlarını (taşeron firmalarını) zenginleştiren ve asgari ücrete bağımlı bir topluluğu istediği gibi kadrosuz-güvencesiz çalıştırma düzeninden başka bir şey değil. Yoksul ve işsiz kesimin bu düzene muhtaçlığı kullanılarak, bu imkânların bile büyük bir lütuf gibi sunulup, onların siyasete ve sandığa borçlandırılarak verilmesi de hepimizin ayıbı…

Düşünün ki aynı kurumun aynı tabelası altında aynı ofislerde, aynı masalarda aynı işleri yapıyor ama farklı maaşlara ve koşullara tabi tutuluyorsunuz.  Ve bu ayrımın ne eğitiminiz, ne niteliğiniz ve nede sahip olduğunuz kalifikasyonunuzla bir ilgisi yok. 

Arkanızdaki güce bağlı bir netice. Aynı ofisteki birlikte çalıştığınız kadrolu arkadaşınızın birinci derece bir yakını ölse ona verilen ölüm yardımının onda birini alamıyorsunuz. Evlenseniz yine durum aynı. Ne yıllık izninizin, ne mazeretinizin bile onlar kadar değeri ve önemi yok. Hastalansanız derdiniz bitmiyor. Ne rapor ücreti kesintiniz, ne sağlık imkânlarından istifade imkânlarınız aynı. Biri özel sağlık sigortasıyla tedavi olabiliyorken ötekisini devlet hastanelerine, kırk rica minnet sevk edebiliyorsunuz…

İşin ilginç yanı,  kimse de bu adaletsizliğe bir dur demiyor yada diyemiyor!!!  

Cumhurbaşkanımızın ‘kamuda taşeron çalışanları kadroya alma kararı’ THY de neden uygulanmıyor? THY, hisseleri halka arz edilmiş bir kamu şirketi değil mi? THY hala Varlık Fonuna bağlı değil mi? Varlık fonu kimin kontrolünde? 

Yönetemediğiniz krizler çıktığında, çalışanın maaşını keserken Cumhurbaşkanlığı külliyesine sığınıp çözüm ve talimat bekleyecek kadar devletle iç içe olup, taşeron köleliğiyle adam çalıştırmaya gelince özel şirket kimliğine sığınmak ne kadar dürüst ve adil bir tutum? 

Her sene bir taşeron (aracı) firmayı zengin etmek yerine ücretinden kıyafetine çalışma yeri ve koşullarına kadar tüm süreçleri sizin belirlediğiniz ve sizin talimatlarınıza bağlı çalışan bu insanları neden himayenize almazsınız ki. Çoğu uzunca yıllardır çok da verimli biçimde size hizmet veriyor. Bayramda yan masasındaki kadrolu çalışan hediye çikolata, lokum alırken, diğerinin bakması, birinin pass biletle indirimli seyahat ederken ondan çok daha düşük ücretli çalışan kişinin tam bilet parasıyla uçması sizi hiç rahatsız etmiyor mu?

Açıkçası çalışma hayatının en adaletsiz sistemlerinden biri olan bu taşeron düzenini ben insanlığın en büyük ayıplarından biri olarak görüyorum.  Tabirimi mazur görün buradaki işçi ve işveren ilişkisini imam nikâhlı evliliklere benzetiyorum.  Pratikte var olan bir evliliğin resmiyette gözükmemesi gibi. 

Tabelası altında çalıştığınız kurum ve yöneticiniz THY iken, her dönem resmiyette kaşelerde değişen adı sanı bilinmeyen kişi ve firmalarda çalışabiliyorsunuz.  Yani fiili bir iş ilişkisini resmiyette ve insaniyette dolandırıp bambaşka bir şeye çeviriyorsunuz.  Bu işveren ve işçi ilişkisinin sorumluluğunuzdan kaçmanız, güya maliyeti ve sorumluluğunuzu azaltma gibi görünse de gerçekte nasıl büyük bir toplumsal tramvaya dönüştüğünü görmüyor musunuz? 

Yaşamın özünde her şeyin insana hizmet ettiği bir dünyada insanı bu denli değersizleştiren ve ötekileştiren ve insanca yaşama hakkını, emeğini sömürerek hak ettiğinin karşılığını vermeden elinden çalan bu düzene artık dur denilmesi gerektiğine inanıyorum.

THY çok büyük ve çok değerli bir kuruluş.  THY’nin başında her zaman (Bay Hamdi hariç) ülkenin en değerli yöneticileri atanmıştır. Büyük yöneticilerin değerini, başarısı kadar cesareti ve adaleti de belirler. 

Açıkçası uzunca yıllardır bu şirkette yöneticilik yapmış bence bütün konulara ve sorunlara fazlasıyla hâkim bir Yönetim Kurulu Başkanının, cesareti ve adaleti ile isterse bu utancı da çok kolayca ortadan kaldırabileceğine inanıyorum. Onları kendi bünyenizde istihdam etmenin derslerini üniversitelerde okutacak kadar birçok yol ve yöntem kabiliyetinde olduğunuzu biliyoruz. 

Bu kurum yani THY, devletin en üst kademlerine bile yönetici yetiştirmiş çok değerli bir marka. Bu markanın değerini gölgeleyecek adaletsizliklerin ve ayrımların yaşatılmasına en kısa sürede son verilmeli.

Basiretsiz sendikalarınızın yaşadığı güven bunalımı ve örgütlenip üye sayısını artırma gibi dertlerini bu konuya destek olarak bir nebze de olsa çözebilirler. Binlerce sendikasız adam duruyor orda. Hepsi de üyelerinizle aynı iş yerinde aynı işi yapıyor. Eyyy Sendika yönetimleri;  İş kolu değiştirmek, seçimlerdeki hilelerle saltanatınızı sürdürme gayret ve maharetinizi burada da görmek isteriz. Hem de bu sayede aldığınız milyonlarca lira aidatlarınızda yükselmiş olursunuz. 

Çıkın her krizde korkuyla sığındığınız makamlara, siz de anlatın bu modern kölelik sorununu, çare arayın ki ben dâhil tüm çalışanlar sizi alkışlasın. Ama nerde sizde o çap, yıllardır verilen lisan tazminatına bile sahip çıkamadınız. Anca sendikadan aldığınız yüksek maaşlarınızla şatafat peşindesiniz. Sizi arayıp bu duruma var mı bir itirazınız ya da girişiminiz dendiğinde kem küm edip lafı evirip çevirmekten öteye gidemiyorsunuz. Nerde o hangarlardaki, sendika temsilcisi megafonlu delikanlılar, çıkın da boyunu posunuz bir görelim…

Her başa gelen yönetim, başarısını, çalışanın ekmeğini küçülterek, haklarını eksilterek, kurumları parçalayıp bölerek mi ispatlamak zorunda, gerçekten bunu anlamıyorum. 

Son 15 yılda pass bilet, seniority, düşürülen ücretlerle,  içi boşaltılan iş guruplarıyla, uzmanı memur, mühendisi uzman, teknisyeni teknik destek işçisi olarak aldınız. Teknik desteğin işini ve daha fazlasını taşerona yaptırıp, insanları düşük ücretiyle, olmayan sosyal haklarıyla rencide edip hep geriye, geriye götürdüğünüzün farkında mısınız? Kurulan iştirak firmalarla taşeronlaşan sistemlere rağmen şirketler büyüdükçe, uçak ve uçuş sayıları arttıkça haklar ve kazanımlar her nedense bir, bir eksilip azalmakta.  

Bu ne toplumsal yaşama ve nede iş verimine fayda sağlamaz. Mutsuz ve huzursuz bir topluluk yaratır, onlardan yeterince verim alamaz ve özveri bekleyemezsiniz. Çünkü bu durum nedenli psikolojisi bozuk olan çalışandan yeteri kadar randıman alamazsınız…

Unutmayın ki sizi, atayanları da oylarıyla seçenler yönettiğiniz o kitleler. Üç beş ihale lobisini memnun etmek için bence kendi bacağınıza sıkmamanızı tavsiye ederim. 

Sayın Yönetim; 

Dünya havacılık devleri ile boy ölçüşen bir şirket olan THY’na, onun THY Teknik ve diğer iştiraklerine ve ülkemize yakışmayan, adına taşeron denilen bu gudubet sistemi yani 21. Yüzyıl kölelik düzenini kaldırın artık…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

86 Yorum

  1. 2 sene önce

    İşe KADROLU Memur / Uzman olarak yeni başlayan kişilere iş öğretip, onlardan 2 – 3 kat az maaş alsaydınız siz de Taşerondan Kadroya geçmeyi kendinizde hak görürdünüz. Kaldı ki Memur statüsünde olup, tahsili ve ingilizcesi benden düşük olan şahısları saymıyorum bile!.. O yüzden boş konuşma SAYIN “taşeronlar kadroya alınmasın” diyen vatandaş! Evet bize böyle bir söz verilmedi, fakat 9 yıldır kaç müdür, kaç şef, kaç memur vs. gördüm inanamazsın. Hatta iş öğrettiğimiz insanlar bazı birimlerde vardiya şefi bile oldu :)) Şimdi sen karar ver, zoruna gitmez miydi? Bak mesela herkes şu anki taşeron şirketin gidip gitmeyeceğini merak ediyor. Çünkü senin 2 – 3 ayda kazandığın miktarı, eğer şirket giderse tazminat olarak alacaklar.. İkinci kez ihale yapılmasına rağmen bu konuda da bir bilgilendirme veya ses yok.

    Cevapla
  2. 2 sene önce

    Adalet olsaydı, adalet olurdu.

    Cevapla
  3. 2 sene önce

    Bazı tk arkadaşlar içlerinde en yüksek lise mezunu, size o Bile fazla gibi kendi çapında düşünüyor. Bilmiyor ki aralarında üniversite mezunu YDS 70 yapan arkadaşlar var. Yakıştırmakta olduğu aşağılama yaftasını kendilerine iade adiyorum. Bu tür düşünce sadece kendini alçaltır.

    Cevapla
  4. 2 sene önce

    İçimizde, 4 yıllık, 2 yıllık üniversite hatta çift üniversite mezunu veya ikinci üniversite okuyan bile var. Taşeron firmada sadece temizlik ve güvenlikten ibaret değildir. Bizler üniversite mezunuyuz. THY’ye kadroya girenlerden farkımız arkamızda sağlam işgören bir dayımızın olmayışıdır. 12 yıldır THY ‘ye hizmet veriyorum. Geçen hafta ilk olarak kıdem farkı verdiler. Bir yıla 25 tl. 10 yılın üstüne kıdem yok. 25 tl çocuğa harçlık veremiyorsun. Eğitim farkı olarak 143 tl verilecek. Çalıştığım işte kadroluyla aynı hatta fazla iş yapıyorum. Onların bir kalem sorumluluğu var. Benim 5 ayrı kalem işim var. Aradaki fark bu. Sonuna kadar kadroyu hak ediyoruz. Belki Ahmet bey vu adaletsizliği ortadan kaldırır. Yada seçimde seçim yatırımı oluruz.

    Cevapla
  5. 2 sene önce

    Saf lar adı üstünde yazan saygısız kardeşim sen bizden değilsin bu belli provakatörsün orasıda kesin ama her neolursa olsun insan değilsin o çok üzücü işte.yazık.

    Cevapla
  6. 2 sene önce

    Geçen gün hangarda bir vidayı üç kadrolu sıkıyordu diğer altı kadroluda bakıyordu nerde bu yöneticiler ne iş yapar adamlar uçağın içinde uyuyorlar .

    Cevapla
  7. 2 sene önce

    saflar adı üstünde ismiyle yorum yapan arkadaş beni bir bulsana adımı da yazdım çok rahat bulursun

    Cevapla
  8. 2 sene önce

    Ben THY nin yerinde olsam sıçtıkları WC yide kadroluya temizletirim çayını da bi zahmet kendi alsın .ama önce tabi tuvalet eğitimi veririm .taşeron şirkete verdiğim paradanda kurtulurum.beğen meyenede kapıyı gösteririm bakalım hangisinin götü yiyoda gidiyo bulara verdiğiniz para çok bile bunun yarısını verseniz gene çalışırlar .tabi THY ni zarardan kurtarmak istiyorsanız ha bu devletin malı deniz yemeyen Keri diyorsanız böyle devam edin.

    Cevapla
  9. 2 sene önce

    Saftakiler cay dagitiyo , wc temizliyo 10 bin maas istiyo.Islerine lafim yok her isin onemi var fakat aglayip durmayin burda kardesim.Okul desen en yuksegi lise , ingilizceyi gectim turkce tam degil :)) asgari ucretten bin lira fazla maas + ikramiye aliyonuz ,maasinida ayin 14 unde duzenli yatiyo , servisiniz var , yemeginiz var.Kendi safta calisan eside asgari ucretli calisan ayda 12 bin alir.Bu vasifsizlia hemde…

    Cevapla
  10. 2 sene önce

    Düşünüyorum ben bu ülkenin evladı değil miyim .Askere gittim ırak sınırında 18 ay görev yaptım ,vergi mi verdim kaçırmadım okudum ülkeme yararlı bir insan olmak için çalıştım işimi en iyi şekilde yapmak için.Birkere isyan etmedim vatanıma ama gel gör ki benim vatanım değilmiş onu anladım.

    Cevapla
  11. 2 sene önce

    Thyteknik saf sirketi çalışanı olarak Allah’a havale ediyorum ozellikle temizlik personeline en az zammı yaptı ya anlamıyorum temizlik personeli insan degilmi ev gecindirmiyormu coluk çocuğu yokmu bu insanın tamam zam herkese az oranda yapıldı ama temizlik personeline en az oran verildi gunahimiz ne bizim

    Cevapla
  12. 2 sene önce

    Saf aş den cengiz bey mail attı ikramiyeleri brüt asgari ücret olarak güncellenmiştir diye. Ayrıca 2li vardiya primlerinin brüt asgari ücretin %8 i ve 3 lü vardiya primlerinin ise brüt asgari ücretin %12 olmuştur diye mail atıldı. Lakin ofise sordugumuzda 3 ayda 1 verilen primin 3600 lira oldugunu ögrendik. Ayrıca vardiya primlerini sordumuzda 280 ile 400 lira arası oldugu söylendi. Hesaplayalım brüt asgari ücretten 2 li vardiya %8 i 400 tl ediyor 3 lü vardiyanın orimi ise %12 si 600 lira ediyor. Peki nasıl oluyor bu 280 tl 2li 400 tl üçlü vardiya. Bu nasıl bi kesinti. Brüt asgari ücret ikramıyesinden 3600 lira vermek neyin nesi. Nasıl bir oyundur bu attıgınız maille bir alakası yok heleki açıklama bile yapmıyorsunuz. Yeter artık insanların onurulla oynamayın. Biz cevap bekliyoruz bu kesintiler neyin nesi. THY YÖNETİMİNE SESLENİYORUM SİZLER BU SAF ŞİRKETİNE KAÇ PARA VERİYOSUNIZ ÇALIŞANLARA DAĞATIN DİYE DE. BU SAF BİZ ÇALIŞANLARA KIRPIP DAĞATIYOR. DENETLENSİN ARTIK. YETER HİÇ BİR SORUMUZA CEVAP ALAMIYORUZ AŞŞALANIYORUZ. BU KADAR EMEKÇİNİN HAKKI GÖZ GÖRE GÖRE YENİLİYOR. LÜTFEN THY YÖNETİMİ BU SAF I DENETLEYİN.

    Cevapla
  13. 2 sene önce

    ben hakkımı helal etmiyorum bukadar olmaz yazıklar olsun inşallah biran önce gider tek temennim bu er yada geç bunlar sizden misliyle çıkar çıksın inşallah

    Cevapla
  14. 2 sene önce

    Mutsuz taşeronlar rahatsız THY teknikte kadrolu taşeron ayrımı iktidarı değiştirir.Unutmayın zalimin zulmü varsa mazlumun Allah’ı var size hiçbir hakimi helal etmiyorum.

    Cevapla
  15. 2 sene önce

    Gariban has evlat kadroluya 100/100 zengin üvey evlat taşerona100/30 zam reva görmüşler bunun hesabını sorun sesiz kalmayın.

    Cevapla
  16. 2 sene önce

    Thyteknik saf taşerona zamcik yapmış arkadaşlar zam seneye.

    Cevapla
  17. 2 sene önce

    Gerçekten yazıklar olsun benim yaptım iş TK arkadaşımla yaptım yani iş fazlasını bile yapıyorum ve benim gibi tasoren olupta bende daha iyi olanlarda var hata şöyle bir saçmalık var TK olarak giren arkdaslara işi biz öğretiyoruz Belki çoğu yerde böyledir ama bu artık bu zamla bizi o kadar çok değersiz hale getirdi saçma bir sistem artık bu konuya birisi dur demeli resmen kölelik sitemi saf şirketi resmen hırsızlık yapıyor iscin hakkın yiyor sendika neden bizde yok bizim haklarımızı kim korucak

    Cevapla
  18. 2 sene önce

    Thy teknik taşeron calisanlarina zerre kadar deger vermiyor bunuda vermis olduğu zamlarla gostermis oldu ve calisan kadrolar arasinda ücret farki uçurum oldu is yapan canini disine takan personele üc kuruş zam yapıldı Allah’a havale ediyorum helede saf tesis yoneticileri Cengiz bey kamuran bey ne telefona bakarlar ne insan gibi davranırlar bunlari başımıza koyanda en az onlar kadar zalim ve Allah tan korkmayan kisilerdir

    Cevapla
  19. 2 sene önce

    5300 maaş + 3 ayda bir ikramiye 3600 TL Bize şirketin gönderdiği mailde brüt asgari ücret diye şekilli harflerle yazmışlarAma 3600 TL verceklermiş. Başka bişey yok kıdem vesaire hiçbirisi yok. Bu saf firması nitelikli dolandırıcı profesörü bile taşeron yapar uyandırayım.

    Cevapla
  20. 2 sene önce

    Saf aş den cengiz bey bize mail attı ikramiyeleri brüt asgari ücret diyor. Meğerse 3600 TL oluyormuş.bize maille laf cambazlığı yaptılar. 5 bin maaş 3 ayda bir 3600 TL alcaz. Ben şahsen memnun değilim ikramiye tam yatsaydı zaten hazirandan sonra her ay vergi kesilince daha cok zorlancaz.

    Cevapla
  21. Bugün imzayı attık kıdem ücretleri baglı bulunduğun birim tarafından belirlenecek dediler firma yetkilisinin bile birşeyden haberi yok genel olarak herkes zor bir süreçten geçiyor maddi anlamda ama %30’luk bir zam artışı hiç yakışmadı en azından bizler bu kadar düşük bir zam beklemiyorduk.Yöneticilere ve Taşeron sistemini TK içerisinde destekleyenleri ALLAHA havale ediyorum.Hakkımı helal etmiyorum.

    Cevapla
  22. 2 sene önce

    Helal olsun. Söylenmesi gereken herşey söylenmiş. Bitsin artık bu 21. yy kölelik sistemi, bitsin artık bu adaletsiz ve çarpık düzen.

    Cevapla
  23. 2 sene önce

    Yıllarımızı veriyoruz taşeron firma Nalet firma gelen güvenlik şirketi de berbat güvenlik koordinatörü de iş bilmiyor ki ben bu işe 19 yılımı verdim işten anlamıyor saçmalık salak salak işler yapıyor personelden para kesip kesip duruyor lar ve arkamızda THY durmuyor yazık yazık

    Cevapla
  24. 2 sene önce

    Bu güzel yazı için teşekkürler

    Cevapla
  25. 2 sene önce

    Doğru diyorsun Reis diyenlere taşeronluk yaptırıyorlar en azılı muhalefet yapanları kadrolu.

    Cevapla
  26. 2 sene önce

    bugun imzaladık yazıklar olsun haram zıkkım olsun 4900 tl yuzde %30 zam yapmışlar .

    Cevapla
  27. 2 sene önce

    Taşeron sistemine karşı bir kadrolu olarak, Kadrolu malesef yönetici patron mantığı, bir kurumda herkezin patron olduğunu düşün, işi kim yapacak, kadrolu yan gel yat Osman mevkisi olmamalı tabiki, dün taşeron olan adamı kadroya al 1 sene geçmez geldiği yeri unutup taşerona emir yağdırmak ise ben bu havayı boşa solumuşum, malesef bizim insanın fıtratı bu, bahsettiğim yanlış anlaşılmasın emek sömürüsüne adaletsizliğe bende karşıyım, herkese insan gibi ailesiyle yaşayacağı maaşı vereceksin, Reisin dediği gibi İnsanı Yaşatacaksın Devlet yaşayacak, Ama gerçeklerde var, bir birimde 1 kadrolu yönetici yani patron, yanında 40 taşeron işçi ile sistem malesef dönüyor, bir birimde 40 patron Sıfır çalışan olan sisteme ne özelde ne kamuda ben şahit olmadım, bu taşeron sisteminide çıkaran o iş yapmayan 40 patron sıfır işçinin maaş beğenmeyip grev yapan iş bırakan belediye ve kadrolu kurumlar olduğunu malesef üst yönetimi bu insan sömürü sistemine iten hizmet yapmaz kadrolu kafalar olduğunu belirtmek isterim, kısaca kadrolu iş yapmaz maaş beğenmez, taşeron az maaş ile 2 kat çalışır,

    Cevapla
  28. 2 sene önce

    Yorumlarda çay temixlik kargo işçiliği gibi iş kollarından bahsedilmiş. Doğrudur. Bu işler taşeronda kalabilir. Zaten kalmalı da. Fakat ofiste taşeron çalışanlar var.TK da açık öğretim mezunu şef müdür varken, Bu ofis taşeronlarının içinde Yüksek Lisansını yapmış, mühendis ünvanına sahip kişiler de var. Tüm taşeronları kadroya alamıyorsanız (ki günümüz türkiyesinde bu mümkün değil) en azından taşeronlar içinde yapacağınız adaletli ve liyakatlı bir seçimle (öğrenim, yabancı dil şartı vb. ) veya ek bir sınavla, halihazırda kadrolu personelle atçynı işi yapanları ve kadrolu olmayı hakedenleri bari kadroya alın. Kimsenin kimseye hakkı geçmesin. Yapın sınavı. Hakedeni alın. Bu kadar basit.

    Cevapla
  29. Ben böyle bir düşünce görmedim yureginize kalbinize sağlık olsun inşallah sessizlerin dili olmuşsunuz sayin başkanım teşekkürler

    Cevapla
  30. 2 sene önce

    Arkadaşlar adam güzel birşey yazmış ama bu yazıyı okuyup da taşeron tk birbirine girsin diye yazmamış ki burdan birbinize giriyorsunuz ki anlam veremedim, Olduğu kadar Olmadığı kader bi sakin olun burda yzolanlar yüzünden çalıştığınız bölümlerde de tk taşeron birbirine girer relax lütfen…

    Cevapla
  31. 2 sene önce

    Niye calışamiyormuşuz beyin özürlü neyimiz eksik sen ne saniyorsun oradaki calişan bütün taşeron arkadaşlarin bi iş gecmisi var emin ol senin gibi ilk işi degil senin kadar tk o kadar boş insan varki senin zihniyetinde bu şirket ondan gelişmiyor bize destek olucaginiza egonuzu tatmin ediyorsunuz sanki senin kesenden yiyoruz

    Cevapla
  32. 2 sene önce

    Tgs alım var mı?

    Cevapla
  33. 2 sene önce

    Arkadaşlar bu taşeronları aşalayan bir kaç kişi varya buraya yazan ukalalar onlar tk lı veya kadro aklı başında birileri olamaz onlar kendilerine sövülmesinden hoşlanan keyif alan aşağılık yaratıklardır yoksa bunca insanın onlara söveceklerini bile bile niye yapsınlar böyle bişey

    Cevapla
  34. 2 sene önce

    Bak evladım demişsinki thy de taşeronluk olmasa thy de çalışamadım peki tamam taşeronluk yok taşeron elemanda yok uçağın temizliğini kime yaptırcan atölyeleri temizliği tertibi düzenini kime yaptırcan uçağın içindeki halıyı koltuğun kılıfını kime söktürcen uçaktaki kaplamaları kime yaptırcan kargoda yükü kime taşıtacan yediğin yemeği kime dağıttırcan içtiğin çayı kime yaptırcan hepsini biz yaparız diyorsan tuvaletleride temizlersin sen yakışır sana ukala yazılacak çok şey varda

    Cevapla
  35. 2 sene önce

    İnanın sizi 1 aydır takip ediyorum Allah ne muradınız varda versin her ne olursa olsun sesimize ses verdiğiniz için cesaretlendirdiğiniz için taşeron işçilerin durumunu bu kadar net ifade ettiğiniz için ?

    Cevapla
  36. 2 sene önce

    Hani ONUR AIR den hiç yazamiyosun Ne oldu sayin Bagana sizedemi bir hafta, iki hafta ,15 gün sonra 1 Aya kadar diye diye susturdu acaba. Zaten SHGM ve DHMI de hiç bir işe el atamıyor. Bunun yanında Ulaştırma bakanlığıda zaten seyrediyor. NE olacak bu ONUR AIR kim sahip çıkacak acaba. Çalisanlar ne olacak hiç mi vijdan yok insaf yok Uyumasın ilgili ve bilgili olanlar.

    Cevapla
    • Yönetici 2 sene önce

      Ky774
      Pardon siz benden mi yoksa bir başkasından mı bahsediyorsunuz? Hiç yazamıyorsunuz dediğiniz kişi ben olamayacağıma göre lütfen ilgili kişinin ismini verin. Bu kişi kim? Bagana kimi susturdu? Bende öğreneyim. Ulaştırma bakanlığı seyrediyor tek doğru bu. Onur Air’e siz mağdurlar sahip çıkacak ve Onur Air’in her gün üstüne üstüne gideceksiniz. Onur Air genel müdürlüğünün önünde eylem yapıp sonra Cankut beyin odasına çıkıp görüşme yaptıktan sonra dağılmayacak, ikinci eylem planını devreye sokacaksınız. Bu atılımları gören bende sizlerin bu yaptığınız mücadeleyi tüm sektörün bilgisine sunacağım. İşte tam burada benim görevim başlıyor. Yok öyle armut piş ağzıma düş misali ona buna laf atmak. Atlas Global mağdurları susmuş, Onur Air mağdurları susmuş bana ne oluyor ki? İsminizi bile veremeden yazıyorsunuz. Hakkınızı arayın sonuna kadar yanınızdayım ama siz ilgilenmezseniz yani işin başını çekmezseniz kimseden yardım bekleyemezsiniz. Hakkı yenen sizlersiniz. Doğal olarak da mücadeleyi siz verin ki biz her türlü desteği verelim.

      Cevapla
  37. 2 sene önce

    Her fırsatta iş barışı diyen işveren işine geldiği için taşeron işçi çalıştırıyor. Buna son verilmeli. Bu insanlar ikinci sınıf çalışan değil. O gözle bakmak çok yanlış. En azından sınav yapıp taşeronlar için kadroya geçişin önü açılmalı. Herkes insanca yaşayacak maaşı halk ediyor.

    Cevapla
  38. 2 sene önce

    Bizlere öncülük edip bizler için sesimizi duyurma çabanız bizleri çok mutlu ediyor umarız ki inşallah devamı gelir ve üst yönetim bizlerin sesimizi duyarlar ve bir an önce bu taşeron sistemine son verirler herşey ortadayken neden göz yumuluyor bu duruma herkes biliyorken neden dediklerinizin harfi harfine bizleri savunarak belirttiğiniz için çok teşekkür ederiz iyi ki sesimizi duyuruyorsunuz umarım birileri artık sesimize kulak asar.

    Cevapla
  39. 2 sene önce

    Taşeron küçümsemesine üzüldüm. Bu sistem çalışmaya gelince Avrupa, maaşa gelince Somali standardıdır. Teknisyenleri küçümseyen yorumları kaale almıyorum, sırf onlara bakarak taşeron arkadaşlara laf etmeyi uygun görmüyorum. Taşeronluk adi bir sistemdir. Asıl çalışma sisteminin katili, çalışanların emeğinin düşmanıdır.Teknisyen arkadaşlara sesleniyorum, burada kavga etmeyin. En büyük taşeron biziz. %100 iştirak şirkette ao ile aynı zammı aldık diye seviniyoruz.

    Cevapla
  40. 2 sene önce

    Öncelikle konunun dile getirilmesinden ötürü taşeron çalışan olarak minnettarım.THY calısanlarından taseronun kadro istemesınden rahatsız olanlara bi kac lafım var.Bu arkadaşlar şirket çalışanı olup bu mesajları yazıyorlarsa öncelikle TK – SAF ayrımından ziyade İNSAN olarak ayırt edilmekte zorlanılırlar.İçeride çalışan TAŞERON olarak, kendini beğenmiş KADROLULARA bi kaç örnek vermek isterim.İçeride işlerin nasıl yürüdüğünü en iyi sizin bilmeniz lazım saatlerinizi geçirdiğiniz yerde kafanızı kaldırıp KADROLU işsizleri fark etmek istemiyorsunuz anlaşlılan.İşe ihtiyaçtan girilir verilen görevleri üstlenir kimseye kutucuk işaretletmediler tk mı taseron mu dıye.Elbette hak eden çok dolu insanlar var şirket bünyesinde ama taşeronu görmezden gelecek kadar karaktersizine rastlamadım.Şimdi söyleceklerime KADROLULAR taşeron aşağılarken iyice düşünsün;KADROLULAR ki yunanistanda lisans kovalayanlar.KADROLULAR ki CS olmak için BT ŞEF yalayanlar,KADROLULAR ki ojt, logbook doldururken milleti emenler sadece adam saat ekletenler,KADROLULAR ki 100 üzerinden 35 notla QM olanlar,KADROLULAR ki traxtan bi haber sarfı komponenti ayırt edemeyenler,KADROLULAR ki remove/install işlemi bilmeyenler,KADROLULAR ki uçağa çıkıp sarf ve komponent değiştirip sök tak reboot et aç kapa düzelir çalışanlar,KADROLULAR ki AML doldurmayı bilmeyenler,KADROLULAR ki yaptıgı işe referans veremeyen AMM-SUP okuyamayanlar,Size tek bir isim veririm hangi sınavdan hangı mulakattan geçip suan yaptıgı ısı anlamaya çalısana kadar emekli olursunuz.Bu ismin yanında kalkıp TAŞERON aşağılayanlar daha fazla konuşursam RENCIDE olursunuz.RENCIDE olmak ıcınde INSAN olmak gerekır.HERKES KENDINE GELSIN !!!Menzil tarikatına mı üye olalım, kartal imam hatip mezunu mu olalım.KADROLU SIVRILER bunu soylesinler.Zam beğenmeyen yüce kadrolular Fazıl Bey sanayide adam cok deyince çok şükür diyen sendikasıne sıgınsın.Hadi eyvallah…

    Cevapla
  41. 2 sene önce

    Taşeronlar “reis, reis” diye goygoya devam etsinler, geçerler kadroya, reis geçirir(!) :)

    Cevapla
  42. 2 sene önce

    Allah razı olsun Sefa abi içimizde ne varsa yazmışsın.

    Cevapla
  43. 2 sene önce

    Eğer taşeron sistemi olmasa siz THY de calisamazdiniz diyen arkadaş .. Teknikte elinden bı b.k iş gelmeyen , ayın 8 inde ATM nin başında parayı cukkalayan, yaz gelince siyah gözlüğünü takıp uçağa artist artist giden , soru sorunca afallayan , her arızayı kaydetmenin peşinde olan arkadaş.. o sensin sanırım . Taşeron dediğin yerde seni cebinden 5 kez okuduğu okulla , 100 kez bildiği işle cebinden çıkaracak 500 çalışan garanti vardır . Bunu namusum ve şerefim üstüne yemin ederek söylüyorum .. Sen Atm başında kal , buraya gelipte boş yere boş yaygara yapma . ~Genel değil soylediklerim .. İllaki iş ahlakı olan , saygın değer , adam gibi adam olan yönetici ve çalışanlarımız da var ..Amma velakin işte , içeride kendini TK li oldugundan adam zanneden , kendini taşeron çalışanlar ile kıyaslayıp , taşeronlara ezici tavır ile konuşan karakter yoksunu çalışanlarımız da var..Allah tan korkan , Kuldan utanan çalışma arkadaşlarımızın olması Allah tan duamdir..Helal kazançlı Hayırlı işler ..

    Cevapla
  44. 2 sene önce

    Abi bu meseleler ancak ülke çapında büyük bir değişim olursa değişir, o yüzden seçimi dört gözle bekliyorum

    Cevapla
  45. 2 sene önce

    Bende bir taşeron olarak ilk defa şuraya düzgün bir yazı yazan gördüm. Bizim taşeronlar bellemişler bir geçim derdi gidiyolar, anca kendilerini acındırsınlar buralardan yazarak. Adamlar almıyorlar işte daha neyin peşindesiniz. biz kimsenin umrunda değiliz anlayın artık DA. ADAMIN VARSA TK’SIN! GERİSİ FASA FİSO. kanı beş para etmeyen adamlara yalvarıpta bizleri daha fazla küçük düşürmeyin!

    Cevapla
  46. 2 sene önce

    tklılar mülakata girseler ne yazar adamlar gözünün önünü göremiyor.Sıkıştıklarında taşeronlara soru sorarlar bu nasıl çalıştırılır, bu nasıl kullanılır biraz kafayı kullansa olaCak bunu nasıl kadroya almışlar deriz kendi aramızda.Çok gereksiz tklı var çooooook…..Kendi biriminde yıllardır çalışan taseronun yanına tklı yeni birini getirirler taşeronlara da bu arkadaş yeni buna yardımcı olun derler yine orda işi çekip çeviren taşerondur.ZORUNUZA GİTMESİN

    Cevapla
  47. 2 sene önce

    Konuyu yine dile getirmeniz bizi çok mutlu etti. Teşekkür ederiz. Bazi THY çalişanlari tepki göstermiş. Arkadaşlar biz sizinle ayni maaşi istemiyoruz. Kadro istememizin sebebi kafamizin rahat olmasi, geleceğimizin birazcik garanti alinmasindan kaynakli. Evet taşeron olduğunu bilerek girdik bu işe. Sende birgün işsiz kalip eve biseyler goturebilmek için her işi yapmak zorunda kalirsan o zaman anlarsin. Kademe olarak gerekirse en alt kademe açilmali oraya geçmeliyiz. Bunun size bir zarari olacağini sanmiyorum. Hee eğer taşeronu insan olarak görmüyorsan o da senin karaktersizliğindir.

    Cevapla
  48. 2 sene önce

    Taşeron arkadaşlar kusura bakmayın saçmalık sizin kadro istemeniz. Eğer Taşeron sistemi olmasaydı Siz thy de çalısıyor olmazdınız. kendinizi kandırmayın. Bu gerçeği unutuyorsunuz.

    Cevapla
  49. 2 sene önce

    Hala daha Tayyip baba diyor bu kafayla devam kardeşim hülooog

    Cevapla
  50. 2 sene önce

    Teseron sistemi aslında yandaş müteahhitleri zengin etmekten öteye şirkete hiç bir faydası olmayan bir sistem.1990 yıllarında Dash7 uçaklarınin birinde yapılan bakım esnasında sol i/t yuvasında bir AD kart uygulamasi için temizlik yapılması gerekiyordu.Yine bu taşeron sisteminin bir elemanı yarım gün boyunca 1 M2 lik yeri temizleyemedi.Benim biraz yüksek perdeden çıkışmam üzerine bana dönerek ağabi sen biliyormusun benim açlığını,günlerdir kahvaltı yapmıyorum 24 saatimi burada yediğim öğlen yemeği ile geçiriyorum.Tabi utandım söyleyecek hiç bir şey bulamadımı anlayınca biliyorum bana kahvaltı ikram edeceksin ama bir gün karnım doyacak sonra aynı sefalet dediğini bu gibi yazıları okudukça anımsadım.Sonuç olarak yandaşı zengin etmekten öteye,şirkete hiç bir faydası olmayan bir sistem.

    Cevapla
  51. 2 sene önce

    biz İstanbul havalimanı temizlik işletmeyebalı taşeronuz bizde yemek ssk yol hariç hiçbir sosyal hakyok sendikayok her ay maaşlar eksik yatıyor bizim hakkımızı arayacac kimseyok sayın yazar bunlarında yazarsanız iyi olur İstanbul havalimanı temizlik işçilerin neden ikramiye sosyal yardım alamıyor taşeronların biz kamuda çalışan sayıl mıyormuyuz tayıp baba duy sesimizi

    Cevapla
  52. 2 sene önce

    Ben anlamıyorum işe girerken hepimize söylenmiyor mu hangi pozisyonda ne maaşla çalışacağımız . Tdp şikayet eder , taşeron şikayet eder , pilot şikayet eder . İşe girerken maaş ve ünvan konusunda hepimize gerekli bilgilendirme yapıldı , memnun değilseniz daha iyisi için işi bırakıp başka yere başvurabilirsiniz

    Cevapla
  53. 2 sene önce

    Yıllardır taşeronlar sitelerde,portallarda,orada,burada yorumlar yazar şikayet ederler, taşın altına ellerini sokmadan,neme lazımcılıkla dertlerine başkaları vasıtasıyla çare ararlar ama birleşip de kendilerini ezen, sömüren, haklarını yiyen, işsizlikle tehdit edenlere ses çıkaramaz, tepki veremezler, bu çarpık düzeni çıkaran ve yaşatan iktidarlara da oy verip dururlar. Sorunu, sorunu yaratanlarla çözemezsiniz. Bu ülkede torpil,hemşehricilik,particilik,adam kayırma,haksızlık,adaletsizlik bitmedikçe hiçbir şey düzelmez de bunun bir sebebi de bu kafaya sürekli çıkar,tamahkarlık vs için oy verilmesi. Bu arada sistemden şikayet eden taşeronların çoğu da şark kurnazlığıyla geçim derdini öne sürüp,iktidar yandaşı olarak thy gibi kurumlarda iş bulup,çalışabiliyorlar, hepsi torpil bulup thy’ye geçme derdinde ve torpille taşeron şirketlerden thy’de memurluğa geçenlerin sayıları da hiç de az değil, örnek olarak kargo’da taşeronlukdan thy’ye memur olarak geçenleri gösterebiliriz ki kardeşi thy kargo’da müdür olunca o sayede taşeron olarak çalıştığı şirketten thy’ye memur olarak geçen ve yanında da başkalarını memur yaptıran gibi, bunlar acı ama gerçekler…

    Cevapla
  54. 2 sene önce

    Yaklaşıyor yaklaşmakta olan yeni yönetim kurulu başkanı temizliğe başladı ilk günden iştirak şirketler dahil cvleri istendi kimin ne olduğu piyasaya çıkar inşallah

    Cevapla
  55. 2 sene önce

    Sefa abi merhaba .Çelik iş bizlerden 470 tl aidat alıyor .3 yıllık çalışandan 280 tl aidat alıyor . Hakmı bu sizce

    Cevapla
  56. 2 sene önce

    Ağzına yüreğine sağlık bu kahpe düzenin değişmesi için gerekenin yapılması lazım birilerinin kesesi dolacak diye bizler rezillik çekiyoruz.hep söyledim 1 lira bile hakkımıza geçen kim varsa haram zıkkım olsun yemek nasip olmasın.Ben 10 yıldır çalışıyorum bilgi birikimim fazlasıyla var ama bi tk değeri göremedik ne maaş olarak ne sosyal hak olarak biraz sesimizi duysalar il kazanacağına THY kendi kazanır ama olurmu herkes yolunda

    Cevapla
  57. 2 sene önce

    https://www.engelliler.biz/forum/engellilerle-ilgili-haberler/232375-thy-3-gorme-engelliyi-daha-isten-atmis.html Thy neden engellileri istemez oldu 3 yıl önce ben atıldım 39 yaşımda doğruysa 3 görme engelli daha atılmış link ekledim atılan görme engellilerin yakınları engelliler biz sitesine yassın Thy genel müdürlükte basını çağırıp bayrak açalım hayata zor tutunan insanlara yapılan devletin varlık fonuna ait Thy engelliler istenmiyor ülke duysun görsün Sefa İnan bey bununla ilgili haber yapılsın lütfen doğruysa atılan 3 görme engelli daha desteğinizi bekliyoruz ben 3 senedir işsizm 19 yaşımda başladığım çalıştığım tek şirkette son senelerim de hastalandım 39 yaşımda Thy teknik attı

    Cevapla
  58. 2 sene önce

    Ve daha yüksek sesle TAŞERONA KADRO

    Cevapla
  59. 2 sene önce

    Gercekten sesimiz oldunuz umarim soyledikleriniz dikkate alinir zam oranlari cok dusuk daha belli bile degil inanmiyoruz alacagimiz maasi bekliyoruz cok fazla tepki var bu gidisle tasoren olarak bile isci bulamayacaklar..

    Cevapla
  60. 2 sene önce

    “THY taşerona”( taşeron kadroya alınmamalı) diyen kişi yazdığın o sözlerin hepsi senin karaktersiz bir sıfat olduğunu gösteren sözler aynen iade ediyorum…

    Cevapla
  61. 2 sene önce

    O aşağıladığın insanlar ın çoğu seni cebinden çıkartır ne kadar kalitesiz biri olduğun belli nedir bu kin nefret babanın cebinden mi veriyor sun taşeron çalışanların maaşını… bir an önce devlet kayyum atamalı THY kurumu ve tüm iştiraklere..bir kişilik işi kaç kişi yapıyor ne kadar maaş alıyor işe giriş şekli bulunduğu pozisyon da yükseliş şekli vasfı . Araştırılmalı derin temizlik yapılıp THY ortaklık şirket leri bı çatı altında toplanıp bu adaletsiz düzen son bulmalı… Sana gelince kalitesiz TK lı o katmerli maaş ları bu aşağıladığın insanlar sayesinde alıyorsun .. taşeron dediğin Afganistan Suriye’den gelmedi bu ülkenin vatandaşı ve THY kurduğu ortak olduğu şirketler ben tgs çalışanıyım işe girerken kimse bana seni kadroya alacağızda demedi.haklısın ama ben şirketimin %51 hisse sinin THY da olduğunu ve her an kadroya geçebilme ihtimalini düşünerek girdim bu işe (tgs ,teknik, THY )aynı servis kullanır aynı yemek hanede yemek yer aynı çatı altında aynı işi yapar hatta taşeron daha ağır ve bilgi gerektiren işleri yapar ….. farklı maaşlar haklar verilir.. bu adaletsiz düzen son bulmalı bunu torpille gelip aynı çarkın içinde çevrilen hiç bir yönetici yapamaz onun için bu kuruma kayyum atanmalı…

    Cevapla
  62. 2 sene önce

    Selamun aleyküm sefa bey öncelikle sizlere sağlıklı güzel bir ömür dilerim. Size içten teşekkürlerimi sunarım bizleri bu denli savunup dertlerimizi dile kaleme kağıda döktüğünüz için sonsuz şükranlarımı sunarım. Sizinde dediğiniz gibi içerde resmi görünen bir kölelik var herkes iki dudakdağın arasından çıkan sözlerin esiri olmuş durumda bu sözleeinizin birilerine vicdan muhasebesi yapmasına sebep olmasını ümit ediyorum. Gerçekden THY gibi bir kurumun taşeron adı altındaki sistemi devam ettirmesi çok saçma ve üzücü bir durum kimse bu dünyada kalıcı değil neden adil olmak bu kadar zor gelir ki… Biz müslüman bir ülkeyiz ama yaşantıların müslümanlıkla alakası yok yapılan haksızlıkların haddi hesabı yok adalet terazisini çıkacağımız zaman verilecek hesap ağır olacak hiç düşünmezler mi bunu ben şahsım olarak bu sistemde bu düzende taşeronluk adı altında yapılan haksızlıkda zerre HAKKIMI HELAL ETMİYORUM… benim gibi binlerce kişininde aynı hisseleri düşündüğüne eminim dediğiniz gibi kadrolularla aynı oda da çalışılıyor ama birisi köle… Sorduğunda neden her işi ben yapıyorum Sen taşeron sun oluyor yani sen kölesin yapacaksın oluyor bu düzen gerçek anlamda bitmeli heee bazı kadroluları tenzih ediyorum herkes aynı düşüncede değil elbette ama azınlıkdayız kodrolular tarafından söylencek çok şeyler var konuşulmayan zamanla elbet onlarda konuşulur. Size tekrar sonsuz teşekkürler sefa bey kaleminiz her daim konuşsun saygılarımı sunar sağlıklı ömür dilerim…

    Cevapla
  63. 2 sene önce

    Peki iyi diyorsun, hoş diyorsun. Da dümenden mülakata giripte tk ya geçen götlere ne diycez he. adamı olan tk ya giriyor ya amk çocuğu seni

    Cevapla
  64. 2 sene önce

    Kaleminize saglik SEFA bey dediginiz gibi ayni isi yapiyoruz bunun uzerine temizlik kargo vb ek isler var isin ilginc yani yilarca ayni masayi paylastigimiz thy sefi abimiz lise mezunuymus ve ilginc olan tasaron ben 2 universite bitirmisim ama memur o isci ben adalet bu olsa gerek insallah sesimiz olursunuz sayin INAN SAYGILAR

    Cevapla
  65. 2 sene önce

    TEŞEKKÜRLER demek düşer

    Cevapla
  66. 2 sene önce

    ağzına eline diline yüreğine sağlık icimizdeki ses oluyorsun sefa abi daha bilmediğin konular çok ama bahsettiğin kelimeler yukarı gidermi bilmem ama allah bilip görüyor şüphesiz mobbing çok zor şartlar altında çalışırsın yada kart seçime sürüklüyorlar ben Hz.Ömerin Adaletinden istiyorum vesselam

    Cevapla
  67. 2 sene önce

    Merhaba sefa abi kadro muhabbetini ve taşeron sistemde çalışan bizlere yapılan haksızlıkları yazdıgınız için ALLAH razı olsun ben şahsi fikirim olarak bizlere kadro değilde şirket içinde baska bi şirket kurularak hem taseronda çalışan hemde teknik destek olarak çalışan bi dünya vasıfsız adam var bi kısmı tabi bunları bi çatı altında bi şirkette çalısması lazım taseronu kadroya almayı hiç bi yöneticinin cesaret edebileceğini sanmıyorum yada haklar eşitlenmeli 8 inde maaş allıyo adam bir gün öncesinde maaş bodrosu cıkıyo ne alacagını biliyo 2 3 ay önesinden zam acıklanıyo hesabını yapıyo ne alacıgını biliyo biz ise maaşı elimize almayınca ne hesap yapabiliyoz nede biliyoz ofise soruyoz Allaha emanet hepsi kadro olmasa bile şirket 10 çalışan secsin çağırsın yönetime bizde gördüğünüz eksiklikler ney diye bi sormalı işçiye neyin düzeltilmesini istiyo işçi çünkü görmüyolar ezilen altta kalan taşeronun halini SAYGILARIMLA haaa bu arada saf daha işçisine ne zam yaptı oranları acıklamadı devlet sırrı.

    Cevapla
  68. 2 sene önce

    Teşekkürler Sefa Bey. Ne yazık ki böyle geldi böyle devam edecek böyle gidecek. Koskoca Bayrak taşıyıcı Thy’nın taşeronun firmasının 07.02.2022 tarihi itibariyle ne yazık ki hala zam oranları belli değil. Sayfanız da açıkladığınız zam oranları da Saf firmasının zam oranları değil, Muhtemelen daha düşük olacak.

    Cevapla
  69. Sefa Bey Doğru haklısınız . TGS. hakkında da yazsanız varsa yoksa TEKNİK AŞ

    Cevapla
  70. 2 sene önce

    THY taşeron adında yazan yalancı çobana bence diye başlayıp kendi görüşünü dile getire bilirsin ama keser döner sap döner .Bu şirket babanın malı değil sen mal olduğun için böyle görüyorsun

    Cevapla
  71. 2 sene önce

    Malesef üyle bütün yükü tgs çeker ama en az maaş alan tgs işçisi yazık

    Cevapla
  72. 2 sene önce

    Bırak kadroyu . Taşerona indirimli bileti bile çok görüyorlar.

    Cevapla
  73. 2 sene önce

    Teşekkürler Ağzınıza sağlık…

    Cevapla
  74. 2 sene önce

    Aynı iş yapılıp eşitlik olmamasından hiçmi rahatsız olmuyorsunuz ? Sınav açtılar mülakat açtılar da biz mi girmedik ? Şu vurdumduymazlığınıza sadece beddua edebilirim dilerim yaşadığımızı yaşamadan ölmezsiniz..

    Cevapla
  75. Thy teknikteki taşeron sonlanmalı. Kalitesizliğin vasatlığın büyük sebeplerinden biri bunlar.

    Cevapla
  76. 2 sene önce

    Sefa bey; kaleminize, yüreğinize sağlık tüm taşeron arkadaşlar adına sizlere teşekkür ediyoruz. Bazı işler var ki gerçekten dile getirilmesi gereken konular taşeron bir arkadaşa iş teslim edilmiş şayet arkadaş bir seferi yazmayı unutsa kaçırsa şirket binlerce on binlerce dolar zarara girecek ama arkadaş asgari ücretten az fazla, yanındaki aynı işi yaptığı TK’ li arkadaşın aksine hor görülerek adaletsiz psikolojik baskı altında çalışmak zorunda kalıyor. Bir başka örnek bir malzeme geliyor karşılamanız gerekiyor değeri Bilmem kaç milyon siz karsilamasaniz hasarlansa kaybolsa vs siz düşünün ama siz bu insanı taşeron olarak çalıştırıyorsunuz. Şirket içi kadro açıyorsunuz üniversite mezunu vs vs bütün şartlarınız uyuyor ama büyük harflerle yazılmış İŞTİRAK PERSONELİ BAŞVURAMAZ yazısını görüp boynunuzu büküp oturuyorsunuz. Peki bunlar ne için taşeron firma sahipleri emeksiz bir şekilde işçi üzerinden para kazansın birileri zengin olsun gerisinin hiçbir önemi yok malesef.

    Cevapla
  77. 2 sene önce

    Taşeronlar kadroya girmemeli bence. Çok saçma bir durum. Haksızlıktır. Girerken taşeron olarak girmeyi kabul eden personel hangi hakla kadro ister. THY kurumunda torpil oluyormuş da bilmem ne banane. THY de personel olabilmek için binbir zahmetle ise zorlukla giren insanlar var. Taşeron dediğin ne ya mülakatta ne gibi zorlukla karşılanmış. Bu hak değil. Bende istiyorum onlar iyi alsın maaş bu başka bişey. Taşeronların kadro istemesi hak değildir. Bile bile girmişsin bu işe. THY personeli ile bir tutuyorlar neymiş benle aynı işi yapıyor hak mı. Sana kadro mü vaat etti şirket. Kusura bakma gerçeği konuşmak zorundayım. Şimdi bana diyecek bak bak nasıl konuşuyor onun için tuzu kuru. Geçiniz bunlari gerçekler acı söyler. Geçmişten beri gelen taşeron düzeni yanlışlığı hala devam ediyor. THY artık taşeron almamalı. Mevcut taşeronlar da aynı yolda devam etmeli. Kadro falan istemeye hakkınız yok.

    Cevapla
  78. sefa bey bu yazınız dilimize tercüme olmuştur. .çok büyük bir ayrımclık var. malasef bu köle sisteme birisi dur diyemiyor. ümit ediyorum bir an önce taşeron sistem kalkar.

    Cevapla
  79. 2 sene önce

    Düşüncelerimizin tercümanı olduğunuz için teşekkürler sefa bey

    Cevapla
  80. Sefa bey, yazınız ve bizim sesimiz olduğunuz için teşekkür ederiz. Umarım bir gün bizde hak ettiğimiz değeri görebiliriz.

    Cevapla
  81. 2 sene önce

    Sefa bey iyi okurunuz olarak yazılarınızı okuyorum ancak dikkatimi çeken bişey var her yazınızda thy eski başkanı Hamdi beyden bahsetmeden geçemiyorsunuz sizde derin yaralar bıraktığını düşünmeye başladım her yazınızda adını geçiremeden duramıyorsunuz bunu açıklarsanız sevinirim.

    Cevapla
    • Yönetici 2 sene önce

      THY’nin Türkçesi anlaşılamayan ve lisanı olmayan ilk yön krl başkanı… 305 çalışanı bir haberci bozuntusunun götürdüğü fotoğraflardan seçerek işten atması unutulacak gibi değil. O kadar çok yanlış yaptı ki bir gün uzun uzun yazarım veya mailinizi verin size detaylı yollayayım. Okuduktan sonra konuşalım.

      Cevapla
  82. 2 sene önce

    sefa abi ilk basta bizi desteklediğiniz icin tesekkur ederiz. Allah razi olsun sayın cumhurbaşkanım ne demişti bunu kiti biti yok tasaronu ortadan kaldırıyoruz diye ama hala bu süreç devam ediyor çektiğimiz eziyet buyuk ayni hangar da çalışıp ayni yemeği ayni servisi kullanmak ve ücrete gelince bize tk yarısını veriyorlar.Hic sosyal haklarımız mevcut degil gunluk calisiyoruz hasta olsak firma karşılamıyor bile 2 gunluk ücreti kesiyor hasta halimize calismak zorunda kaliyoruz.İnsallah bunu tüm yöneticilerimiz götürür gereğini yapar bu zulümu ortadan kaldirir.Haklardan gelince zam gecen sene yuzde 1 verildi bu sene 51 veriliyor.Ne saglik sigortasi pas hakki hic bisy alamiyoruz.İsimizi en guzel yapiyoruz her ofiste varız bordlarda Talimhane de tesellüm kimyasal lojistik sevk satınalma tk yaptığı butun isi yapmaktayız.Ama Allah şahit onca kişinin duası var Ahiret tarafi var bunun kul hakkini nasil hesap vereceksiniz .

    Cevapla
  83. 2 sene önce

    Sefa Bey Onur Air”i yazmaz oldunuz unutmayın susan da dilsiz şeytan olur.

    Cevapla
    • Yönetici 2 sene önce

      Siz onur Air in oyalama taktiklerine inanıp zaman kaybettiniz. Bir an önce yasal girişimlere başlamanız gerekirdi. Benim elimde sihirli değnek yok ki. Sizde hareket olmayınca bende doğal olarak bekliyorum.

      Cevapla