featured

BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ… EVVEL ZAMAN İÇİNDE…

SIFIR ZAMLI THY TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ… THY VE TEKNİK A.Ş
Bilmem hatırlar mısınız?  Anneler çocuklarını uyutmak için başlarında masal anlatırlar ya işte bu masal anlatımı da, bir varmış bir yokmuş gibi başlıyor.
Öncelikle günümüzdeki sendikacılığa gelmeden önce biraz eskilere dönüp her geçen gün sarılaşan sendikacılığın mavi dönemlerinden kısa da olsa bahsedip günümüze geleceğim.
Bir zamanların en saygın kurumlarından biri sendikacılık idi. İş hayatıma başladığımdaki sendikacılığı düşündüğümde günümüz sendikacılığının sadece sembolik ve işveren ile anlaşmalı dövüşe döndürüldüğünü üzülerek gözlemliyorum.
Bu nedenle geçen hafta sizlere “Sendikacılık Öldü” başlığı ile haber yapmıştım.
Tabii ki sizlere 1970’lerin sendikacılığını, yaşanmış örneklerle anlatmak isterim ama bunu bir iki sayfada anlatabilmek mümkün değil… Aslına bakacak olursanız okunacağını bilsem kitap haline bile getirebilmeyi isterdim.
Bu nedenle kısaca her iki dönemi anlatabilmek için bulabileceğim ifade, şimdiki sendikal anlayışın tam zıddı olacaktır. Eski sendikacılık anlayışı gücü üyelerinden/toplumdan alırken, yeni nesil sendikacılık gücünü işverenden alıyor. Bir nevi danışıklı dövüş gibi görünse de aslında yaşananlar benim için tam bir komedi.
Bu nedenle işveren ile ilişkiler hep sıcak tutuluyor. Düşünsenize; işveren şu anda Hava-Sen e yol verse, durduk yere onu bunu işten atmasa, kısaca çalışanları korkutmasa Hava-Sen açık ara öne geçerdi.
Aslına bakacak olursanız THY’deki sendikacılığın seyir değiştirmesi ve işveren güdümlü olmasının başlangıç noktası Bay Hamdi zamanındadır. Böl-Parçala ve Yönet sistemi doğrultusunda önce iş kolları değiştirilmiş, Teknik A.Ş Metal-İş koluna sokulmuştu.
Bu uygulama ile Teknik A.Ş çalışanları Havacı iken, bir günde Tavacı olmuşlardı.
Mevcut sendikanın göreve geldiği zamanki Hava-İş seçiminde direk belli ola ola, taraf olunmuş ve istedikleri sendikacılık modeline uygun isimlerin seçilmesi değil neredeyse atanması sağlanarak aracı kurum gibi çalışmaları sağlanmıştı.
Bu uygulamaların hepsi bilinçli yapılan ve bugünlerdeki, yeni sendikal anlayışın başlamasını sağlayan uygulamalardı.
YENİ DÖNEM SENDİKACILIK BAŞLAMIŞTI
Yeni nesil sendikacılığı maalesef şimdiki gibi sanıyor. Üyeler yani çalışanlar hem işverenden ve hem de sendikadan korkar hale gelmişler.
Yazıyı fazla uzatmadan; bugüne dönelim ve hiç toplumla bilgi alış verişi yapılmadan tam üç buçuk ay sessiz ve derinden gidildikten sonra bir anda imzalanan 26. Dönem toplu iş sözleşmesine dönelim.
Öncelikle iki senelik toplu iş sözleşmesi imzalayacağız diye anons edilen ve sonra üç seneye imza atılan sözleşme anlayışı yeni değil. Özçelik-İş sendikası da aynı numaraya başvurmuş sağ gösterip sol vurmuştu. Yani, her iki sendika yönetimi, topluma iki senelik deyip sonra üç seneye imzayı bastılar. Bu bir tesadüf değil bu bir senaryodur. İki senelik sözleşme ile üç senelik sözleşme arasında çok büyük maddi farklar oluşur. Bu nedenle üç senelik sözleşmeler revaçta.
Değerli okurlarım;
Toplu iş sözleşmesinin tüm maddelerini tam olarak okuyamadım. Ancak öylesine baktığımda birkaç mantıksız yer buldum ve şimdilik bunları değerlendirmek istedim. Nede olsa Hava-İş yönetimi artık sahaya indi. Haber malzemesi çok çıkacaktır.
Öncelikle enflasyon + 2 veya 1,5 gibi rakamları kazanılmış olarak görmüyorum. Çünkü bu rakamlar sendika aidatı kadar olduğundan, YAZIMIN BAŞINDA SIFIR ZAMLI THY TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ Başlığını uygun gördüm.
Kısaca, hem THY sözleşmesinde hem de Teknik A.Ş de enflasyon farkından başka alınan zam yok. Enflasyon farkı ise zaten hak edilen bir rakam.
Her iki sözleşmede de verilen %1,5 lar ve %2 ler sendikanın aidat miktarına hemen hemen eşit olduğundan, bu rakamların yerine çalışanların sendika aidatlarını işveren öder deselerdi daha mantıklı olurdu diye düşünüyorum. (uçucu ekipler hariç. Çünkü onların %2 si farklı hesaplanıyor )
Sendikal izinler;
Toplu iş sözleşmesine baktığımda ilk baştan birçok maddenin sendika yönetimini bağladığını gözlemledim. Üç buçuk aylık susma döneminde kendilerine iyi çalışmışlar. Sendikal izinler harika… İnsanın içinden temsilci olmak geliyor. Toplantı, sempozyum, genel kurul, seminer, denetim, onur kurulu, temsilciler meclisi, kongre, konferans vb… İzin bol. Bilhassa uçucu temsilciler için bulunmaz nimet. Bol bol izin. Genel merkez olarak, THY Genel müdürlüğüne yaz bir yazı… Şurada bu var, orada şu var de anında ücretli izin almasına mani bir şey yok. Nede olsa bal tutan parmağını yalar demişler.
Kreş yardımı;
Bu madde çok ilginç. Burada cinsiyet farkı gözetilmiş. Kreş yardımı çocukla ilgili. Kreş yardımından faydalanmak için, çalışanın erkek veya kadın olmasının ne farkı var. Sanırım bunlar kreş yardımını süt izni ile karıştırdı.  Alo Alo  Alo… Kreş bu kreş… Kadın veya Erkek ne fark eder yahu…
Ayrıca 1500 Brüt ücret sembolik olmuş. Bu rakamlara kreş bulmak zor olacak (semtine göre tabii ki)  ama yine de cinsiyet farkını ortadan kaldırdığınızda şimdilik idare eder.
Engelli çalışanlar;
Engelli personele mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde diğer personele göre 10 dakika tolerans tanınmış.”
Bu nasıl bir mantık. 10 dakika kriteri getireceğinize geç kalma veya erken çıkma adet haline getirilmedikçe toleranslı davranılabilir demek daha mantıklı olmaz mıydı?   Sonuçta bu çalışanınız, adı üstünde engelli biri…
Madde 51; Fazla çalışmanın önceden bildirilmesi;
“İlgili yasa ve sözleşme gereği fazla çalışmalar için personele en az üç gün önceden bildirilmesi gerekiyor”. Tam son derece mantıklı diye düşünürken, önceden söylenmemiş olsa da bazı arızi durumlarda bu kural aranmıyor. Kısaca; müdürün veya şefin mesai bitimine 10 dakika kala “bugün sen mesaiye kalacaksın” diyebilir ve kalmazsanız size caza vermek için arızi bir durum yaratılır oldubitti. Derdini kime anlatacaksın ki… Ha sendikaya gitmişsin ha işverene… Ne farkı var ki? Bu madde her türlü suiistimale açık olup işverence her zaman suiistimal edilebilir ve ediliyor da…(kısaca ucu açık bir madde)

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ yenı

Yukarıda yazılı madde THY’nin disiplin kurulu oluşması ve çalışmasını anlatıyor. Yazılanlara baktığınızda disiplin kurulunun çalışmasında adil olayan yapılanmayı görebilirsiniz.
Görüleceği üzere disiplin kurulu 3 sendikadan 3 de işveren tarafından atanmış kişilerden oluşuyor. Yazılan metini okuduğunuzda, sendika ve işveren tarafından bağımsız atanan kişiler bağımsızca karar verebilir gibi düşünebilirsiniz.
Ancak, uygulama böyle olmuyor.  Disiplin kuruluna verilmiş personel aynı zaman da sendika üyesi olduğundan genel sendikanın kendi üyesine sahip çıkıp işten atılmasını önler gibi düşünebilirsiniz. 3 kişi olarak disiplin kurulunda bulunan sendikaca yollanan yöneticiler,personeli haklı bile bulsa ve ceza almasına hayır oyu bile kullansa fark etmiyor.
Çünkü yukarıda görüleceği üzere işveren (3) ve sendika (3) tarafından atanan 6 kişi oylama yaptığında eşit netice çıkarsa, yani 3 sendika temsilcisi hayır 3 işveren temsilcisi de evet derse, disiplin kurulu başkanı olarak seçilen THY temsilcisi eşitlik durumunda iki oy kullanıp,personelin atılmasına olanak sağlıyor.  Bu nedenle personel her durumda işten atılıyor.
Çünkü işveren temsilcileri yukarıdan aldıkları emri uygulamak zorunda kalıyorlar.  Bu arada sendika temsilcileri de personel lehine oy kullandık ve durumu eşitledik ama ilgili kural gereği işveren grubunun başkanının eşitlik durumunda iki oy hakkı olduğundan atılmaya mani olamadık diyerek kendilerini savunurlarken olan disiplin kurulunda hakkını arayan personele oluyor. Bir nevi tavşan kaç tazı tut hesabı… 
Bu madde senelerce tartışıldı ama böyle gelmiş böyle gider misali kimse o maddeye dokunmuyor. İşte size adil davranması gereken disiplin kurulunun çalışma şekli…Bence bu sonucu belli olan maddeyi kaldırın yada bu sonucu belli olan disiplin kurulunun işlevine son verin.
Ne kadar da adil değil mi? 
 
 
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

26 Yorum

  1. 5 sene önce

    Burda maaşınızi comar gibi yazip durmayin.sizden başka hangi meslek grubu maaşını internete yaziyor.birazcik şu beyninizi kullanın.ergenmisiniz nesiniz.

    Cevapla
  2. 5 sene önce

    thy teknik ENGELLİ HASTA calışanını işten attı

    Cevapla
  3. 5 sene önce

    İşvereni,sendika yönetimini torpille,rakipleri tehditle belirleyen iktidar, kendilerini ezen,sömüren,hakkını gasp eden bu zihniyete durmadan oy verenler de çalışanlar,işçiler,emekliler yani toplumda maddi olarak en çok sıkıntıyı çekenler. 2002 de 5 milyon olan sendikalı sayısı bugün 1 milyon civarına düştü,adalet ara ki bulasın,haksızlık,hak yeme,adilik,torpil,sahtekarlık,rezalet almış yürümüş ama halk hala koyun gibi uyuyor. Fazla söze gerek yok,tepkisiz,umursamaz,neme lazımcı,çıkarcı,şark kurnazı bu topluma böyle iktidar,işveren ve sendika yönetimi müstahak…

    Cevapla
    • Yönetici 5 sene önce

      Sendikaların havacılık sektöründe ki duyarsız ve işveren yanlısı tutumları devam ettiği ve çalışanların tepkisizliği devam ettiği müddetçe değil sendikaların artması kapanması bile daha daha mantıklı geliyor. Hiç olmazsa sendika yok deyip çalışanlar farklı sistemlerle mücadele edebilir. Sefa İnan

      Cevapla
  4. 5 sene önce

    Neden TGS için hiç konuşmuyorsunuz biz ne olucak kim bizim hakkımızı arıcak muhatap bulamiyoruz kimse yok bizi duyan….

    Cevapla
  5. 5 sene önce

    bunları ucuş güvenliği adına yazıyorum insanlara o küçük cocuklara ucusta korku yasatmamak adına
    thy teknik uzun zamandır calışan biri olarak kontrol etmediğim basında durmadığım baskasının yetkisi olmayan tecrubesiz teknisyenlerin işini mühürlemedim ve bunun için senelerce aşağlandım tehtid edildim işten atılma gibi sistemi bozuyorsun denmedi fakat geri adım atmadım
    fakat senelerce bulduğumuz son anda yakaladığımız tehlikeli işler yüzünden hep üstümüze gelip susturulduk azar işittik şef ve basteknisyenlerce
    kalite bölümü ve denetlemelerin tümü evraklara bakılıyor
    işi yapan kimler kac tecrübesiz tecrübeli yetkili teknisyen var
    kontrol eden yok
    RII işler bile bazen yetkisiz teknisyenler tarafından yapılıyor sonra boardda oturan rahat yetkili teknisyenlerce mühürlüyor 2 sene daha calışayım aman beni kimse ellemesin
    teknisyen genelgesi ile yetkim düşmesin maasım düşmesin
    yönetim teknisyen genelgesi teknisyenlere ültimaton verdi
    bak mühürlemessen..
    son 7 sene bu iş cığırından cıktı

    Cevapla
  6. 5 sene önce

    Bu paragöz kaptanlarla bi mok olmaz. adam 30 senedir kaptan hala doymamış. para da para. al mezarına götür AQ

    Cevapla
  7. airporthaber sitesi yorumları yayınlamıyor taraflı küfür gibi icermeyen yorumlar
    ve şirketler ve sendika isterse ip nolar veriliyorlar dikkat edin
    cok işten atılan oldu airporthaber e dikkat

    Cevapla
  8. 5 sene önce

    Çoğu teknisyen aldığı ücretin sektör ortalamasının çok altında olduğunu bilerek, şirketin yeterince değer vermediğini dusunerek istifa ediyor ve başka şirketlere geçiyor . Ben hiç istifa Edip başka şirkete geçen beyaz yakalı duymadım aoda ve teknik a.ş.de.
    Neden diye düşünüyor insan :)

    Cevapla
    • 5 sene önce

      Muhendislik bsk da istifa eden muhendis sayisindan haberin yok sanirim. Etihada , katara , airbusa boeing e gidenler, en son kazakistanda mudur olan bile var. Sunexpress almanyaya giden… su hazinsizliginizi cekememezliginizi birakin cahilligi birakin azicik daha okusaydiniz da muhendis olsaydiniz. Soz boyle oldukca size zam vermezler tabii birbirinizi yiyorsunjz birlik olamiyorsunuz. Sucuk zamminin ekrem inamoglundan kaynaklandigini sanan cahil dededen farkin ne ?

      Cevapla
    • 5 sene önce

      Senli benli konuşacak samimiyete nereden eristiniz merak ettim.
      Birlikten kuvvet doğar nickiniz ama soylemleriniz tam tersi :)
      Birlik olmak için had bilmek yer bilmek lazım evvela

      Cevapla
    • 5 sene önce

      “su hazinsizliginizi cekememezliginizi birakin cahilligi birakin azicik daha okusaydiniz da muhendis olsaydiniz.” copy paste… Azıcık daha okusaydınız derken? Ben zaten bu ülkede ki çoğu üniversitenin hemen hemen bütün mühendislik bölümlerine yerleşebilecek bir puanla Uçak Gövde-Motor Bakım bölümünü seçtim ve okudum. Neden mühendis olmadın diye sorarsan ‘dışarıda(gerçek hayatta) elini sallasan mühendise çarpıyor’… O yüzden böyle kendini beğenmiş, kendini yüksek görmeye ÇALIŞAN yorumlara hiç gerek yok MÜHENDİZ BEY.

      Cevapla
    • 5 sene önce

      sıradan bir mühendis olup teknik aş’de nasıl işe girdiniz acaba sorarım size “birlikten kuvvet dogar”… torpilsiz mühendis alımı var mı bu şirkette

      Cevapla
  9. 5 sene önce

    Thy teknik için de kreş yardımı istiyoruz.

    Cevapla
  10. 5 sene önce

    Thy teknik tisinde sadece mavi yaka lılar düşünüldü aoda tisinde sadece pilotları bize ne bir.seyyanen ne bir düzenleyici madde konulmadı en güzeli şirketimiz biz beyaz yakalıları kapsam dısı yapsın sendikalar sadece mavi yakalıların ve pilotların olsun

    Cevapla
    • 5 sene önce

      Evet bencede öyle olmalı ben 5 yıl ünv okudum 7 yıldır teknikte çalışıyorum ve aldığım maaş 6200 çok şükür iyide alıyorum . Ama iki yıllık okulu bile zor bitirmiş bazı teknisyenler başlangıç maaşı 4200 tl ve 7 seneyi bitirdiklerinde bu şirkette hiç bir yetkisi yoksa bile yani A/B1 cs değilse bile vardiyaları ile benim ücretimi geçiyorlar ama yinede aldıkları maaşı beğenmiyorlar ve kendilerini astronot sanıyorlar

      Cevapla
    • Şirketin faaliyet alanıyla doğrudan ilgili olan her birim bütün şirketlerde ve fabrikalarda yüksek maaş alır.Havacılıktan örnek verirsek bu işkolları kokpit ve tekniktir.Organize sanayi bölgelerine giderseniz mavi yakalıların daha güçlü olduğunu ve daha fazla ğcret aldıklarınız görürsünüz.Bu durum dünyanın heryerinde böyledir.

      Cevapla
    • 5 sene önce

      Teknisyen ile kendinizi kıyaslamanız tamamen yanlış ve ayrıca teknisyenin aldığı vardiyalar ve diğer ücretler ekstra çalışmaları sebebiyle ve tamamen hakedilen ücretler.Apronda soğukta sıcakta,gece,bayram tatillerinde aileleri ile hiç vakit geçirememe gibi kaybedilenler para ile ölçülemez.

      Cevapla
    • 5 sene önce

      Beyaz yakalı arkadaşım. Gel benim yerime uçağı sen release et. Kontrolleri yap arızaları gider uçağı sefere ver, bütün sorumluluğu üstüne al ondan sonra benden fazla maaş almayı kendine hak sa

      Cevapla
    • 5 sene önce

      Eliniz anahtar tutuyorsa teknisyen olarak başvurun şirkete. Modülleri verir İngilizce yeterliliği geçip defter doldurur sonra da yetkilenirsiniz şirketin ihtiyacı olursa . Ayrıca sandiginiz gibi 7 sene falan değil üçüncü senesinde aklı selim bir teknisyen revizyonda 10bin, hat bakımda 11-11.5bin lira alıyor. Sektör ortalamasının altında ayrıca bu rakam.
      Uçak üzerinde yetkili çalışan , her gün yaptığı işten yetkisi dahilinde mesul olan, fiziksel olarak her an sakatlanma tehlikesi ile çalışan personel ile kendinizi boşuna kiyaslamayin.
      Asli görevi uçak bakımı yapmak olan bir sirket teknik a.ş. Thy a.o. nun da asli görevi operasyon . Bu ikisini yürüten ana unsurlar teknisyen ve pilotlardir. Bir pilotun ucabilmesi 2 sene sürüyor , bir teknisyenin yetkisi 3 sene aliyor. Şirket bu insanlara o kadar süre yetişsin diye para ödüyor. O süreler sonrasında da herhangi bir uçak tipinde yetkin olması için yıllar geçmesi gerekiyor .

      Cevapla
    • 5 sene önce

      8 yildan beri sirketteyim. 4 yildir c/s yim. Ama 10 bin almıyorum. Ya ben Tk da çalışmıyorum ya da bu arkadaş Tk daki ucretlerden haberi yok. Birde 3. Sene demis.. Komik şey seni..

      Cevapla
  11. 5 sene önce

    Sefa abi , engelli kadrosundaki arkadaşlarla ilgili ufak bir yorumum olacak. Engelli deyince aklımıza daha çok bedensel engelli kardeşlerimiz gelse de , işitme kaybı, nefes darlığı, konuşamama vs gibi engele sahip çok sayıda çalışan var. Yani engelli olma durumu suistimale açık bir konu. Bedenen çoğu kişiden iyi durumdaki gibi kapıda engelli raporu olduğu için onlarca insanın önüne geçmeyi yada engelli geçişini kullanmayı hak görüyor. Gerçekten buna ihtiyacı olanları zaten tenzih ediyorum.

    Cevapla
  12. 5 sene önce

    Sefa Bey Teknik te nitelikli personellerin istifaları git Gide artıyor. Şirket yönetimi kafasını kuma gömmüş durumda. Kazan kaynıyor. Böyle giderse teknik te yaşanacak nitelikli personel kaybı operasyonları olumsuz etkileyecek. Yurt dışından 23000/26000 TL maaşla getirilen üç beş yıl deneyime sahip teknisyenler iş barışını tehdit ediyor.

    Cevapla