featured

ALC’nin iptal edilen kiralama sözleşmelerine rağmen 21 uçağı Rusya’da kaldı

 

Uçak finansörü ALC-Air Lease Corporation, 21 uçağının Rus müşterilerinde kaldığını, henüz hiçbir uçağına el koyamadığını doğruladı. ALC, 21 uçağın, filosunun net değerinin %3.4’ünü oluşturduğunu söylüyor. 2021 sonunda ALC’nin portföyünde 382 uçak, (278 dar gövde ve 104 geniş gövde) bulunuyordu.

ALC, 60 ülkede 118 havayolundan oluşan bir müşteri tabanına sahip. Filonun, %33’ü Avrupa, %26’sı Asya, %13’ü Çin ve %11’i Orta Doğu ve Afrika olmak üzere geniş bir alana yayılmıştır.
ALC’nin Rus müşterileri arasında S7 Airlines, Azimuth Airlines, Nordwind Airlines, Azur Air, Smartavia ve Ural Airlines yer alıyor.

31 Mart’tan bu yana, küresel kiralama şirketleri, Rus havayollarındaki 400’den fazla uçağını geri almaya çalışıyor. Kiraya verenler bu güne kadar sadece 78’ini ele geçirebildi.

31 Mart’ta Bloomberg, Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov’un televizyonda şunları söylediğini bildirdi: “Yabancı uçak anlamındaki tüm filo Rusya’da kalacak. Bazılarına yaptırımlar uygulanırken yurtdışında el konuldu, ancak Boeing ve Airbus’ın büyük çoğunluğu Rusya’da kaldı.”

Moskova, 10 milyar dolara yakın değerde olan uçağın uluslararası kurallara aykırı olarak Rus siciline alınmasına izin veren bir yasa çıkardı. Uçakların büyük bir kısmı Bermuda ve İrlanda’da kayıtlıydı ve Uçuşa Elverişlilik Sertifikaları iptal edildi, bu uygulama onları yere indirecekti. Ancak, bunların çoğu Rus siciline kaydedildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Batılı devletler, uçak tedarik, servis ve kiralama anlaşmalarını feshederek Rus şirketlerini aldattı” açıklamasıyla ağırlığını koydu. Bir ay önce Avrupa ve ABD şirketleri, Rusya’daki havacılık hizmet şirketleriyle sözleşmeler kapsamındaki yükümlülüklerini tek taraflı olarak yerine getirmeyi reddetti.” dedi.

Putin ayrıca, yerel uçak üreticilerinin önümüzdeki on yılda Rus filosundaki paylarını büyütme fırsatı olduğunu da ilan etti. “Elbette, uçağımızın yüksek kalite, güvenilirlik ve maliyet etkinliğinin sağlanmasıyla.”

Dünyanın en büyük hava taşıtı kiralayanı olan AerCap şirketi, kiraya verenler arasında en fazla riske sahip olanı.

Yaptırımlar sertleşmeye başladığında, Rus havayolları, kendi uçaklarında onarım yapmak için kiralık uçakların komponentlerini, parçalarını sökerek kullanabilir. Bu işlemler gizlenirse veya hiçbir kayıt tutulmazsa, kiraya verenler, uçaklarını geri aldıklarını varsayarsak, bakım kaydı olmayan uçaklar önemli ölçüde değer düşüklüğüne uğramış varlıklar olacaktır.

Konuyla ilgili uzmanlar, “Doğru ve güvenilir bakım kayıtları olmayan bir uçağın sadece bir hurda metal yığını olduğu” söylüyorlar.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir