featured

ABD havayolları CRAF operasyonlarına hazırlanıyor

22 Ağustos’ta ABD Savunma Bakanlığı, American Airlines’a Afganistan’daki kriz nedeniyle “Sivil Rezerv Hava Filosunun (CRAF-Civil Reserve Air Fleet) 1. Aşamasını” etkinleştirdiğini bildirdi.

Bu talimat ile American Airlines, Arap Yarımadası ve Avrupa’daki askeri üslere ve diğer güvenli geçiş noktalarına üç geniş gövdeli uçak konuşlandırdı.

Hükümet tarafından Kabil-Afganistan’dan, American Airlines ve diğer ABD havayolları ile gelen ABD vatandaşları ve mültecilerin acil tahliyesine yardım  için, CRAF programının bir parçası olarak harekete geçirildi.

CRAF filosuna American Airlines’a ait üç uçağın yanı sıra Atlas Air, Delta Air Lines ve Omni Air’den de üçer uçak katıldı. United Airlines’tan dört uçak ve Hawaiian Airlines’tan iki uçak geldi. Beş havayolundan toplam 16 uçak bu göreve tahsis edilmiş oldu.

American Airlines, web sitesinde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Afganistan’dan gelen görüntüler yürek parçalayıcı. Havayolu, hayat kurtaran bu çabanın bir parçası olmak için bu seferleri gerçekleştirecek olan pilotlarımız ve uçuş görevlilerimizle gurur duyuyor ve onlara minnettarız.” 

Sivil Rezerv Hava Filosu’nun (CRAF) 1. Aşamasının etkinleştirilmesinden birkaç saat sonra American Airlines, CRAF Komuta Merkezini açtı. Havayolu, bunun havayolu genelindeki departmanlardan ve temsilcilerden oluştuğunu belirtiyor. Bu merkez, havayolunun binlerce günlük uçuşunu koordine eden standart Entegre Operasyon Merkezi’nin küçültülmüş etkin bir versiyonu.

American Airlines’da Operasyon Verimliliği ve Standartlar Müdürü Daren Pardue, personelin ve gerekli tüm departmanların hazırlanmaları için 12 saatlik bir süresi olduğunu belirtiyor. Komuta merkezi, 24 saat çalışan çeşitli ekiplerden oluşuyor. Bu nedenle, tüm alanlarda sürekli kapsama sağlamak için her takım kendi programlarını ve rotasyonlarını belirlemek zorunda kaldı. Charters Müdürü Eric Adducchio, ekip planlamacılarının yanı sıra uçak sevk ve rotalama işlerinde çalışacak uzmanlara ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

American Airlines, iki gün içinde, istasyondaki yaklaşık 20 ekip üyesinin, bu kurtarma uçuşları için “geçici bir gümrük mührü” almak için başvurduğunu söylüyor.

“CRAF Komuta Merkezi, yeni havalimanlarına uçmaya hazırlanmak, tahliye edilenlerin yolculuğunun mümkün olduğunca konforlu hale getirmek için uçaklarımızın gerekli malzeme ile doldurulmasını sağlamak ve mürettebat üyelerimizi desteklemek de dahil olmak üzere her ayrıntıyı hesaba katmak için büyük çaba harcadı.

American airlines, ilk görev uçuşuna başlamadan önce, New York JFK Havalimanı’ndaki bir başka ekibin “çocuklar için pijama, el bezlerinden çocuk bezlerine ve oyuncak ayılara kadar her şeyi taşıyacak bir uçak tedarik etmek için çalıştığını” söylüyor .

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir