Nijerya'ya iki adet T-129 ATAK saldırı helikopteri teslim edildi. Bayraktar TB2 almaya hazırlanıyor

Nijerya’ya iki adet T-129 ATAK saldırı helikopteri teslim edildi. Bayraktar TB2 almaya hazırlanıyor

Nijerya Hava Kuvvetleri (NAF), Türkiye’den iki adet TAI T-129 ATAK saldırı helikopterinin ilk partisini teslim edildi.

T-129 saldırı helikopterlerini taşıyan Türk Hava Kuvvetlerine ait A400M kargo uçağı, Ankara’daki TAI tesisinden yola çıktı.

1 Kasım 2023 tarihinde Benue Eyaleti Makurdi’deki KAF Karargahı Taktik Hava Komutanlığına iniş yaptı.

2022’de Nijeryalı askeri liderler, gelişmiş askeri donanımların satın alınmasını araştırmak için önde gelen Türk savunma şirketleriyle temasa geçti. Temmuz 2022’de Nijerya tarafından 45 milyon dolar tahmini birim fiyatıyla altı adet TAI T-129 ATAK helikopterinin tedarikine ilişkin bir sözleşmenin imzalanmasıyla sonuçlandı.

Nijerya ile Türkiye arasındaki savunma ortaklığının resmi olarak Ekim 2021’de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nijerya ziyareti sırasında başlatıldı.

Nijerya Hava Kuvvetleri personeli, T-129 ATAK helikopterlerinin optimum kullanımını sağlamak amacıyla Mayıs 2023’te Türkiye’de eğitime başladı. Eğitim programının, bu gelişmiş helikopterlerin operasyon ve bakımına odaklandığı ve birkaç ay sürmesi bekleniyor.

T-129 ATAK helikopterlerinin gelişinin Nijerya’nın kontrgerilla operasyonlarında ve diğer savunma faaliyetlerinde önemli bir rol oynaması bekleniyor. Bu bağlamda Nijerya, Türkiye’yi bu helikopterlerin teslimatını hızlandırmaya çağırarak , helikopterlerin ülkenin güvenliği ve terörle mücadele çabalarının desteklenmesindeki hayati rolünü vurguladı.

Nijerya, Türk T-129 ATAK helikopterlerinin yanı sıra 875 milyon dolarlık önemli bir silah anlaşması kapsamında 12 adet Amerikan AH-1Z Viper saldırı helikopteri de alacak . Bu satın almalar ülkenin askeri yeteneklerini daha da geliştirecek. Ayrıca Nijerya Hava Kuvvetleri (NAF) , eskimiş Rus yapımı Mil Mi-24V/P saldırı helikopterlerinden bazılarının kullanımdan kaldırılması sürecini başlattı.

Bu gelişmiş helikopterlerin teslimi, Nijerya Hava Kuvvetleri için ileriye doğru atılmış çok önemli bir adım olup havadan ateş gücünü ve operasyonel yeteneklerini artırıyor. Önümüzdeki yıllarda Nijerya , askeri yeteneklerini modernleştirme ve güçlendirme yönünde devam eden çabalarının bir parçası olarak Bayraktar TB2 insansız hava araçları ve zırhlı araçlar gibi diğer Türk yapımı savunma ekipmanlarını da almaya hazırlanıyor.

©AirlineHaber.com

Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir