featured

Yunanistan AB desteği ile yangın söndürme filosu kuruyor

Türkiye gibi bu yıl çok sayıda orman yangını yaşayan Yunanistan, yangın söndürme uçak ve helikopter filosunu büyütmek üzere düğmeye bastı. Yunanistan 2 helikopter ve 11 uçak Avrupa Birliği desteği ile alıyor.

Avrupa Birliği’nden bu konuda önemli bir fon alan Yunanistan, ABD merkezli Air Tractor ile anlaşma imzaladı. Yunan Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan Polonya yapısı M-18 Dromader filosu, Air Tractor FireBoss ile değiştirecek. 

Yunanistan toplam 11 adet suya inip kalkabilen amfibik FireBoss uçaklarından filosuna katacak. Uçaklar, 3,4 ton su veya söndürü sıvı kapasiteli. Suya inip kalkabiliyor.

M-18 Dromader’lar Türk Hava Kurumu tarafından da işletiliyordu. Ancak yedek parçaların kayıtları konusunda yapılan idari hatalar nedeniyle Dromader filosu yere inmişti. 

2 ADET S-64 HELİKOPTERİ

Yunanistan ayrıca yine ABD’den 2 adet S-64 Erickson SkyCrane helikopterini envantere alacak. Bu helikopterler son yıllarda Yunanistan tarafından orman yangınları ile mücadele için kiralanıyor. Aynı tip helikopter bir dönem İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da kiralanmıştı.

Askeri Sikorsky imalatı CH-54’ün sivil modeli olan helikopter, ‘sivilleştirilerek’ yük veya yangın söndürme görevlerinde kullanılabiliyor. Helikopter, 9 bin 100 kilogram harici yük taşıyabiliyor. (tolgaozbek)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 3 sene önce

    Bakanı iyi oku

    Cevapla
  2. 3 sene önce

    Bak orman bakanı bu uçağı normal traktörle karıştırma. Renkleride karıştırma Thk ya ait değil. Rahat ol

    Cevapla