featured

Virgin Atlantic’te Cinsiyete dayalı ücret farkı…

Virgin Atlantic’teki calışanlar için cinsiyete dayalı ücret farkı, ulusal ortalamanın üçte birinden fazla olan yüzde 51,6’ya kadar genişledi Cinsiyete dayalı ücret farkı, bir işverenin bir kadınla aynı işi yaptığı halde bir erkeğe daha fazla ödeme yapması, Birleşik Krallık ‘ta yasalara aykırı bir uygulama olan eşit olmayan ücretle karıştırılmamalıdır.

Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu’na göre, cinsiyete dayalı ücret farkı, işgücünde kadın ve erkek arasındaki ortalama ücret farkıdır. 250’den fazla çalışanı olan işletmelerin, farkı azaltmak için her yıl cinsiyete dayalı ücret farklarını hesaplamaları ve yayınlamaları gerekmektedir. Hükümet, işletmeleri cinsiyetler arası ücret farkını azaltmaya zorlamak için herhangi bir önlem alamasa da, konuya dikkat çekerek şirketlerin “cinsiyet eşitliğine bağlılıklarını göstermek” için önlemler alacakları umulmaktadır.

Kadın çalışanlar, Virgin Atlantic’in en düşük ücretli çalışanlarının yüzde 75’inden fazlasını oluştururken, bu oran easyJet’te yüzde 56 ve British Airways’de yüzde 43,5’tir.

Havacılık endüstrisinde geleneksel olarak cinsiyetler arasında ortalamadan daha geniş bir ücret farkı vardır – bunun başlıca nedenlerinden biri, yüksek ücretli pilotların büyük çoğunluğunun erkek olması ve havayolu çalışanlarının büyük bir bölümünü oluşturan düşük ücretli kabin ekibinin ağırlıklı olarak kadın olmasıdır. Havayolu endüstrisindeki üst düzey işler de ağırlıklı olarak erkekler tarafından kontrol ediliyor.

Virgin Atlantic’in halktan sorumlu başkanı Estelle Hollingsworth, “Son iki yılın sonuçları küresel pandeminin etkisiyle büyük ölçüde çarpık oldu ve resmin tamamını yansıtmıyor” dedi. Hollingsworth  “2020, özellikle havacılık sektörü için benzeri görülmemiş bir yıldı ve küresel pandeminin getirdiği olayların benzersizliği, bu yılın sonuçları üzerinde güçlü bir etkiye sahip oldu.

Ana hatlarıyla belirtilen ücret farkı, olmasını istediğimizden daha yüksek olsa da, bu rakam çalışanlarımızın yalnızca %17’sini kapsıyor ve orantısız bir anlık görüntü,” diye devam etti Hollingsworth, Virgin Atlantic’in liderlik pozisyonlarında 50:50 erkek ve kadın ayrımını hedeflemek de dahil olmak üzere çeşitliliği ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmeye kararlı olduğunu söyledi.

Virgin Atlantic ayrıca, bir çocuğun doğumundan veya evlat edinilmesinden sonra erkeklere kadınlarla aynı miktarda para ödemeyi kendine bir “hırs” belirlediğini, ancak bunun tam olarak ne zaman uygulamaya konulacağını söyleyemediğini söyledi.

Virgin Atlantic, uzun vadede, geleneksel olarak erkek egemen STEM kariyerlerinde – bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik – cinsiyet eşitliğini geliştirmek için harekete geçtiğini söylüyor.

Kızları mühendislikte ve pilot olarak kariyer yapmaya teşvik etme projesi, ancak, temettü ödemesi ile yıllar alabilir.

© AirlineHaber

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 3 sene önce

    İngiliz havayolu şirketi Avrupa’nın göbeğinde çalışanlarına cinsiyet farkı uyguluyor Türk havacılık şirketlerinde olsa kim bilir neler olur bayan kabin memurları örgütlenir kesin :))

    Cevapla