featured

UÇAK BİLETLERİ NEDEN BU KADAR PAHALI ?

İzin sezonunda uçak bilet fiyatlarının aniden fırlaması bir çok kalabalık ailenin belini büküyor. Peki fiyatların bu kadar yüksek olmasının sebebi ne? Detaylar haberde…
Tatil için memleketine uçmak isteyenler artık bu manzaraya alıştı. Uçak bilet fiyatları Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında aniden fırlıyor. Özellikle kalabalık aileler uçağa binmek için kendi çapında adeta servet ödüyor. Normal bir işçinin belkide yıl boyu biriktirdiği para 5-6 bilet parasıyla yok oluyor. Bu nedene bir çok gurbetçi havayolu şirketlerine isyan ediyor.
Bilet fiyatları neden aniden fırlıyor?
Aslında bunun sebebi çok basit. Kış aylarında, yani sezon dışında uçak bileti alanların sayısı hızla düşüyor. Havayolu şirketleri uçakların boş kalmaması için fiyatları düşürmek zorunda kalıyorlar.
Yazın 300-400 Euro’ya satılan bilet kışın 100-150 Euro’dan satılıyor. Bu durumda havayolu şirketlerinin geliri de düşmüş oluyor. Hatta bazıları biletleri neredeyse zararına bile satıyorlar. Buna karşılık yaz aylarında bu açık kapatılmaya çalışılıyor. Yani fiyatlar normalin üzerinde seyrediyor. Kışın fazla para kazanamayan havayolu şirketleri yaz aylarında daha yüksek fiyat talep ederek denge sağlamaya çalışıyorlar.
Aslında bu durum sadece yaz aylarında uçakla seyahat edenleri etkiliyor. Okul tatilinde uçmak zorunda olmayanlar sezon dışındaki fiyatlardan gayet memnun. Eğer sezon dışında fiyatları iyi takip ederseniz ve kıyaslarsanız bazen 100 Euro’nun bile altında bir fiyata Türkiye’ye veya Avrupa’nın diğer kentlerine uçabiliyorsunuz.
Peki havayolu şirketine satılan bir biletten kaç Euro kalıyor?
Bu konuyla ilgili yapılan değişik hesaplamalar var. Her hesaplamada farklı unsurlar dikkate alındığı için farklı sonuçlar çıkabiliyor. Ancak genel görüşe göre havayolu şirketine 1 biletten fiyatın yaklaşık yüzde 40-50’si kalıyor. Havaalanı giderleri, vergiler vs gibi bir çok masraf çekildiğinde 100 Euro’ya satlan biletin en az 40 Euro’su havayolu şirketine kalıyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 Yorum

  1. 5 sene önce

    ula 250tl ye gidiş dönüş alıyordum 4 sene önce. şimdi 1200 tl olmuş

    Cevapla
  2. 5 sene önce

    Turk hava yollari yemin etti ocagimizi batiracak yaz tatili icin is yerinin verdigi tatil parasi 15 bin tl. Ucak biletleri 4 kisilik aileme 13.500tl adamlar gecen sene 8 bin tl olan bileti nasil olduda bu fiyata cikardilar grur duydum bu gidisle eskisi gibi butun millet araba ile yollara dusecek yada yazin gelemeyip baska tarihlerde gelecekler bu grur hepinizin iyiki varsiniz turk hava yollari

    Cevapla
  3. 6 sene önce

    Allahin belalari bir biletti 250 lira yapmışlar allahtandamı kormuyorlar biraz insaflı olun be

    Cevapla
  4. 6 sene önce

    @Babayigit nikli şahıs, eğer zihin engelli değilsen, zekana, bilgine güveniyorsan sen de kalp doktoru ol sen de kazan o parayı. Yok eğer zekan yetmiyor ve paçan da sıkmıyorsa o zaman sus ve saygı duy. 3500 alıp almaman 45 bin tl alan şahsın umrunda olmamalı. o senin sorunun sen de çalış sen de kazan. Demek zekan ve paçan hepi topu 3500 tl likmiş işte. Ayrıca konu burada biletlerin çok pahallı olması. Kendi maaşını bir kalp doktorunun maaşıyla kıyaslamadan önce git bir zeka testi yaptır da bak bakalım hangi grup zeka düzeyindesin ona göre dil uzat başkasının maaşına. Haa yine de hak ettiğinden azını alıyorsan o zaman gidip emeğinin karşılığını eksik verenlerde kabahati ara. Sırf senin durumunda olmamak için insanlar hayatlarını, gençliklerini harcıyorlar. Ayrıca bir kalp doktorunun 45 bin alması da bence çok düşük. Kalp doktoru bu boru değil.

    Cevapla
  5. 6 sene önce

    Haklısınız Mesut babam beni okutamıyor hep müzik okumak istedim piyano öğrenmek istedim ama nafile para olmayınca kimse kurs falan vermiyor.Bir gün ülkeden çekip gidicem inşallah.

    Cevapla
  6. 6 sene önce

    Bide 1600 alanı düşünün adam asgari ücretin 1000 tl sını kiraya veriyor 600 tl ile ev elektrik su doğalgaz mutfak masrafı çocukların eğitimini karşılayamıyor bunlar ne yapacak

    Cevapla
  7. En iyisi arabayla gitmek

    Cevapla
  8. 6 sene önce

    çok pahalı dayım ukraynada ailesiyle bereaber gelse. gidiş geliş 6000 tl ye patlıyor. bide ukraynanın para değeri çok düşük onlara görede 45000 grivni oluyor
    bu nasıl bir düzendir bu devirde çok para kazanmak için bişeyler yapmak lazım

    Cevapla
  9. 6 sene önce

    Ayıp bir şey mi söyledim sanki kazanıyorum ama biletler bana da pahalı geliyor.

    Cevapla
  10. 6 sene önce

    Sende hava atıyorsun ınsan maasını yazmamalı

    Cevapla
  11. 7 sene önce

    Arkadaş,ben kalp doktoruyum 45.000 türk lirasından fazla kazanıyorum (aylık).Bana bile pahalı geliyor bazen doğrusu.Bu halk ne yapıcak ?

    Cevapla
    • 6 sene önce

      3500 tl alanlar ne yapacak hocam Allahtan da korkmuyor musun böyle söylerken. El insaf yani

      Cevapla
    • 6 sene önce

      Bide 1600 alanı düşünün adam asgari ücretin 1000 tl sını kiraya veriyor 600 tl ile ev elektrik su doğalgaz mutfak masrafı çocukların eğitimini karşılayamıyor bunlar ne yapacak

      Cevapla
    • 6 sene önce

      fazla geldiyse ver başkalarına birazını

      Cevapla