featured

Türkiye, İtalya ile eğitim helikopteri iş birliğini askıya aldı

İtalya’nın önde gelen gazetelerinden La Repubblica tarafından yapılan haberde Türkiye’nin eğitim helikopteri iş birliğini askıya aldığı aktarıldı.

La Repubblica ilgili gelişmeyi, “Draghi’nin Erdoğan’a yönelik sözlerine Türk misillemesi: Ankara İtalyan şirketlerle sözleşmelerini askıya aldı” başlığıyla duyurdu.

Haberde, askeri eğitim helikopteri için Leonardo ile yapılan sözleşmenin askıya alınmasının yanı sıra Türkiye tarafından Ansaldo Energia dahil diğer üç şirkete de benzer girişimlerden bahsedildi. Ankara’nın, Erdoğan’a “diktatör” denilmesinin ardından özür gelmesi için ekonomik hamle, baskı yaptığı ifade edildi.

Haber Türk’te “Açık ve Net” programına konuk olan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir “eğitim helikopteri” ihtiyacına yönelik çalışmalarında devam ettiğini belirtmişti. Eğitim helikopteri ihtiyacına yönelik ise İtalyanlarla ortak bir çalışma yapıldığını ifade ederek, “Bir eğitim helikopteri meselemiz var orada yine İtalyanlarla ortak bir çalışmamız var kısıtlı sayıda bir eğitim helikopteri ihtiyacına yönelik.” ifadesinde bulunmuştu.

SSB İsmail Demir tarafından ifade edilen İtalyan şirketin, TUSAŞ ile T129 Atak taarruz helikopterinde de iş birliği yapan Leonardo olduğu düşünülmekteydi. İsmail Demir tarafından ifade edilen “ortak çalışma” kapsamı bilinmemekle birlikte kısıtlı bir sayıda hazır alım olabileceği düşünülmekteydi. Bu bağlamda Leonardo firması tarafından İtalyan Ordusunun hizmetine sunulmuş bir “yeni nesil” temel eğitim helikopteri mevcut. Leonardo tarafından İtalyan Ordusuna yeni nesil temel eğitim helikopteri olarak AW169 hafif genel maksat helikopteri teslim edildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir