featured

Türk mühendis uçak kazasında hayatını kaybetti

ABD’de dün meydana gelen tek motorlu deniz uçağı kazasında 41 yaşındaki Türk mühendis Çağrı Sever ve uçağın pilotu ve aynı zamanda tasarımcı ekibinin lideri 55 yaşındaki Jon Karkow hayatını kaybetti.

Kaza, California’ya bağlı Napa County yakınlarındaki Berryessa Gölü’nde meydana geldi. Teslimatları henüz başlamayan hem suya hem de karaya inebilen Icon A5 tipi uçak, kalkıştan 20 dakika sonra göle düştü. Çağrı Sever ve Jon Karkow’un olay yerinde hayatını kaybettiği belirtildi.
DHA’nın haberine göre; uçağın ilk ölümlü kazasının ardından Ulusal Ulaştırma Emniyet Dairesi (NTSB) soruşturma başlattı.

SEVER FORD’DA ÇALIŞIYORDU

ODTÜ’den 1998’de makine mühendisi olarak mezun olan Sever, master derecesinin ardından ABD’ye giderek, Leigh Üniversitesi’nde doktora yaptı.
Daha sonra Ford şirketine giren Sever, son 3 yıldır Ürün Tasarım ve Geliştirme Bölümü’nde müdür olarak çalışıyordu. Sever’in Icon şirketi ile görüşme yaptığı, uçağı tanımak amacıyla demo uçuşuna katıldığı öğrenildi.
Kazanın ardından Icon şirketinde yapılan açıklamada, “Çok üzgünüz. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Kazayı araştıran NTSB ve Amerikan Havacılık Otoritesi FAA’ye her türlü desteği veriyoruz” ifadesi yer aldı.
İki kişilik, üstten kanatlı, tek motorlu uçak, “geleceğin tasarımı” olarak nitelendiriliyor. Hem gövde üzerine suya, hem de iniş takımlarını açarak karaya inebilen Icon A5, saatte 193 kilometre hıza çıkabiliyor.
Rotax 912 tipi motoruyla, toplam 446 kilogram ağırlığa sahip uçağın menzili ise 556 kilometre.(Sözcü)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir