featured

Trump, havayollarına yardımı içeren yasa tasarısı müzakerelerini durdurdu

Milletvekillerinin havayolu ikinci mali yardım paketi yasasını kabul etmeleri umudu, Başkan Donald Trump’ın müzakerelere son verilmesi çağrısında bulunmasının ardından 6 Ekim’de söndü ve binlerce mecburi izinli havacılık işçisinin işlerine hemen dönme ihtimali kalmadı.

International Union Air Line Pilotlar Derneği, “Bugün ülkemiz, ABD havacılık endüstrisi ve gökyüzümüzü güvende tutmaya ve dünyamızı birbirine bağlı tutmaya yardımcı olan işçiler için üzücü bir gün oldu” diyor. “Başkan bugün, müzakerecilere bir Covid-19 yardım tasarısı üzerine Kongre ile görüşmeleri sonlandırma talimatı verdiğinin sinyalini verdi.”

İlk paket, Covid-19 salgınının başlamasını takip eden altı ay boyunca havayolu personelini istihdamını sağlamaya yerdım etti ve Eylül sonunda süresi doldu. Trump, 6 Ekim tarihli bir tweet’inde muhalefetteki Demokrat Parti liderliğini “iyi niyetle müzakere yapmamakla” suçladı.

Trump attığı tweet’te, “Temsilcilerime, müzakereleri seçime kadar durdurmalarını, seçimi kazandıktan hemen sonra, çalışkan Amerikalılara ve küçük işletmelere odaklanan büyük bir teşvik yasasını geçireceğimizin talimatını verdim.

Trump, Pelosi tarafından desteklenen 2,4 trilyon dolarlık bir yardım paketinin koronavirüs pandemisinin neden olduğu ekonomik hasarla ilgisi olmayan fonları içerdiğini tweetledi. Tweet, koronavirüs testi pozitif çıkan Trump’ın kısa bir süre hastanede kaldıktan sonra Beyaz Saray’a dönmesinden bir gün sonra geldi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, “Açıkça Beyaz Saray tam bir kargaşa içinde” diyor. “Koronavirüs görüşmelerinden uzaklaşma, Başkan Trump’ın virüsü ezmek istemediğini gösteriyor …

“Trump’ın tweet’i, havayolu şirketlerindeki işten çıkarmaları tersine çevrilebileceğini umuyor gibiydi. Geçen hafta, zayıf taleple mücadele eden ABD’li havayolları, bir ilk yardım paketindeki bordro koruma hükümlerinin süresi dolduğu için on binlerce çalışanı işsiz bırakmaya başladı.

Sendika, “ALPA Kongre’yi, havacılık sistemimizi her gün güvenli bir şekilde hareket ettiren ön saflardaki çalışanlara anlamlı yardım sağlayan bağımsız bir yasayı derhal geçirmeye çağırıyor” dedi.

ABD Seyahat Dernekleri, “Milyonlarca Amerikalının acı çekmesiyle, yardım müzakerelerini sonlandırmak dar görüşlülük ve üzücü” diyerek “Kongre ve yönetimin, bu endüstrinin bu kadar çok ihtiyaç duyduğu rahatlama konusunda bir anlaşmaya varamamaları, moralimizi aşırı derecede  bozdu.” diye ekledi.

“CARES Yasası” olarak adlandırılan ilk paket, hibe ve kredilerin bir karışımı şeklinde havayollarına 58 milyar dolar sağladı. Yasa, üçüncü çeyreğin sonuna gelmede önce personel çıkaran havayollarının yardım almasını yasaklıyordu. Sendikalar, havayolları ve ticaret örgütleri, son birkaç haftanın çoğunu Washington DC’de milletvekillerine, ek yardım ve altı ay boyunca ilgili işçi korumalarını sağlayacak bir yasa tasarısını geçirmek için lobi yaparak geçirdiler.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir